Skal bygge solparker for inntil 17 mrd.

Scatec Solar ønsker å doble solcellekapasiteten innen 2021. Totalt skal det bygges solparker på størrelse med 7.700 fotballbaner.

Børs

(Finansavisen): - For fem år siden hadde jeg ikke fantasi til å se for meg mulighetene vi har i dag, og jeg kommer nok til å si det samme i 2021, sier Raymond Carlsen, konsernsjef i Scatec Solar, til Finansavisen.Scatec Solars nye vekstambisjoner for de tre kommende årene var den største enkeltnyheten i forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag onsdag. De nye målene lanseres etter at selskapet tidligere i år innfridde ambisjonen om en firedobling av kapasiteten siden 2016.7.700 fotballbanerSelskapet ønsker nå ifølge avisen å ha en produksjonskapasitet på 3,5 gigawatt (GW) innen utgangen av 2021. Det tilsvarer mer enn en dobling fra dagens nivå og mellom 14 og 17 milliarder kroner i investeringer.For å sette solparkarealet i perspektiv, tilsvarer kapasiteten drøye 7.700 fotballbaner med solpaneler innen tre år, hvis alt går som planlagt.- Noe å strekke seg etter- Jeg synes vekstmålet bør sammenlignes med historikken. Vi brukte syv - åtte år på å få en produksjonskapasitet på 1,5 GW. Nå er planen å bruke tre år på å vokse med 2 GW til. Det er et mål som er oppnåelig, hvis ikke hadde vi ikke guidet på det, sier Carlsen til avisen.- Det skal være noe å strekke seg etter og vi må jobbe hardt for å vinne prosjekter.Scatec Solar inngår typisk samarbeid med partnere og utviklingsbanker i forbindelse med utbyggingen av parker.Rundt 75 prosent av prosjektene er vanligvis gjeldsfinansiert, og Scatec Solar går deretter normalt sett inn med majoriteten av egenkapitalen, skriver avisen.2,5 milliarderDe tre kommende årene er Scatec Solars egenkapitalandel i forbindelse med vekstmålene ifølge avisen anslått til mellom 2 og 2,5 milliarder kroner.Forretningsmodellen til selskapet innebærer at Scatec Solar er involvert i alt fra planleggingen og byggingen av prosjektene, til strømsalg, drift og vedlikehold.Under kapitalmarkedsdagen illustrerte finansdirektør Mikkel Tørud ifølge avisen modellen for et typisk prosjekt på 100 megawatt og en investering på 100 millioner dollar; da er Scatec Solars egenkapitalandel 15 millioner dollar. Selskapet anslår en bruttomargin på 11 millioner dollar på byggingen, 7 millioner dollar i EBITDA fra kraftproduksjonen og 0,4 millioner dollar i EBITDA-bidrag fra vedlikeholdsarbeid.På den måten skal selskapet tjene penger på prosjektene fra start til slutt.

scatec solar
solpark
solparker
Nyheter
Børs