Slik ble Arne god for 230 millioner

(Finansavisen): Dette er historien om en arbeidstaker, en vanlig mann fra Haukeli, som kontinuerlig kjøpte aksjer i selskapet han jobbet i. Han satset penger i sin egen arbeidsplass, og fikk igjen med solide renter.Nå eier Arne Skogheim ifølge Finansavisen mer enn 1,7 millioner aksjer i AF-Gruppen. Det gjør ham til den niende største aksjonæren i selskapet som i går lå på en kurs på 130 på Oslo Børs. Verdien av Skogheims aksjer er dermed 230 millioner kroner.60 millioner i utbytteIløpet av hans 26 år lange arbeidsforhold har han kjøpt aksjer når anledningen har bydd seg. Han har brukt rundt halvannen million på aksjekjøp og fått 50-60 millioner tilbake igjen i utbytte. - Aksjene i AF-Gruppen var et scoop. Jeg kommer aldri til å treffe på noe sånt igjen, sier han til avisen.- En trivelig reiseDet startet i 1985. Skogheim hadde jobbet ti år i Selmer (nå Skanska) da hans kolleger Per Aftreth og Leif Jørgen Moger planla å starte noe eget. De spurte om Skogheim ville være med. - En trivelig reise, er Skogheims enkle beskrivelse. AF-Gruppen satset på tunge anleggsprosjekter over hele Norge. Det var et vanskelig marked. I 1991 gikk selskapet ifølge avisen inn i olje- og gassmarkedet med byggingen av landfalls-tunnel fra Troll-feltet i den nordlige delen av Nordsjøen. Med det oppdraget ble omsetningen tredoblet og kompetansen styrket. Landfalls-tunellen er et av prosjektene Skogheim trekker frem fra sin tid i selskapet. Han nevner også byggingen av flyplassen i Kirkenes, Snøhvit-utbyggingen i Hammerfest, AF Miljøbase Vats, som er spesialbygd for mottak og håndtering av offshoreinstallasjoner. Og rivning av Sola raffineri, et av Norges største rivingsprosjekter.- Selskapet hadde en bevisst strategi om ekspansjon, både gjennom organisk vekst og oppkjøp, forteller Skogheim til avisen.I 1997 fusjonerte AF-Gruppen med Ragnar Evensen, et av Oslos største entreprenørselskaper. Eiendomsselskapet Odin ble kjøpt opp samme år. I den spede start var AF-Gruppen 35 ansatte. Nå er de nærmere 4.000 fordelt i Norge, Sverige, Litauen, Kina og Tyskland i selskapet som er et av Nordens største innenfor energieffektivisering og fornybar energi.Aldri solgtSkogheim ble med som aksjonær fra AF-Gruppens fødsel i 1985. Da kjøpte han aksjer for 45.000 kroner. Senere har han kjøpt og kjøpt, aldri solgt. Selv ikke i pensjonistenes rekker han har planer om å selge noen av aksjene. Han har fortsatt sterk tro på selskapet der han var store deler av sitt arbeidsliv. I selskapet som har en utbyttepolitikk med høy direkteavkastning.Pengene han har fått i utbytte, har gått til huset, til kjøp av næringsbygg i Telemark og noe er gitt videre til familie. I 2016 opprettet han Arne Skogheim AS til forvaltning av aksjene. Han har også enkelte poster i andre selskaper.- Jeg følger med og drifter selskapet så profesjonelt som jeg kan. Jeg går for langsiktige investeringer. Det skal gavne familien, sier Skogheim til avisen.AF-Gruppen gikk på børs 8. september 1997. De neste 20 årene ga selskapet en gjennomsnittlig avkastning på 24 prosent, som var høyest av samtlige selskaper på Oslo Børs. Totalt var avkastningen på 6.724 prosent, inkludert utbytte. Fra 31. desember 2014 til 14. september 2016 steg aksjekursen fra 67,50 til 162,38, som er all time high for AF-Gruppen. I år har aksjekursen vaket mellom 125 og 135. Selskapets børsverdi er på 14 milliarder kroner.