Nervøst marked for sydenboliger - her står prisene bom stille

Man skal ha høy risikovillighet for å kjøpe fritidsbolig i Tyrkia nå, mener Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

(Kapital): Potensielle kjøpere av fritidsbolig i Tyrkia har satt seg på gjerdet. De ønsker å vite mer om konsekvensene av urolighetene og det ferske kuppforsøket i landet, og turistene har helt forsvunnet mange steder, skriver Kapital.Ifølge magasinet var det i 2015 ikke noe annet land i verden som opplevde sterkere boligprisvekst enn Tyrkia. I løpet av fjoråret steg eiendomsprisene i landet med over 14 prosent, men den kraftige prisveksten ble i hovedsak drevet av høyere eiendomspriser i de store byene.For turiststedene langs kysten i sør var situasjonen derimot en helt annen, og alle eiendomsmeglerne Kapital har pratet med forteller at prisene der mer eller mindre har ligget bom stille de siste fem årene.Dramatisk fall- Jeg kan vanskelig tenke meg at nordmenn går inn og kjøper eiendom i Tyrkia nå, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret, som følger de globale eiendomsmarkedene nøye. De gjennomfører også jevne tellinger av nordmenn som planlegger å kjøpe feriebolig i utlandet.- Dette tallet falt dramatisk i år. Målingen for et år siden viste at 60.000 husholdninger ønsket å kjøpe eiendom i utlandet, men i årets måling ble antallet redusert til 20.000. Og alle land rammes. Spania ser ut som det eneste unntaket, sier Øye til Kapital.Målingene er imidlertid ikke definert per land, og Øye kan derfor ikke si noe om hvordan interessen for Tyrkia isolert sett har endret seg.- Man skal ha høy risikovillighet for å gå inn i Tyrkia nå, men samtidig ser vi de samme tendensene der som vi har sett i Spania de siste 30 årene med norske områder og norske blokker. I disse områdene fungerer markedet litt på siden av det normale. Der er det helt andre drivkrefter som bestemmer hva man skal og ikke skal gjøre for å ha håp om å komme ut av investeringen med pengene i behold, sier Øye.Vil vente- Jeg kan bare snakke for vårt firma, men det stemmer at det ikke er noen som kjøper nå, forteller eiendomsfullmektig Greta Fossum i Eiendomsnøkkelen, som har spesialisert seg på Tyrkia og Spania.- Interessen er ikke helt borte. Vi har endel eiendommer ute på Finn.no, og folk sender endel henvendelser til oss med spørsmål om eiendommene. Men samtidig sier de aller fleste at de selvfølgelig ikke ønsker å gjøre noe nå. De vil vente, sier Fossum, som forteller at usikkerheten handler om alt fra lokale reguleringer til spørsmål om man i fremtiden får lov til å eie den boligen man har kjøpt. Hun mener likevel at det er vanskelig å gjøre et fritidsboligkupp i Tyrkia.- Nei, og den viktigste grunnen til det er nettopp at ferieboliger i Tyrkia fortsatt er svært rimelige sammenlignet med andre typiske ferieland. En vanlig bruktbolig kostet kanskje 500–600.000 kroner da den ble kjøpt. For de fleste er ikke dette en kjempeinvestering, og da blir de heller sittende. Det vi selger mest av er boliger fra 500.000 kroner opp mot et tak på cirka to millioner, sier hun til Kapital.