<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina-giganter vil bidra til å gjøre Russland overflødig

Verdens største solselskap vil cashe inn på at Europa skal gjøre seg energiuavhengige av Russland, spår Morgan Stanley.

    Publisert 9. mars 2022 kl. 16.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 362 ord
    VERDENS STØRSTE: Solselskap er kinesiske Longi Green Energy Technology, som er deleier i denne solparken i Shaanxi-provinsen. Foto: Bloomberg

    Russlands invasjon av Ukraina har løftet energisikkerhet til topps på den politiske agendaen i Europa, og Tyskland var raskt ute med å varsle en kraftig opptrapping av investeringene i både energi og forsvar.

    Tirsdag la EU-kommisjonen frem sin storslåtte energiplan REPowerEU, som blant annet går ut på at Europa skal installere vind- og solkraftanlegg med 900 GW kapasitet i årene frem til 2030.

    Dette er nesten det dobbelte av kapasiteten som var ventet å bli tilført, skriver Morgan Stanley ifølge Bloomberg i et notat onsdag.

    Boost for kinesiske giganter?

    Analytikerne mener EU-planen kan slå ut i 15 prosent økning i samlet kinesisk solar-eksport over det resterende tiåret, og at ingen vil dra mer nytte av dette enn verdens største selskap i solindustrien – Longi Green Energy Technology.

    Kina dominerer denne industrien, og utfører nesten all global produksjon i enkelte deler av verdikjeden. Ifølge nyhetsbyrået gikk nesten 40 prosent av kinesisk solar-eksport til Europa i 2021.

    Noen av verdens største leverandører av vindkraftutstyr og turbiner er også kinesiske, men har så langt konsentrert seg om hjemmemarkedet. Mange av dem vil likevel ut i verden, og Morgan Stanley mener den europeiske installasjonsboomen kan komme aktører som Jinlei Technology og Titan Wind Energy Suzhou til gode.

    EU-duo mot importforbud

    Tirsdag meldte Bloomberg at EU vurderer massive obligasjonsutstedelser for å finansiere den varslede opptrappingen av energiinvesteringene, der målet er å redusere Europas avhengighet av russisk olje og gass.

    – Jeg tror planen vil redusere vår avhengighet av russisk gass allerede i år og i løpet av noen år gjøre oss uavhengige av russisk gass. Jeg tror det er mulig. Det er ikke lett, men det er mulig, sa EUs klimasjef Frans Timmermans til EU-parlamentet før planen ble lagt frem.

    Onsdag melder for øvrig nyhetsbyrået at Tyskland motsetter seg et importforbud mot russisk olje, og ifølge Politico gjør Nederland det samme.

    – Vi er fortsatt veldig avhengige. (...) Det å legge press på selskaper som Shell er ikke klokt, sa sistnevntes statsminister Mark Rutte i Paris onsdag, og la til at det er lettere for land som USA å forfølge slike forslag.

    På spørsmål om potensielle obligasjonsutstedelser i finansieringen av energiinvesteringene svarte Rutte ifølge avisen at «disse ideéne ikke er fullstendig formulert» ennå.