Solceller er i ferd med å bli lønnsomt, og vil trolig utgjøre en viktig del i fremtidens hybride energisystemer. Men skal solceller virkelig gjøre en forskjell, kreves det energilagring lokalt. Ved å lagre solenergi og bruke denne først når det er «rushtid» i strømnettet, kan slike lokale anlegg bidra med en kjærkommen avlastning av dagens overbelastede strømnett, som må oppgraderes for milliarder om forbruket fortsetter å øke.
I dag brukes kombinasjonen solceller og batteri i stadig økende grad for næringsbygg. Byggeiere ser at løsningene er kommersielt lønnsomme, og er villige til å investere. Men for private husholdninger er situasjonen en ganske annen.
Stadig flere får solceller montert på boligen eller på hytta, men foreløpig er det ikke lønnsomt å investere i smart bruk av solenergien. Det er det på tide å gjøre noe med. For dersom man skal utnytte solenergien maksimalt, må også privatpersoner investere i batterier.
Fremtidens hybride energisystemer vil være avhengige av alle disse små anleggene
Slik brukes solenergien smart: en bolig får installert batterier knyttet til et solcelleanlegg. Disse lades når solen er oppe, og programmeres til å automatisk bruke strøm når strømprisene er høye eller når strømnettet har høy belastning, typisk på morgenen og ettermiddagen. På denne måten vil kombinasjonen solceller og batterier kunne bidra til en vesentlig lavere strømregning for den enkelte, samtidig som man avlaster strømnettet og dermed bedrer leveringssikkerheten for alle.
Disse batteriene finnes på markedet i dag. Men de er ikke like rimelige som solceller, og det finnes heller ikke incentiver for å ta investeringen. La oss konkretisere dette:
Ved å installere et batteri på 10 kWh i en bolig med solcelleanlegg, vil dette kunne lagre boligens overskuddsstrøm. Deretter tar man automatisk i bruk batteristrømmen ved behov – og når strømprisen fra kraftnettet har høyest døgnpris. Tar vi utgangspunkt i gjennomsnittet av de høyeste månedsprisene for 2021, vil boligeieren spare over 4.000 kroner i året.
Vi bidrar også til at kapasiteten i strømnettet ikke må bygges ut for milliarder av kroner
En slik energilagringsinstallasjon er kostbar for sluttkunde slik det er i dag – man må regne med en investering på omtrent 80.000 kroner. Derfor er det primært teknologientusiaster og de mest miljøbevisste som har gått foran så langt. Men ved hjelp av en liten økonomisk dytt fra Enova, kan vi få til store endringer som gavner både miljø og lommebok.
Hvorfor ønsker vi at flere skal investere i solceller og smart energilagring og -styring? Fordi fremtidens hybride energisystemer vil være avhengige av alle disse små anleggene, som samlet vil bidra vesentlig til løsningen på energikrisen.
I nyere tid er samfunnet blitt elektrifisert i stort monn, og det vil fortsette med uforminsket styrke. Behovet for fornybar energi vil øke i takt, og vi vil belaste strømnettet vårt på måter som det ikke er bygget for. Noe av strømbehovet vil kunne dekkes ved å bygge ut mer vannkraft, noe løses med energieffektivisering og noe med vind. Men ved å produsere, lagre og styre solenergi lokalt, bidrar vi ikke bare til å øke produksjonen av fornybar energi. Vi bidrar også til at kapasiteten i strømnettet ikke må bygges ut for milliarder av kroner.
Vi unngår store inngrep i naturen, og løser utfordringene der de er. Alt vi trenger er bare en litt dytt fra Enova.
Jon Helsingeng
Leder for Eaton i Norge og Norden
(Eaton leverer produkter det etterlyses statlig støtte for i innlegget. Red.)