Tror boligprisene i Oslo vil stige nær 50 prosent

Eksperter tror boligmarkedet vil dempes til høsten og i 2019. Etter dét har Bjørn Erik Øye tro på kraftig prisvekst.

(Finansavisen): Tullball å tro på langvarig prisfall i Oslo, sa Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret fjor høst. Han tror nå at snitt kvadratmeterpris i hovedstaden vil stige fra dagens 67.000 til over 100.000 kroner innen 2025, skriver Finansavisen.Status er at boligprisene i Oslo sank fra februar til og med desember, ned 12,6 prosent, for deretter å skyte fart igjen over nyttår. I løpet av årets fire første måneder er boligprisene i hovedstaden opp 8,3 prosent.- Poenget mitt var at markedet var i ferd med å snu inn i 2017. Tilbudsveksten var på gang og ting var i ferd med å roe seg. Så kom boliglånsforskriften og nedturen ble for sterk. Det la grunnlaget for en rekyl, sier Øye til avisen.- Det blir garantert oppgang i mai, og juni vil nok også helt sikkert havne på plussiden. Men så tror jeg det flater ut utover høsten, i takt med økende tilbudsside og varslede rentehevinger, påpeker han.Fyrer oppØye forventer ifølge Finansavisen at markedet vil dempes utover høsten 2018 og i 2019. Etter dét har han imidlertid tro på sterk vekst igjen.- Boliglånsforskriften ga kraftig brems i markedet i fjor og salg og igangsetting av nye boliger stuper. Etter 2019 vil det bli bråstopp på tilbudssiden, for da er det få nye prosjekter som blir tilført markedet. Og da er vi i gang igjen. Man fyrer opp under kraftig prisvekst igjen, sier han.- Jeg blir ikke forundret om vi ser 100.000 pr. kvadratmeter i snitt i Oslo innen 2025, påpeker Øye, som ikke har tro på noen stor effekt av økt rente. - Jeg tror ikke på noen kraftig renteeffekt. Og renteøkningene kommer jo fordi det går bra i norsk økonomi, og da øker sysselsettingsandelen. Som hovedstad er Oslo et sted folk vil bo. Jeg har veldig, veldig vanskelig for å se at vi skulle gå motsatt av sentraliseringstrenden, påpeker han overfor Finansavisen.Stor tilbudssideMakroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, uttalte i forrige uke at også hun tror dagens boligprisfest er kortvarig. Hun tror vendingen kan knyttes til lite ferdigstillelser av nye boliger i begynnelsen av året, og et stemningsskifte i positiv retning med gode makroforhold i bunn.- Det er ikke makrotallene i seg selv som har bedret seg ved inngangen til året. De har heller vært litt på den negative siden, så her har nok sentiment hatt en del å si. Vi tror imidlertid gleden blir relativt kortvarig, og at prisveksten vil avta igjen allerede til høsten, når renteoppgang og økt tilbud av nye boliger legger en demper på den positive stemningen, skrev Strøm Fjære i en rapport.Også Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen og Kapital, mener tilbudssiden av nye boliger vil bli for stor. Han skriver i lørdagens kommentar i Finansavisen at forklaringen er veldig enkel.- Befolkningsveksten er langt lavere enn vi trodde for bare et par år siden, og dette er i stor grad påvirket av at det knapt kommer flyktninger til Norge.- I 2014 ble det i Oslo bare gitt 1.700 igangsettingstillatelser, slik at ferdigstillelsene i 2016 var lave, og vi fikk den nesten eventyrlige prisveksten. I 2016 ble det imidlertid gitt 4.800 tillatelser og i 2017 5.500. Hvis dette resulterer i massevis av ferdige boliger i 2018 og 2019, er det ikke vanskelig å se at det kan bli et press på boligprisene nedover, skriver han.