<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan bety flere hundre tusen ut av vinduet

300.000 nordmenn mangler papirene som behøves ved boligsalg, viser en ny undersøkelse.

    Publisert 25. mars 2022 kl. 13.00
    Oppdatert 25. mars 2022 klokken 14.51
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 333 ord
    STERK START PÅ ÅRET: Aldri før har det vært sterkere prisvekst på så kort tid som i januar og februar i år. En medvirkende årsak har vært nye reglene ved salg av bolig. Foto: Iván Kverme

    Med ny avhendingslov – som trådte i kraft ved nyttår – kan selgere bli stilt ansvarlig for alle skjulte feil og mangler over egenandelen på 10.000 kroner om manglene avviker fra det man burde kunne forvente av boligen.

    Det er ikke lenger mulig å selge «som den er», og sammen med loven kommer nye krav til tilstandsrapportene som vil beskrive boligens feil og mangler på en langt grundigere måte enn tidligere.

    En undersøkelse YouGov har utført for dokumentasjonstjenesten Boligmappa, viser at 300.000 norske boligeiere mangler disse boligpapirene som behøves ved boligsalg.

    – SOM VERDIPAPIRER: Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa. Foto: Jacob Kronen

    Disse boligeierne har i liten eller ingen grad på dokumentasjon på arbeid i boligen sin.

    – Enorm pågang i vinter

    Boligmappa opplever nå større etterspørsel enn noen gang fra boligeiere som ønsker å få papirene i orden.

    – Den nye loven har gjort at håndverkerdokumentasjon er som verdipapirer å regne, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

    – Har du ikke papirer på det nyoppussede badet, kan det bety flere hundre tusen ut av vinduet. Vi har hatt enorm pågang i vinter av nordmenn som leter etter papirene og aldri hatt så mange henvendelser som nå, sier han.

    Undersøkelsen viser videre at unge voksne er overrepresentert blant dem som mangler papirer på oppussing. Mer enn hver femte står i denne situasjonen nå.

    Største prisvekst noen gang

    Den nye avhendingsloven viser seg også i boligprisutviklingen siden den trådte i kraft 1. januar.

    Flere eiendomsmeglerfirmaer har pekt på mangel på takstmenn , som har ledet til merkbar nedgang i omsetningsvolumene. Finn.no rapporterte tidlig om kraftig nedgang i antallet annonser, som gir boligkjøperne mindre å velge mellom og dermed potensielt hardere konkurranse om hvert enkelt salgsobjekt.

    I januar steg boligprisene i Norge 4,8 prosent. I februar steg prisene nye 1,5 prosent. Samlet prisutvikling for de to månedene var den største noen gang registrert.

    Det nye regelverket ved salg av bolig er dessuten denne uken blitt løftet frem av Norges Bank som en årsak til den sterke boligprisoppgangen hittil i år.