<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror på enda høyere oljepris: Ser 100 dollar fatet

Forbes-kommentator Robert Rapier mener helgens droneangrep er «en oppskrift på 100 dollar fatet».

Publisert 15. sep. 2019 kl. 14.33
Oppdatert 15. sep. 2019 klokken 15.46
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord
VERDENS STØRSTE: Dette dronebildet viser tykk røyk komme opp fra Buqyaq-anlegget i Saudi-Arabia. Foto: NTB Scanpix

Natt til lørdag angrep Iran-støttet Houthi-milits et oljefelt og prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia fra nabolandet Jemen. Oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden.

Eksplosjoner utløste branner ved anleggene, og Saudi-Arabia er blitt nødt til å innstille omtrent halvparten av sin oljeproduksjon. Dette utgjør over 5 prosent av verdens oljeforsyning.

Dermed er det duket for en kraftig prisoppgang for olje, som før helgen ble handlet for rundt 60 dollar fatet. Analytiker Trond Omdal tror at prisen skyter opp til over 70 dollar fatet på mandag, og utelukker ikke 80-tallet.

Over 100 dollar?

WORST CASE: Robert Rapier, kommentator i Forbes. Foto: Privat/Twitter

Effekten kan bli langt større hvis det tar lang tid å få gjenopprettet produksjonen til det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco.

Kommentatoren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen i så fall kan stige til 100 dollar fatet.

«Opp gjennom årene er jeg ofte blitt spurt om ulike scenarier som kan drive oljeprisen raskt opp. Mitt svar har alltid vært at 'worst case' er en hendelse som setter en stor andel av produksjonen i Saudi-Arabia ut av spill», skriver Rapier.

Saudi Aramco forsikrer at selskapet jobber med å få produksjonen i gang igjen. Noe av bortfallet vil bli kompensert ved at Saudi-Arabia vil tappe olje fra enorme kriselagre, ifølge landets nye energiminister Abdulaziz bin Salman, en av sønnene til Saudi-Arabias kong Salman.

Nyhetsbyrået Reuters skriver imidlertid at det kan ta uker, ikke dager, å få gjenopprettet full oljeproduksjon i Saudi-Arabia. Byrået viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde med god kjennskap til situasjonen.

Iran har nå iverksatt et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke
Mike Pompeo, utenriksminister i USA

Spesielt sårbart

Rapier viser til at både USA, Russland og Saudi-Arabia hver produserer mer enn 10 millioner fat olje per dag (2018-tall), men at USA og Russland har en langt mer spredt produksjon.

«Forskjellen er at produksjonen i USA og Russland er diversifisert over et stort antall produsenter og over et mye større geografisk område. Saudi-Arabias produksjon er fra én enkeltaktør – Saudi Aramco», skriver han.

BORGERKRIG: Lutfattige Jemen har ingen olje, men i stedet en opprivende konflikt mellom Iran-støttet Houthi-milits og regjeringsstyrker med bistand fra Saudi-Arabia. Foto: NTB Scanpix

«Videre transporterer Saudi-Arabia en stor del av verdensproduksjonen over relativt korte avstander. Dette gjør at landet er ekstremt sårbart mot angrep».

USA anklager Iran

Houthi-opprørerne i Jemen sier det er de som sto bak droneangrepene mot oljeanleggene. Houthiene har i Jemen kjempet mot en internasjonal koalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2015.

USAs utenriksminister Mike Pompeo stoler imidlertid ikke på opprørernes uttalelse. I stedet mener han det var Iran som sto bak droneangrepene.

– Iran har nå iverksatt et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke, hevdet han lørdag.

Iran nekter

Myndighetene i Iran avviser på sin side at de har noe med oljeangrepene å gjøre.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa en talsmann for Irans utenriksdepartement søndag.

KLANDRER IRAN: USAs utenriksminister, Mike Pompeo. Foto: NTB Scanpix

Talsmannen Abbas Mousavi mener formålet med USAs anklager er å rettferdiggjøre handlinger rettet mot Iran, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Houthi-opprørerne har de siste ukene stått bak flere droneangrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia. Men disse angrepene har hatt langt mindre konsekvenser enn de som rammet landet natt til lørdag.

Krigen i Jemen er av FN blitt beskrevet som verdens verste humanitære krise. Den amerikanske organisasjonen ACLED anslår at over 90.000 mennesker er drept i krigen siden 2015.