<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer å forby solpaneler på dyrket mark

Beijing foreslår et forbud mot bygging av solpaneler på jordbruksarealer. Samtidig ser 2022 ut til bli et rekordår for fornybar-utbygging i Kina. 

Publisert 24. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 314 ord
MOT REKORD: Prognoser peker mot at 2022 blir et rekordår for installasjon av fornybare energianlegg i Kina. Foto: Bloomberg

Kinesiske myndigheter gjør for tiden en avveining mellom matvaresikkerhet og måloppnåelse innen fornybar energi, og kan ifølge Bloomberg ende opp med å forby bygging av solpaneler på jordbruksarealer.

Tre departementer, inklusive National Energy Administration (NEA), har sendt ut på høring et lovforslag som vil gjøre skoger og kultiverte jordbruksarealer utilgjengelig for «solar utvikling», melder Polaris Solar Network på sin WeChat-konto, og viser til en kopi av dokumentet.

Stor Gobi-utbygging

Forslaget kommer etter at Henan-provinsen tidlig i juni begrenset vind- og solkraftprosjekter til å etableres på tomter vurdert som «ustabile» og ikke til permanent dyrking av avlinger.

Solpaneler skal ifølge forslaget likevel tillates på noen jordbruksarealer, eksempelvis dem som brukes til utstyr og bygninger. Det oppmuntrer også til utvikling av ubrukt land som de massive sol- og vindparkene som er under bygging i Gobi-ørkenen.

Forslaget er ifølge nyhetsbyrået datert 15. juni, men høringsfristen er ikke kjent.

Kina er verdensleder innen såkalt agrivoltaics, det vil si delinger av areal mellom solenergi og jordbruk. Landet sto for over to tredjedeler av de 2,8 GW av slik kapasitet som var installert på verdensbasis ved utgangen av 2020, ifølge tyske Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems.

Rekordprognoser

Samtidig er Kinas ledende fornybare tenketank og NEA-støttespiller China Renewable Energy Engineering Institute (CREEI) ute med den så langt mest optimistiske 2022-prognosen for den fornybare utbyggingen i landet.

Prognosen lyder på at rekordhøye 156 GW med vindturbiner og solpaneler skal bygges i år, noe som tilsvarer en oppjustering på 25 prosent fra forrige oppdatering, ifølge BloombergNEF-data. Prosjektene fordeler seg på 100 GW sol, 50 GW landvind og 6 GW havvind.

156 GW topper prognosen på 140 GW fra National Development and Reform Commission og på 144 GW fra China Electricity Council.

Kina installerte vind- og solprosjekter på rundt 35 GW i løpet av årets første fem måneder, og prognosene peker altså mot at installasjonstakten vil øke etterhvert som året skrider frem.