<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterk dag på Wall Street – resesjonsbekymringer krymper etter sterke makrotall

Det ble en grønn dag på Wall Street etter at sterke makrotall overrasket investorer. Paypal og Moderna hopper på kvartalstall. 

Publisert 3. aug. 2022
Oppdatert 4. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 488 ord
I GRØNT: De toneangivende indeksene endte i grønt på onsdag etter overraskende gode makrotall. Foto: Johannes Eisele

Overraskende gode makrotall lettet på bekymringer rundt en unngåelig resesjon, og Wall Street fikk endelig en grønn dag etter to dager med nedgang.

De toneangivende indeksene i New York endte som følger:

  • Nasdaq steg 2,59 prosent til 12.698 poeng.
  • S&P 500 steg 1,56 prosent til 4.165 poeng.
  • Dow Jones steg 1,29 prosent til 32.890 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten falt til 2,7 prosent. VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen falt 8,52 prosent til 21,7.

Bevegelser

PayPal rapportere om en nettoomsetning på 6,8 milliarder dollar i andre kvartal, opp 9 prosent fra samme kvartal i fjor og over forventningene til analytikerne. I tillegg delte selskapet nyheten om at Elliott Investment Management har kjøpt seg opp til å bli en av teknologiselskapets største aksjonærer med sin investering  på 2 milliarder dollar. Aksjen steg 9,57 prosent.

Også Starbucks kunne rapporterte om bedre kvartalsinntekter enn forventet, drevet av etterspørselen en sterk etter etter kalde kaffedrikker i USA. Resultat per aksje var 84 cent i kvartalet, mot forventede 75 cent. Aksjen steg 4,83 prosent.

Også legemiddelprodusenten Moderna kunne delte i dag gode kvartalstall som overgår forventingene. Selskapet tjente 4,5 milliarder dollar på covid-19 vaksiner.  Samlede inntekter endte på 4,7 milliarder, mot forventede 4,1 milliarder. Resultat per aksje endte på 5,24 dollar, godt over forventningen på 4,55 dollar. Aksjen steg 16 prosent.

På toppen av vinnerlisten på Dow Jones var Disney med en 4 prosent økning. Selskapet kommer med kvartalstall neste uke.

Det helt ukjente Hong Kong-selskapet AMTD Digital er den nye Reddit-favoritten.  Aksjen ble notert på New York børsen i midten av juli for 7,80 dollar per enhet (amerikanske depotbevis). To uker senere hadde aksjen steget enorme 21.400 prosent til 1.167 dollar. I går steg aksjen 126 prosent, men i dag sank den 19,67 prosent.

Makro

Den amerikanske innkjøpssjefsindeksen (ISM) for tjenesteytende sektor var 56,7 i juli, sammenlignet med 55,3 i foregående måned. På forhånd var det ventet en indeks på 53,5. Økningen viser til den sterkeste veksten i tjenestesektoren i på tre måneder, og ristet av bekymringer om at USA allerede er i resesjon.

Også tall for ny ordre av industrivarer steg overraskende 2,0 prosent på månedsbasis i juni, mot en økning på 1,8 prosent måneden før, ifølge tall Trading Economics.

På forhånd var det ventet at industriordrene ville være opp 1,1 prosent. Ordreøkningen var særlig sterk for datamaskiner og elektroniske produkter.

Fed

Flere sentrale aktører i Fed utaler at vi ikke har sett slutten på rentehevingene.

Nå er Fed igjen ute på tokt for å styre markedsforventningene om at jobben langt fra er overstått. Renten må opp, selv om det er negative trekk i økonomien, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, til Finansavisen.

Olje

Overvåkningskomiteen til Opec+ (JMMC) anbefaler en produksjonsøkning på 100.000 fat pr. dag fra september, ifølge Reuters onsdag. Samtidig skriver Amena Bakr i Energy Intelligence på Twitter at det ser ut som Opec+ vil bli enige om en produksjonsøkning på 100.000 fat pr. dag.

Etter nyheten steg oljeprisen noe. Ved stengtid av New-York børsen er Brent-oljen ned 2,8 prosent til 97,03 dollar fatet. Samtidig synker WTI-oljen ned 3,2 prosent, til 90,83 dollar fatet.