<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dæhlie satser stort på Stange

Bjørn Dæhlie og en lokal eiendomsutvikler har sikret seg 1.000 mål i Stange kommune. De skal bygge boliger for 4.500 mennesker rundt en splitter ny togstasjon.

Publisert 6. sep. 2021
Oppdatert 8. sep. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 602 ord
IKKE HELT PÅ JORDET: Grunneier Thomas Bråthen (f.v.) eiendomsutviklerne Bjørn Dæhlie, Rolf Arne Høyen og Dæhlis sønn Sivert, presenterte mandag planene om boligbygging på en 1.000 mål stor tomt i Tangen. Foto: STANGEAVISA

TANGEN/ INNLANDET: Bjørn Dæhlie og sønnen Sivert har sammen med eiendomsutvikler Rolf Arne Høyen fra Brumunddal inngått avtale med en lokal grunneier om å bygge boliger på rundt 1.000 mål på Tangen i Stange kommune.

Boligprosjektet har fått navnet Mjøstangen og hus og leiligheter vil oppføres rundt den nye Tangen stasjon som åpner om seks-syv år.

Hjem til 4.500

– Dette er unikt. Vi har sikret oss rettigheter på jomfruelige tomteområder som er ferdig avsatt til boligformål. Det er ikke mange steder hvor man får tilgang på så store areal ved en togstasjon på det sentrale østlandsområdet, sier Bjørn Dæhlie til Finansavisen.

Mandag troppet han, forretningspartneren Høyen, og Stange-ordfører Nils Amund Røhne opp på det 1.000 mål store jordet for å presentere planene. Det skal investere flere hundre millioner kroner i boliger på tomten de kommende årene.

Ifølge Stangeavisa, som omtalte Dæhlies byggeplaner først, kan Tangen få så mange som 4.500 nye innbyggere de neste 10-15 årene.

En slik befolkningsvekst vil mangedoble dagens innbyggertall.

Rolig på landet

Tangen ligger omtrent midt mellom Hamar og Eidsvoll, og er kjent for en dyrepark langs E6, at det var hjembygden til statsminister Odvar Nordli, og den mest kjente bedriften i nærområdet er Bolleland på Espa.

Med 51 minutters avstand til Oslo med tog minst to ganger i timen, én halvtimes tid unna Gardermoen og enda kortere avstand til Hamar, så mener Dæhlie stedet er perfekt for mange som ikke er fristet av et byliv.

– Jeg er fascinert av nye måter å leve, bo og jobbe på, sier Dæhlie.

Han tror flere i fremtiden vil bruke mer tid i hjemmene sine og at hjemmekontor blir mer vanlig. Da mener han et sted som Tangen kommer til sin rett.

SKISSE TIL DET GODE LIV: Slik kan husene på Tangen Dæhlie og Høyen skal bygge se ut når eiendomsutviklingen på Tangen er ferdig om noen år. ILLUSTRASJON: ASAS ARKITEKTUR

Vekstområde

I dag huser Stange i overkant av 20.000 innbyggere og kvadratmeterprisene for boliger ligger rundt 37.000 kroner pr. kvadratmeter. Det er spesielt tettstedet Ottestad, rett sør for Hamar, som trekker opp prisene. Tangen ligger i helt motsatt ende av kommunen, like nord for Minnesund.

– Stange kommune vokser, men må vokse enda mer i fremtiden. Vi har utpekt Tangen som et vekstområde, mye takket være den nye stasjonen. Og nå er vi veldig glade for interessen som Dæhlie og Høyen viser, sier ordfører Røhne.

Ingen vil si hvor mange boliger duoen planlegger å føre opp på Tangen, men en langtidsplan kommunen har laget skisserer 500-600 nye boliger i et 30-årsperspektiv.

– Allerede neste år går vi i gang med å bygge 50 leiligheter litt nærmere sentrum. De vil stå ferdig om to år fra nå og investeringen er på rundt 100 millioner kroner, sier Dæhlie.

Eier allerede bensinstasjon

Investeringen i Stange er ikke den første han gjør.

I fjor kjøpte han den lokale Circle K-stasjonen i Stange sentrum. Den ligger på en tomt som i fremtiden nok er mer verdt for boligformål enn som bensinstasjon.

Men først skal det bygges i Tangen, 12 kilometer sør for kommunesenteret. Bane Nor investerer 15 milliarder i det nye dobbeltsporet og to nye broer som krysser Mjøsa er under bygging.

– De er premissleverandøren for at dette er interessant. Tangen ligger svært sentralt i forhold til arbeidsplasser i Innlandet, enten man ser nordover eller sørover, sier Dæhlie.

Mange av kommunens innbyggere jobber på Gardermoen. Men det er heller ikke lang vei til Hamar, Ringsaker og Brumunddal, som er blitt det nye handelssentrumet på østsiden av Mjøsa i Innlandet. Nylig sa også helseminister Bent Høie at et nytt sykehus skal bygges på Moelv.

– Jeg tror dette kan bli bra, men det vil selvsagt ta en del år før alt er klart, sier Dæhlie.