KIWI investerer i vannkraftverk (!)

Ja, du hørte riktig. Dagligvarekjeden investerer et tosifret millionbeløp for å rehabilitere en gammel kraftturbin, og hylles av turistforeningen.  

Kiwi - Foto: Scanpix

KIWI har i flere år markedsført seg som en grønn butikkjede med fokus på frukt og grønt.Nå tar dagligvarekjeden et utradisjonelt grep som også skal sikre forsyning av grønn energi.Ifølge en pressemelding torsdag investerer KIWI 11,5 millioner kroner for å sikre rehabiliteringen av Glitre Energis utslitte vannkraftverk utenfor Hønefoss.- KIWI ønsker å bidra til at det produseres ny fornybar strøm tilsvarende energiforbruket i våre butikker. Det at vi nå redder turbinen på Hensfoss er en viktig del av vårt arbeid for å bli klimanøytral, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy i en kommentar.Glitre Energi har i lang tid å oppgradere Hensfoss kraftverk, men det har ikke vært lønnsomt. Dersom ikke KIWI hadde kommet på banen, ville kraftturbinen blitt lagt ned. - På Hensfoss er det dessverre ikke lønnsomt å oppgradere det 75 år gamle kraftverket med det skatteregimet vi har i dag. Når KIWI nå går inn og bidrar i et langsiktig samarbeid sikrer det full rehabilitering. Vi er glade for at KIWI har skjønt det, og sammen med oss satser på norsk vannkraft, sier konsernsjef i Glitre Energi Pål Skjæggestad fornøyd.Hylles av DNTKIWIs tiltak for å satse på miljøet, hylles av generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Dag Terje Solvang.- Norge skal produsere mer fornybar energi i årene fremover. Vi i DNT er opptatt av at den energien må produseres så miljø- og klimavennlig som mulig. Her er rehabilitering av eldre kraftverk som Hensfoss en viktig brikke. Det er inspirerende for meg å se at næringslivsaktører som KIWI tenker langsiktig og smart i sitt klima- og miljøarbeid, sier han.Bjørkøy i KIWI åpner for flere tilsvarende prosjekter for å nå målet om bli selvforsynt med fornybar energi.- Vi har jobbet med Hensfoss-prosjektet i to år, og det har gitt mersmak. Vi skal fortsette å åpne noen av Norges mest energismarte, klima- og miljøvennlige butikker. Men vårt mål er å bli klimanøytrale, og da må vi gjøre mer. Vi i KIWI fortsetter derfor jakten på gode miljøprosjekter som både er billige og bra for klima og miljøet, sier han.