<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 15. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
KREVER INN MER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre vil øke arbeidsgiveravgiften for alle med høyere årslønn enn 750.000 kroner. Her fra lykkeligere omstendigheter under regjeringsforhandlingene i fjor. Foto: NTB

Heia bortelaget!

Regjeringen innfører 5 prosent økt arbeidsgiveravgift for lønninger over 750.000 kroner. Bør dette skape uro for «vanlige folk»? Ja, definitivt, mener Øyvind Stensby i Experis.

Vanlige embetsmenn, vanlige leger, vanlige lokførere og en rekke andre vanlige folk tjener straks over 750.000. Vanlige folk i kunnskapsbedrifter har også en lønn som ligger rundt eller over dette beløpet. Dette er kompetanse Norge trenger for å komme seg gjennom det grønne skiftet, men som også er avgjørende for effektivisering av offentlig sektor. Det siste er nok ikke Senterpartiet særlig interessert i, men det er uklokt å legge til en skatt som gjør at norske kunnskapsarbeidere blir utkonkurrert av utenlandsk arbeidskraft. Heier de rødgrønne på bortelaget?

Hvorfor skal arbeidsgivere ansette seniorer for samtidig å bli «straffet» med en tilleggsavgift på toppen av en relativt høy lønn?

Norske kunnskapsbedrifter konkurrerer ikke bare mot hverandre, men mot store, internasjonale aktører som leverer IT-tjenester til norske private og offentlige virksomheter. Konsulentene kan sitte hvor som helst i verden. Det eneste de trenger er en internettilgang. Når det blir en ekstra skatt på det norske alternativet, vil vi på sikt slite mot utenlandsk konkurranse. På kort sikt vil prisene gå opp, og ironisk nok vil staten – som en storkjøper av konsulenttjenester – få sin del av regningen.

En annen og kanskje enda mer alvorlig konsekvens kan være at arbeidsmarkedet lukkes for seniorer. Det er en kjent sak at seniorer tjener mer enn nyansatte. Hvorfor skal arbeidsgivere ansette seniorer for samtidig å bli «straffet» med en tilleggsavgift på toppen av en relativt høy lønn?

Lønnsveksten ligger an til å bli så sterk at alle som tjente over 645.000 kroner i fjor, vil havne over 750.000-grensen innen 2025. Da kan man jo si at løftet er oppfylt: Nå er det den vanlige manns tur til å betale ekstra arbeidsgiveravgift. Eventuelt til å miste jobben.

Øyvind Stensby

Forretningsdirektør i Experis