Slik vedder du på høyere oljepriser

Investorer kan direkte og indirekte oppnå eksponering mot høyere oljepriser. Det beste alternativet er lavt prisede oljeaksjer, ifølge ekspertene.

Energi

(Finansavisen): Verdien av brentråolje har steget med over 30 prosent siden nyttår, mens energi- og oljeserviceindeksene på Oslo Børs er opp med henholdsvis 13 og 26 prosent, skriver Finansavisen.Det er imidlertid ikke for sent å satse.- Hvordan kan man tjene penger på ytterligere prisoppgang i oljemarkedet?- En rekke produkter, for eksempel Nordnet-fondet Bull Olje, gir direkte eksponering og er relativt enkle å handle, svarer Nordea-forvalteren Jon Hille-Walle.- CFD-er (Contracts for Difference) og børsnoterte oljefond er derivater av terminkontrakter, noe som innebærer at deres avkastning reflekterer utviklingen i terminkontraktmarkedet, utdyper oljeanalytikeren Ole Hansen i Saxo Bank.CFD-er kan gi opptil ti ganger gearing, og selv Bull Olje-fondet finnes i en versjon med fem ganger gearing.Relativt små bevegelser i ­oljeprisen kan derfor få potensielt store følger for porteføljen, advarer Hansen.Opptil 15 ganger giring- Velstående personer kjøper typisk terminkontrakter direkte, ettersom dette er den reneste eksponeringen man kan få mot WTI- eller brentolje, fortsetter Saxo Banks analytiker.- Terminkontrakter kan gi en giring på opptil 15 ganger, så man trenger mye mer disiplin enn når man kjøper aksjer.Partner Morten Astrup i Storm Capital Group opplyser at terminkontrakthandel også krever betydelig administrasjon og gode kredittlinjer eller høye kontantinnskudd på depotkonti.- For privatpersoner er det bedre å satse på kjøpsopsjoner med lang varighet, mener han.- Dersom oljeprisoppgangen lar vente på seg til etter at dine opsjoner har gått ut, taper du imidlertid hele innsatsen.Astrup påpeker dessuten at hverken terminkontrakter eller opsjoner har noen inntjening eller betaler utbytte, i motsetning til mange oljerelaterte selskaper, skriver Finansavisen.En fordel er at nedsiden ved opsjonskjøp er begrenset til ­opsjonens pris.Ser oppside for oljeaksjerUansett synes Astrup at aksjer er mer interessante enn store ­derivatposisjoner.- Prisingen av oljeservice­aksjene på Oslo Børs reflekterer ikke dagens høye oljepris, så det er bedre å ha en liten del av porteføljen i et knippe slike selskaper med høy gjeld og finansiell rullebane på minst to år, hevder gründeren.For tiden synes han Polarcus og Seadrill er særlig spennende.- Det skal mye til at oljeprisen stiger videre i de neste par årene uten at også prisene på rigg- og seismikktjenester øker betydelig, mener han.- Har man litt mindre risikovilje, er BW Offshore min favoritt.Hansen i Saxo Bank holder derimot en knapp på større og mer diversifiserte energiselskaper. Han nevner BP, Chevron, Conoco­Phillips, ENI og Equinor.

olje
morten astrup
Nyheter
Energi