<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strømnettet i Norge skal overhales – regningen kan havne hos forbrukeren

Kraftlinjene over hele Norge er gamle, og nå må mange byttes ut. Regningen antas å bli på over 100 milliarder kroner, og den kan havne hos strømkundene.

Publisert 27. mars 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 130 ord
MÅ OPPGRADERES: Høyspentledning på den såkalte Vinstralinja i Lillomarka i Nittedal i januar i år. Strømnettet i Norge må oppgraderes, og kostnaden kan ende hos forbrukeren. Illustrasjonsfoto: NTB

Den nødvendige utskiftningen er det nettselskapene som er ansvarlige for, og den er beregnet til å koste 135 milliarder kroner i løpet av de neste ti årene, ifølge NVE, melder NRK.

Elverkssjef Håvard Pedersen i Nordkyn kraftlag i Lebesby kommune i Finnmark sier det kan bli dyrt for lokale kraftlag.

– Vi er et lite selskap som eventuelt skal reise anslagsvis 350 millioner kroner. Det har vi neppe rygg nok til å bære selv, sier han.

Men NVE mener det er urimelig å sende hele regningen til forbrukerne.

– Kraftnettet må tilpasses for å tåle hardere belastninger. Det vil koste penger. De som vil være nettselskap, må ha evne og vilje til å ta disse kostnadene, sier Ove Flataker, direktør for reguleringsmyndigheten for energi i NVE.