<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russisk rulett som kan ende i nye prissjokk

Tysklands økonomiminister Robert Habeck hevder at landet kan klare seg uten russisk gass. Det vil i så fall koste.

Publisert 23. feb. 2022
Oppdatert 23. feb. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 329 ord
MODIG PÅSTAND: Tysklands økonomiminister Robert Habeck hevder landet kan klare seg uten russisk gass. Foto: Bloomberg

Russlands anerkjennelse av de pro-russiske utbryterregionene Donetsk og Luhansk som selvstendige stater har utløst sterke internasjonale reaksjoner, deriblant tyskernes beslutning om å stanse sertifiseringen av Nord Stream 2.

Dette er rørledningen som årlig skal transportere opptil 55 milliarder kubikkmeter naturgass mellom Russland og Tyskland gjennom Østersjøen – nok til 20 millioner husstander.

– Tyskerne skyter seg selv i foten

Tysklands økonomiminister Robert Habeck hevder overfor radiokanalen Deutschlandfunk onsdag at landet kan klare seg uten russisk gass – en modig påstand all den tid Gazprom står for over halvparten av den tyske gassimporten.

– Tyskland har skutt seg selv i foten med å stenge ned atom- og kullkraft. De er sårbare når produksjonen av fornybar energi svikter og gass blir en mangelvare, noe som presser opp prisene slik vi har sett det siste året, sier sjefen for energitraderne i DB Group Europe, Tim Partridge, til Bloomberg.

Nedstengningen av atom- og kullkraftverk bidrar – om noe – til å øke tysk gassetterspørsel. Samtidig produserer Norge, som forsyner EU med 20-25 prosent av gassforbruket, for fullt, og Tyskland har ikke infrastruktur for import av flytende gasslaster.

– Det å ta inn LNG vil aldri være nok til å erstatte russisk gass fullt ut. Det kan kanskje erstatte noe, med en større bruk av kullfyrte kraftverk, men det er åpenbart i konflikt med klimamålene, sier senior energiøkonom Hans van Cleef i ABN Amro Bank til nyhetsbyrået.

– Velkommen til doble gasspriser

Dmitrij Medvedev, tidligere president og nå styrets nestleder i Russlands sikkerhetsråd, prøvde tirsdag å helle salt i europeiske sår ved å ønske velkommen til en verden der 1.000 kubikkmeter naturgass vil koste 2.000 euro – omtrent det dobbelte av dagens nivåer.

Dagens president Putin lovet imidlertid at Russland ikke vil forstyrre noen av sine eksisterende gassleveranser.

Tysklands økonomiminister Habeck advarer samtidig mot «for mye spekulasjon», og viser til at landets energiforbindelser til Russland har overlevd kriser før. Han understreker videre at stansen av Nord Stream 2-sertifiseringen ikke betyr at rørledningen er permanent utelukket.