KjøpLogg inn

Kjempeeiendom solgt til spottpris

Privatmegleren la ut en hel tomannsbolig anslått til 30–35 millioner som enebolig for 16 millioner, solgte til utbygger før visning, og slettet annonsen. Den 79 år gamle selgeren hevder å ha fått én million for å legg saken død.

Publisert 4. juni 2021 kl. 14.02
Oppdatert 11. okt. 2021 klokken 10.29
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 842 ord
SVARER IKKE: Adm. direktør Grethe Meier i Privatmegleren sender juridisk direktør, som ikke kan svare på noe om salget i Jansbergveien 13. Foto: Privatmegleren

Finansavisen har opptrådt kritikkverdig på punkt 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-plakaten.

Sisilie Berg i Privatmegleren Ullevål har lagt ut en rekke eiendommer på Nordberg til høye priser. Som en kjedet enebolig i Langmyrgrenda 55A på 232 kvadrat uten egen tomt for 16,7 millioner kun to uker tidligere.

Foto: PFU

Men da en 79 år gammel mann ville selge sin hele seksjonerte tomannsbolig på 453 kvadratmeter, altså to boliger, med egen tomt på 1,2 mål og dobbeltgarasje i Jansbergveien 13 A og B bare 500 meter unna, fremgikk det ikke at det var to boliger, og prisen var bare 16 millioner. Verdien anslås til mellom 30 og 35 millioner.

Berg solgte eiendommen til utbyggeren Tiberius Eiendom før visning. Tiberius betalte 20 millioner. Senere sendte selger ut en melding til flere der han ønsket at saken ble lagt død. Samtidig har han oppgitt å ha fått én million kroner ekstra.

– Megler svarte aldri på telefon

Erlend Sevje Lilleberg er hovedeier i Tiberius Eiendom. Selskapet bygget ut tre boliger i Jansbergveien 7. Disse er på 160 kvadratmeter og er tidligere solgt for mellom 15 og 16 millioner kroner stykket. Siden har prisene eksplodert.

Lilleberg avviser overfor Finansavisen at det eksistererer en avtale om én million kroner ekstra.

Finansavisen har vært i kontakt med en interessent som reagerer kraftig på hvordan Privatmegleren har håndtert salget for 79-åringen.

– Jeg ringte og sendte tekstmeldinger, men eiendomsmegleren svarte aldri på telefonen, sier han til Finansavisen.

Nå har han sendt klage både til Privatmegleren, Forbrukerrådet og Finanstilsynet. Privatmegleren svarer ikke på henvendelsene.

Slettet alle spor

– I stedet har Privatmegleren slettet annonsen slik at den ikke lar seg gjøre å finne igjen. Slike annonser blir jo aldri slettet, sier han.

Eiendommen er også fjernet fra Eiendomsverdi, og det er til og med fjernet opplysninger om eiendommens størrelse.

79 ÅR GAMMEL SELGER: Tomannsboligen Jansbergveien 13 på Nordberg ble lagt ut som en enkelt bolig til 16 millioner, annonsen ble slett og selger fikk én million for å legge saken død. Foto: Iván Kverme

Interessenten har også vært i kontakt med 79-åringen som solgte som skal ha fått 20 millioner, og uttalt at eiendomsmegler anbefalte ham å selge fordi det var en god pris.

– Selgeren var svært sint, følte seg lurt, var lei seg og ønsket å komme ut av avtalen, sier interessenten.

Fikk én million for taushet

Klagen fra interessenten har gått til en rekke aktører. Han hevder selger først var forbannet på megler før han sendte e-post til alle mottagere av e-postene fra interessenten om at han ønsket å avslutte saken.

Selger ringte meg. Han hadde akseptert budet og lurte på om avtalen var bindende når han ikke hadde skrevet kontrakt
Advokat Arvid Dahm

– Jeg ringte ham, hvorpå han fortalte at han hadde fått én million kroner, sier interessenten til Finansavisen.

– Jeg ville betalt 25 millioner for eiendommen i dag. Dette er penger på gaten. Gamle, enslige folk uten mye familie må ikke stole på en megler. Kanskje også tilsynsmyndigheter burde hjelpe slike mennesker, sier han.

Tok kontakt med advokat

Advokat Arvid Dahm var mannen som kjørte det som er blitt omtalt som Killengreen-saken der Jens Christian Killengreen solgte en eiendom på Nordberg off market til svært lav pris til spekulanter som videresolgte i flere omganger til svært mye høyere priser.

79-åringen har allerede kontaktet advokat Arvid Dahm.

BOLIGADVOKAT: Advokat Arvid Dahm saksøkte for noen år siden eiendomsmegler Jens Christian Killengreen etter et off market-salg på vegne av  Ellen Dahl etter boligsalg på Nordberg. Foto: Eivind Yggeseth

– Selger ringte meg. Han hadde akseptert budet og lurte på om avtalen var bindende når han ikke hadde skrevet kontrakt. Det bekreftet jeg, men sa han kunne kontakte megler og si at prisen var for lav. Så fikk jeg en e-post om at han la saken død, sier advokat Arvid Dahm.

– Killengreen-saken var off market, men denne ble solgt før visning forholdsvis raskt etter at den kom på Finn. Men prisen på 16 millioner må ha vært helt feil. Jeg vil gi klart råd til alle som skal selge om å gå inn i åpen budrunde, sier han.

Sisilie Berg i Privatmegleren sier følgende når Finansavisen ringer:

– Det er noen som har hengt seg opp i at det er feil. Det er Privatmeglerledelsen som må svare på det.

– Du mener at 16 millioner var en fornuftig pris på eiendommen?

– Jeg kan ikke uttale meg om det. Du må ringe ledelsen.

Privatmegleren kan ikke svare

Grethe W. Meier svarer ikke på henvendelsene fra Finansavisen, men vi blir oppringt av juridisk direktør Fredrik Poulsen i Privatmegleren, og spør om årsaken til hvorfor eiendommen ble lagt ut så lavt i pris.

– Den saken kommer vi til å grave oss til bunns i. Vil bruke litt tid, sier han. 

– Hvorfor ble den ikke annonsert som tomannsbolig?

– Det prøver vi å finne ut av.

– Hvor er annonsen slettet?

– Vet ikke, men vi kommer tilbake til alt dette. Vi skal ha full gjennomgang om noe er gjort feil.

– Hvorfor er det betalt en ekstrasum til selger?

– Det vil vi komme tilbake til, sier Poulsen.

Grethe Meier kommer tilbake og understreker at det ikke er Privatmegleren som har betalt selger.