<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette vil påvirke Oslo Børs

Dette er faktorene som vil påvirke Oslo Børs onsdag.

Publisert 10. aug. 2022
Oppdatert 10. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 547 ord
OSLO BØRS Foto: Thomas Bjørnflaten

Av førhandelen på handelsplattformen IG Trading er Oslo Børs ned 0,55 prosent onsdag morgen. Analytiker Roger Berntsen i Nordnet skriver i en morgenrapport at han tror børsen vil åpne ned 0,5 prosent, eller innenfor intervallet [-0,7 , -0,3] prosent.

De norske inflasjonstallene for juli ble publisert klokken 08.00, mens inflasjonstall fra USA kommer klokken 14:30 norsk tid. Konsumprisindeksen i Norge steg 6,8 prosent på årsbasis i juli.

«Investorer venter nå ferske inflasjonstall, som potensielt sett kan tigge markedet dersom disse kommer inn lavere enn ventet. Mange håper og tror at prisene vil reduseres i tiden fremover, ikke minst Fed (den amerikanske sentralbanken). En avtagende inflasjon vil øke sannsynligheten for at vi får en økonomisk myklanding, noe som vil være positivt for aksjemarkedene,» skriver han i morgenrapporten.

Asia

I Kina økte forbrukerprisene med 2,7 prosent i juli sammenlignet med samme periode i 2021, som er den høyeste inflasjonen i landet siden juli 2020. Analytikere forventet en inflasjon på 2,9 prosent, ifølge Trading Economics.

«Det underliggende inflasjonspresset forblir begrenset i Kina fordi sporadiske nedstengninger har tynget forbruksutgifter og generell økonomisk aktivitet,» skrev Carol Kong hos Commonwealth Bank i et notat i forkant av datautgivelsen, ifølge CNBC. 

De høye inflasjonstallene har vært med på å tynge hovedindeksene i Asia. I Japan faller Nikkei 225-indeksen med 0,7 prosent, mens den bredere Topix-indeksen svekkes med 0,3 prosent.

I Kina faller Shanghai Composite 0,4 prosent. Hang Seng-indeksen i Hong Kong, der flere av Kinas største selskaper er notert, er ned 1,2 prosent.

Videre faller Kopsi-indeksen i Sør-Korea med 0,8 prosent, mens Senex-indeksen i India faller 0,3 prosent. I Australia faller S&P/ASX 200-indeksen med 0,3 prosent. Straits Times i Singapore er så langt i dag opp 0,5 prosent.

Oljeprisen

Onsdag morgen faller prisen på frontkontrakten for et fat Brent-olje med levering i oktober med 0,5 prosent til en pris på 95,85 dollar pr. fat. Samtidig faller prisen på et fat WTI-olje med levering i september med 0,7 prosent til 89,86 dollar. 

Fallet kom da det ble kjent at amerikanske råoljelagre uventet steg forrige uke tidligere i dag. 

Equinor-aksjen steg 3,1 prosent til 363,40 kroner pr. aksje i går, mens Aker BP steg 3,5 prosent til 330,00 kroner og Vår Energi steg 1,9 prosent til 38,53 kroner.

USA

I dag klokken 14:30 norsk tid vil inflasjonstallene fra USA for juli måned publiseres. Økonomer spår at forbrukerinflasjonen vil komme inn på 8,7 prosent, sammenlignet med 9,1 prosent i juni, ifølge Dow Jones.

Spenning rundt disse tallene satte sitt preg på New York-børsen i går, som falt fra start. De toneangivende indeksene i New York endte som følger:

  • Nasdaq falt 1,2 prosent til 12.493,02 poeng.
  • S&P 500 falt 0,4 prosent til 4.120,90 poeng.
  • Dow Jones falt 0,2 prosent til 32.759,10 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er nå 2,8 prosent. VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, har så langt i dag steget 2,3 prosent til 21,77.

Nasdaq la i går bak seg den tredje dagen på rad med nedgang, mye takket være skuffende nyheter fra brikkegigantene Nvidia og Micron.

Minnebrikkeprodusenten Micron varslet at inntektene kan komme til å bli lavere enn tidligere guidet som følge av makroøkonomiske faktorer og begrensninger i forsyingskjeden. Aksjen endte ned 3,7 prosent i går. Brikkeprodusenten Nvidia kom med liknende nyheter mandag.

«Dette er to store aktører som investorene trodde var bedre posisjonert til å takle problemer i forsyningskjeden. Jeg tror det er bekymring for at dette virkelig kommer til å tynge teknologiaksjer», sier senior markedsanalytiker i Oanda Ed Moya til CNBC.