<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs endte ned

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,7 prosent til 1.141,17 fredag. Yara tynget med 3,7 prosent nedgang etter nedstengninger.

Publisert 17. sep. 2021
Oppdatert 17. sep. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
RØD: Hovedindeksen endte årets 37. uke i med nedgang. Foto: NTB
RØD: Hovedindeksen endte årets 37. uke i med nedgang. Foto: NTB

YAR NEL ASA KAHOT EQNR AKRBP SOFTX KMCP MPCES ROM

Etter en liten berg-og-dalbane-ferd endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,74 prosent fredag, til 1.141,17.

Oljeprisene trakk nedover. Brent-oljen var ved stengetid ned én prosent til 74,86 dollar pr. fat, men litt opp fra rundt 74,50 dollar ved stengetid torsdag. WTI-oljen hadde falt 1,35 prosent til 71,57 dollar pr. fat.

«Oljeprisene er noe svakere ettersom amerikansk offshore produksjon fortsetter å returnere sakte, og mens noen land ennå sliter med å stagge delta-varianten av coronaviruset», skriver senioranalytiker i Oanda, Edward Moya, i en oppdatering.

Pr. torsdag var rundt 28 prosent av råoljeproduksjonen i Mexicogolfen offline, to og en halv uke etter at orkanen Ida herjet. Den tropiske stormen Nicholas har denne uken bidratt til å forsinke returen til normalproduksjon ytterligere.

På Oslo Børs falt Equinor 1,6 prosent til 201,70 kroner, mens Aker BP trakk ned 1,5 prosent til 244,50 kroner.

Yara-smell

Blant tungvekterne var det Yara som utmerket seg mest negativt. Selskapet har stengt ned seks ammoniakkanlegg som følge av rekordhøye gasspriser i Europa, og de samme gassprisene er årsaken til at Arctic Securities har kuttet kursmålet. Aksjen falt 3,7 prosent til 405,10 kroner.

– Det er ikke overraskende med gassprisene vi ser i dag. Kostnaden ved å produsere ammoniakk er gass, og med dagens priser er det bare bra de avgrenser tap, sa analytiker Morten Normann i Carnegie til Finansavisen fredag.

Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen var heller ikke nevneverdig overrasket.

– Ut dette året vil det neppe ha en betydelig påvirkning på hvor mye selskapet leverer av produkter, sa han.

Nel i rødt

Nel matchet nesten Yara-fallet, og falt 3,3 prosent til 12,72 kroner dagen etter at finansdirektør Kjell Bjørnsen bekreftet overfor TDN Direkt at installasjoner og test av installert utstyr på Herøya-anlegget i Porsgrunn er i rute for å møte produksjonsstart og ramp-up i løpet av dette kvartalet. 

Om produksjonen faktisk er i gang sa han derimot ikke noe om.

Ellers blant de mest omsatte merker vi oss at Atlantic Sapphire korrigerte opp 1,2 prosent til 36,80 kroner etter torsdagens krakk det andre på bare tre uker.

Brann , fiskedød og oksygenmangel har gjort landbasert oppdrett til et mareritt for investorene, og Runar Vatne har eksempelvis tapt en halv milliard kroner fra toppen.

Utslagene blant tungvekterne for øvrig beskjedne. Kahoot utmerket seg på den positive siden med 2,6 prosent oppgang til 70,25 kroner på dagens høyeste volum. Shipping-duoen Golden Ocean og MPC Container Ships trakk begge ned over 2 prosent.

KMC til bunns på emisjon

Høyt på taperlisten falt SoftOx Solutions 6,7 prosent til 44,50 kroner på meldingen om avslag fra Miljødirektoratet på at selskapets hånddesinfeksjon kan omfattes av en overgangsordning i perioden hvor søknaden om produktgodkjennelse behandles.

– At SoftOx som et lite selskap skal bære risikoen for feil gjort av Miljødirektoratet, oppleves som grovt urettferdig, sier toppsjef Geir Almås i en kommentar.

KMC Properties toppet taperlisten og endte ned 9,7 prosent til 8,58 kroner etter å ha gjort en rettet plassering på 37,5 millioner nye aksjer til kurs 8 kroner, tilsvarende et bruttoproveny på 300 millioner kroner.

– Jeg kan ikke si så mye om de nye investorene som har kommet inn, men det har vært god interesse fra de rette aktørene og flere er eiendomsaktører, sa finansdirektør Kristoffer Holmen til Finansavisen fredag.

Byks etter kursmål-kutt

Høyt på vinnerlisten finner vi MPC Energy Solutions, som steg 6,5 prosent til 31,30 kroner. Fearnley-analytiker Magnus Solheim, som tidligere har operert med kursmål 90 kroner, er ute med en ny analyse der han kutter til 65 kroner. Men kjøpsanbefalingen består altså fortsatt.

«Vi senker kursmålet til 65 på bakgrunn av en mer konservativ prising med mindre fokus på vekst lenger frem enn den første finansieringsrunden», skriver Solheim.

Clean Seas Seafood steg mest av alle fredag, nærmere bestemt 20 prosent til 3,90 kroner. Nærmest fulgte Fredriksen-favoritten Carasent på pluss 10,3 prosent til 50,50 kroner, mens Techstep, Zalaris og Bouvet steg 8,6-8,7 prosent.

RomReal steg 6,3 prosent til 1,70 kroner etter at toppsjefen har kjøpt aksjer, og vi tar også med Otovo, Nordic Nanovector og Induct som la på seg 7-8 prosent.