<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen får bolig-avslag på Bygdøy

Oslo kommune setter ned foten for deler av investor Øystein Stray Spetalens boligprosjekt på Bygdøy.

Publisert 6. feb. 2020 kl. 20.30
Oppdatert 9. feb. 2020 klokken 13.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 481 ord
VIL BYGGE: Investor Øystein Stray Spetalen kjøpte området midt i bildet, til venstre for Sjøfartsmuseet, for 53 millioner kroner i 2004. 16 år senere jobbes det fremdeles med byggeplanene. Foto: Iván Kverme

Ifølge søknadene sendt inn til Plan- og bygningsetaten har milliardær Øystein Stray Spetalen planer om å bygge ni enheter på minst 2.000 kvadratmeter i Bygdøynesveien 33 til 35, et 18 mål stort område ved siden av Norsk Maritimt Museum på Bygdøy.

Men nå stikker Oslo kommune kjepper i hjulene for Spetalens storstilte boligprosjekt.

Søknadene om å flytte to hus fra 1870-tallet, og samtidig bygge på og endre dem, er avslått.

– Det er antikvariske problemstillinger, der graden av endring er utfordringen, sier arkitekt Arne Sødal, som er ansvarlig for prosjektet.

For høyt og for stort

Den ene bygningen Spetalen søkte om å endre, var sveitservillaen Villa Kandy. Han ønsket å gjøre om fra to til tre boenheter, og i tillegg bygge et garasjeanlegg i kjelleren. Dette strider imidlertid mot både plan- og bygningsloven og reguleringsplanen, ifølge svaret fra kommunen.

«Tilbygget er plassert utenfor byggegrenser; er høyere enn maksimalt tillatt; og har et bebygd areal dobbelt så stort som det reguleringsplanen tillater», heter det i avslaget.

FIKK NEI: Investor Øystein Stray Spetalen. NTB scanpix

Både naboer og Byantikvaren har protestert mot Villa Kandy-endringene. Sistnevnte «fraråder sterkt» å gi dispensasjon fra gjeldende reguleringer blant annet for å bygge et høyere tårn samt for et garasjeanlegg som går utover byggegrensene på tomten.

Investoren har også søkt om å flytte og bygge på gartnerboligen på eiendommen, men heller ikke her er kommunen fornøyd med planene. Søknaden avslås fordi tiltaket er i strid med reguleringsplanene.

– Neste skritt er å ta kontakt med Byantikvaren, slik at vi kan finne et kompromiss mellom ønsket om å bevare og ønsket om å endre til ny bruk, forklarer Sødal.

TOMMEL OPP: Oslo kommune har gitt tillatelse til å bygge en ny firemannsbolig på tomten. Illustrasjon: Niels Torp

Har tatt tid

Allerede i 2004 kjøpte Spetalen eiendommene, for 53 millioner kroner. Ikke lenge etter startet han arbeidet med å få bygge nytt og flytte eksisterende hus på tomtene. Den første kontakten med Plan- og bygningsetaten var i 2006, før prosessen senere samme år ble lagt på is.

Ikke før i 2015 ble ny kontakt opprettet, og i 2018 sendte Spetalen inn flere søknader om rammetillatelse. Like før jul samme år ble søknaden om å bygge en firemannsbolig med underjordisk garasje innvilget, mens behandlingen av flytting og endring av de tre verneverdige villaene på tomten har tatt lengre tid.

Etter det Finansavisen erfarer, ønsker han også å sette opp seks rekkehus, men dette er foreløpig ikke søkt om.

Spetalen eier også naboeiendommen, i Bygdøynesveien 25. Denne kjøpte han for 36 millioner kroner i 2003, og her har han fått bygget et hus på over 1.000 kvadratmeter, som i likhet med prosjektet i Bygdøynesveien 33 og 35 er tegnet av kjendisarkitekt Niels Torp. Huset inneholder en underjordisk tennisbane, parkeringsanlegg og et 15 meter langt utendørsbasseng.

Øystein Stray Spetalen og Harald Moræus Hansen gjester podkast hos Trygve Hegnar Foto: Michael Groth
FIKK NEI: Investor Øystein Stray Spetalen. NTB scanpix