Slik lykkes du med Airbnb

Erlend har gjort Airbnb til et levebrød. Her er hans beste tips.

(Finansavisen): Concierge Erlend Bårli-Olsen har gjort Airbnb til sitt levebrød, og tar seg av et tosifret antall privatpersoners boliger i Oslo-området, skriver Finansavisen.- Oslo er en veldig bra by for Airbnb-utleie. En leilighet som ligger sentralt i Oslo bør kunne leies ut 20-30 netter i måneden i gjennomsnitt om man gjør ting riktig, mener han.En 3-romsleilighet på Sørenga markedsføres ifølge avisen for eksempel som en «Exclusive, brand-new condo by seaside and Opera», med en grunnpris på 1.000 kroner natten.- Første gang du legger ut annonsen på Airbnb får du ekstra synlighet i en liten periode. Dette må du utnytte ved å lage en god beskrivelse av leiligheten, tipser 34-åringen.Han anbefaler også å ta lyse bilder av alle rom.- Vær nøye med å oppgi evt. rom som er låst. Gjestene skal forstå hva de leier, understreker Bårli-Olsen overfor Finansavisen.- Forsøk å bli en «superhost»For å prise riktig anbefaler han grundig research av andre Airbnb-leiligheter i nærområdet. I starten anbefaler han å legge seg 50-80 kroner per døgn under konkurrentene.Dette for å bygge opp antallet bookinger. Deretter kan prisen justeres og avkastningen økes.- Men for å komme så langt er det viktig å sikre seg gode anmeldelser. Ta derfor ordentlig vare på gjesten og vær veldig fleksibel, understreker 34-åringen overfor avisen.Bårli-Olsen mener du også bør strebe etter å bli en såkalt «superhost».Kriteriene for en slik oppgradering er fem stjerner på minst 80 prosent av anmeldelsene, 24 timers responstid på meldinger - og at man holder seg helt unna kanselleringer.- Da får man mer synlighet ut av annonsen, og det er viktig for å sikre fullt belegg. Men vær obs på at Airbnb gjør nye vurderinger rundt hver tredje måned, sier han til Finansavisen.Fra null til 24 prosent skatt?En annen ting du må være oppmerksom på, er forslaget fra (et flertall av) Delingsøkonomiutvalget om at småskala korttidsutleie av egen bolig skal beskattes som kapitalinntekt med en sats på 24 prosent.- En betydelig del av dagens Airbnb-utleie er skattefri, sier PwC-advokat Sunniva Lillebø Wahl til Finansavisen.Hun går ifølge avisen da ut fra Airbnbs opplysninger om at 90 prosent av vertene leier ut rom i primærboligen.Samtidig sier gjeldende regelverk at du kan leie ut egen bolig skattefritt så lenge du benytter minst halvparten av boligen til eget bruk.Det omtalte flertallet i utvalget har ikke konkret tatt stilling til hvordan skatteplikten skal avgrenses, men lanserer i sin rapport som en mulighet at leieforhold på under 30 dager defineres som korttidsutleie.- I praksis betyr dette at det meste av Airbnb-utleien vil bli skattepliktig, forteller Wahl. - Av administrative hensyn kan det vurderes en nedre inntektsgrense, for eksempel at skatteplikten gjelder inntekter over 10.000 kroner, tilsvarende som for utleie av fritidsbolig man bruker selv, heter det i rapporten utvalget la frem i forrige uke.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker