<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 20. sep. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 535 ord
VIKTIG RESSURS: Det det viktigere enn noen gang å ansette juniorer, skriver AWS-topp .Guido Bartels. For det første er dette mennesker uten for mye bagasje. De må ikke avlæres gamle vaner og måter å jobbe på. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

IT-talentene ansettes

IT-sjefer over hele verden mangler ressurser med IT-kompetanse. Spesielt akutt er situasjonen når det gjelder manglende kompetanse om skyen, ifølge AWS-sejefen i Norden.

451 Research konkluderer med at mangelen på skykompetanse har doblet seg de tre siste årene. Hele 90 prosent av bedriftene sier de mangler nødvendig og viktig kompetanse internt.

For mange er nok ikke dette en stor overraskelse. Alle som jobber med informasjonsteknologi vet hvor vanskelig det er å finne dyktige utviklere, arkitekter og IT-ledere. Det er enkelt og greit ikke nok søkere til å imøtekomme etterspørselen.

Det det viktigere enn noen gang å ansette juniorer. For det første er dette mennesker uten for mye bagasje. De må ikke avlæres gamle vaner og måter å jobbe på

Så hvordan kan en bransje med mer enn 15 års erfaring fylle kompetansehullet med erfarne hoder? Det er rett og slett umulig. Menneskene finnes ikke. Derfor må ansettelsene revurderes, og det må legges en plan for hvordan ansatte kurses og ikke minst – beholdes. 

Det det viktigere enn noen gang å ansette juniorer. For det første er dette mennesker uten for mye bagasje. De må ikke avlæres gamle vaner og måter å jobbe på. Derimot kan de utfordre utdaterte tilnærminger og skape endring for å møte fremtiden. Det er viktig å huske på at mange nyutdannede med begrenset erfaring er digitalt innfødte. En generasjon som har vokst opp med mobile enheter, og som forstår stemmeaktiverte teknologier og som skjønner hvordan det jobbes virtuelt. De tenker annerledes rundt informasjonsteknologi, og besitter derfor moderne og innovative forestillinger om teknologi og hva den faktisk kan gjøre.

Guido Bartels. Foto: AWS

Men et ungt talent kan ikke bare ansettes og deretter gå for lut og kaldt vann. Det er ekstremt viktig å etablere et kompetanseteam bestående av ferske og erfarne mennesker. Dette er en vinn-vinn-situasjon da de erfarne kan frigjøre tid til å fokusere på de mer komplekse aspektene, mens de unge kan fokusere på den grunnleggende utviklingen – og alle lærer av hverandre.

For å få mest mulig ut av unge og ambisiøse talenter må den løpende kompetanseutviklingen støttes løpende. Ifølge Global Knowledge godkjente kun 59 prosent av IT-ledere etterutdanning og opplæring i året som gikk. «Fraværet av videreutdanning og kursing er forvirrende med tanke på manglende etterutdanningsinvesteringer er en ledende årsak til kompetansehullet», heter det i rapporten. 

IDC forventer at 90 prosent av alle bedrifter og organisasjoner vil få forsinkelser i produkt- og tjenesteutgivelser og samtidig pådra seg større kostnader eller reduserte inntekter som en konsekvens av manglende kompetanse

Mangel på kompetanse er ikke bare en ulempe. De økonomiske og forretningsmessige konsekvensene kan bli alvorlige. IDC forventer at 90 prosent av alle bedrifter og organisasjoner vil få forsinkelser i produkt- og tjenesteutgivelser og samtidig pådra seg større kostnader eller reduserte inntekter som en konsekvens av manglende kompetanse. Ved å ansette talenter med grunnleggende kunnskap kan du bygge bro over kunnskapshullene for å sikre at deadlines opprettholdes og at mål nås. Ifølge en LinkedIn Learning rapport fra 2018, sier 94 prosent av de ansatte at de ønsker å bli værende dersom det investeres i kompetansen.

Det er også viktig å tenke på mangfold i form av en blanding av talent og erfaring. Hva skjer hvis en eller to erfarne ansatte slutter? Bygg derfor motstandsdyktige team for å sikre kontinuitet og stabilitet. Ansatte med ulik bakgrunn og kompetanse er det beste for beslutninger og innovasjon.

Guido Bartels,

Adm. direktør i Amazon Web Services Norden og Baltikum