<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig fall i boligprisene i oktober

Boligprisene fortsetter nedover med full styrke. I oktober var fallet på 1,9 prosent. Sesongjustert er de ned 0,8 prosent.

Publisert 3. nov. 2022
Oppdatert 3. nov. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 640 ord
SKAL VIDERE NED: – Det er ikke usannsynlig at boligprisutviklingen i Norge i 2022 vil ende rundt 0 prosent ved årsslutt, mener Eiendom Norge. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

– Vi har ikke hatt en så sterk nedgang i oktober siden oktober 2008, altså finanskrisen, sier adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Boligprisene i Norge falt med 1,9 prosent i oktober. Sesongjustert er de ned 0,8 prosent, kommer det frem av Eiendom Norges pressekonferanse torsdag.

I Oslo faller prisene tyngre enn i landet ellers, med en nedgang på 3,2 prosent, og ned 1,9 prosent sesongkorrigert.

Hittil i år er prisene i Oslo opp 2,9 prosent, og i Norge opp 4,7 prosent.

– Det er ikke usannsynlig at boligprisutviklingen i Norge i 2022 vil ende rundt 0 prosent ved årsslutt, sier han videre.

Skylder på renteoppgang

Prisfallet skyldes i hovedsak at renten er blitt satt kraftig opp gjennom året, mener Lauridsen.

– Følger Norges Bank rentebanen vil husholdningenes renteutgifter ha om lag doblet seg gjennom 2022. Utviklingen i september og oktober illustrerer hvor rentesensitivt det norske boligmarkedet er, og vi vil anmode Norges Bank om å gå mer forsiktig frem heretter, sier Lauridsen.

VENTER VIDERE FALL: Henning Lauridsen, adm. direktør Eiendom Norge. Eivind Yggeseth

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober hadde Follo, hvor prisene steg med 0,3 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Oslo og Hamar, inkludert Stange, med en sesongkorrigert nedgang på 1,9 prosent.

Nøkkeltall om boligprisene i oktober:

  • I Bergen sank boligprisene 0,4 prosent, og sesongkorrigert 0,1 prosent ned. Hittil i år er prisene opp 4,9 prosent.
  • I Trondheim sank boligprisene med 1,2 prosent, og sesongkorrigert 0,5 prosent ned. Hittil i år er prisen opp 4,3 prosent.
  • I Stavanger sank boligprisene med 1,5 prosent, og sesongkorrigert er prisutviklingen uendret.
  • I Tromsø sank boligprisene med 1,3 prosent, og sesongkorrigert 0,6 prosent ned. Hittil i år er prisene opp 3,4 prosent.
  • I oktober ble det solgt 7.973 boliger i Norge, noe som er 8,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021. 
  • Så langt i år er det solgt 81.062 boliger i Norge, 9,3 prosent færre enn samme periode i fjor.
  • Samtidig ble det lagt ut 10.447 boliger for salg, en økning på hele 7,7 prosent fra oktober 2021. 
  • I snitt tar det 29 dager å selge en bolig, samme som i september. Raskest salgstid har Bergen med 19 dager, lengst salgstid hadde Tromsø med 37 dager.
  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober hadde Follo, hvor prisene steg med 0,3 prosent.
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Oslo og Hamar m/Stange med en sesongkorrigert nedgang på 1,9 prosent.
  • Den sterkeste utviklingen hittil i år har Kristiansand med en oppgang på 9,1 prosent etterfulgt av Stavanger m/omegn på 7,8 prosent og Drammen m/omegn med 7,3 prosent.
  • Svakest utvikling så langt i 2022 har Oslo med en oppgang på 2,9 prosent.

– Omsetningen i boligmarkedet er nå tilbake på pre-pandemiske nivåer. Vi venter at totalomsetningen i boligmarkedet i Norge i 2022 vil ende på nivå med 2019. Nå som pandemien er over, kan det konstateres at pandemien utløste ekstra mye flytting i Norge, sier Lauridsen.

Ventet mer moderat prisfall

Måneden før falt boligprisene 2,2 prosent, og ned 0,6 prosent justert for sesongvariasjoner – altså det som er vanlig for september. 

Handelsbanken ventet på forhånd et mye mer moderat prisfall i oktober, og så for seg et sesongjustert prisfall på mellom 0,5-1,0 prosent.

– Men kanskje blir vi heller noe positivt overrasket i dag? Tallene fra OBOS denne uken var i hvert fall ikke mye dramatiske. Nedgangen i OBOS-prisene peker mot et sesongjustert prisfall rundt 0,3-0,4 prosent, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i dagens morgenrapport.

Forventer nedgang i fjerde kvartal

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo-området falt 0,5 prosent fra september til en kvadratmeterpris på i snitt 78.192 kroner i oktober – en mer moderat nedgang enn ventet.

For tredje kvartal falt boligprisene i de fleste regioner, og Eiendom Norge varslet samtidig at de forventer å se en nedgang i prisene i årets siste kvartal også.

Boligprisnyheten kom bare en knapp time etter Norges Bank rentebeslutning, der fasit ble en heving på 25 basispunkter til 2,5 prosent – noe som følgelig gjør at flere får et enda dyrere boliglån.