Nel stuper etter bedragerianklager mot gigantpartner

Hindenburg Research anklager Nikola for omfattende bedrageri. Aksjen stuper og Nel følger etter.

STUPER: Nikola-aksjen stuper etter bedragerianklager og Nel blir dratt med i dragsuget. Avbildet er Nikola «Badger» og Nel-sjef Jon André Løkke. Foto: Nikola / Nel
Energi

Hindenburg Research har publisert en omfattende rapport der de argumenterer for at Nikola er en «intrikat svindel».

Anklagene er basert på «omfattende bevis» rettet mot Nikola-sjef Trevor Milton.

«Vi har hentet inn opptak av telefonsamtaler, tekstmeldinger, private eposter og fotografier, som viser dusinvis av falske uttalelser fra Nikolas grunnlegger Trevor Milton. Vi har aldri sett bedrag på dette nivået i et børsnotert selskap, særlig av denne størrelsen», skriver Hindenburg i rapporten.

Som følge av anklagene stuper Nikola-aksjen 7,6 prosent til 39,16 dollar. Nel  faller også markant. Hindenburg informerer selv i rapporten at det har shortet Nikola-aksjen som følge av funnene.

Trevor Milton tar raskt til Twitter og publiserer følgende melding:

«Det gir mening. Titalls millioner aksjer shortet den siste dagen eller to. [...] Jeg antar at alt er rettferdig i krig. [...] Gi meg noen timer til å sette sammen et svar på løgnene deres. Er dette alt du har?», skriver Milton. 

Videosnusk og familieansettelser

I sine anklager oppgir også Hindenburg at Nikola skal ha jukset med presentasjonen av sin hydrogenlastebil i lanseringsvideoen.

I videoen kan man se lastebilen kjøre i høy fart langs en flat vei, mens lastebilen i realiteten har blitt sluppet utfor en bakke. Hindenburg oppgir å ha besøkt lokasjonen Nikola brukte for å spille inn filmen samt å ha fått dette bekreftet fra en tidligere ansatt. 

Nikola skrev tidligere i uken under på en gigantavtale med General Motors som ga god uttelling på børs. Nå kan det se ut som vinningen har gått opp i spinningen og at kursoppgangen er radert bort og vel så det.

Hindenburg trekker også frem at Milton har ansatt broren Travis som direktør for hydrogenproduksjon og infrastruktur.

«Travis tidligere erfaring ser i stor grad ut til å gå ut på å helle betong i innkjørsler og gjøre underleverandørarbeid knyttet til boligrenovering på Hawaii», skriver Hindenburg.

Dette er ikke første gang Hindenburg kommer med skarpe anklager mot børsnoterte selskaper. Selskapet er kjent for å angripe selskaper det anser som bedragerske.

Tidligere i år varslet legemiddelselskapet Sorrento at det vurderte å ta juridiske grep etter at Hindenburg kom med påstander selskapet hevdet var «falsk og/eller villedende».

Nels post i Nikola

I forbindelse med en kapitalutvidelse i Nikola for nøyaktig to år siden, investerte Nel 42 millioner kroner i lastebilprodusenten, som også er deres klart største kunde. Etter Nikolas børsnotering tidligere i år eier Nel litt over 1,1 millioner aksjer.

Da Nel la frem kvartalstall i slutten av august, var driftsresultatet minus 72 millioner kroner og bunnlinjen pluss 596 millioner kroner. Den store differansen skyldtes finansinntekter på 676 millioner i kvartalet, hvor mesteparten kom fra verdiøkningen på aksjeposten i Nikola.

Ved slutten av andre kvartal ble Nikola-aksjen handlet til 67,53 dollar, noe som verdsatte Nels aksjer til 728 millioner kroner. Da Nel la frem tallene for to uker siden hadde kursen falt til 39 dollar, hvor den også ligger torsdag. Dagens kurs priser dermed Nels aksjepost til litt over 400 millioner kroner.

nel
Nikola
hydrogen
Nyheter
Energi
Børs