<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Åpner for nytt strømprisrally

Franske Engie tror Europa kan klare seg gjennom de to neste vintrene, men kulden kan sette kraftnettet på prøve allerede de neste par ukene.

Publisert 6. des. 2022
Oppdatert 6. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 394 ord
VIL BLI TESTET: Kulden de neste par ukene kan sette strømnettet på prøve og utløse kraftige prishopp. Foto: NTB

Den milde høsten har hjulpet Europa med å fylle opp gasslagrene, og dette har gitt styreleder Jean-Pierre Clamadieu i den største franske gassdistributøren Engie troen på at Europa kan klare seg gjennom de to neste vintrene. 

– Når det gjelder denne vinteren, er følelsen at vi vil klare oss. Våre eksperter føler vi også bør komme oss gjennom neste vinter uten for store vanskeligheter, sa han ifølge Bloomberg på en Paris-konferanse tirsdag.

Neste vinter kan bli verre

Optimismen står i kontrast til bekymringene Det internasjonale energibyrået (IEA) uttrykte i november. Samtidig har enkelte leverandører sagt at neste vinter vil bli mer utfordrende fordi det kraftige bortfallet av russisk gass vil gjøre det vanskeligere å fylle opp igjen lagrene. 

I tillegg kan kinesisk LNG-etterspørsel komme tilbake hvis økonomien henter seg inn igjen i kjølvannet av lettelsene i landets coronapolitikk

– Europa vil balansere sitt gassmarked igjen når kontinentet kan signere mellomlange og lange kontrakter med leverandører, med USA og Qatar som starter eksportanlegg fra midten av inneværende tiår. Samtidig vil kostnadene bli høye ettersom EU sliter med å bli enige om pristak og iverksettelse av felles LNG-kjøp, uttalte styrelederen videre.

Nytt strømprisrally?

Clamadieu tar imidlertid høyde for været, og synkende temperaturer i Nord-Europa de neste par ukene vil tære på gasslagrene og legge press på energisystemene i regionen.

Kulden kan også gi en reprise av den kraftige strømprisoppgangen vi så tidlig i forrige uke, da britiske timeskontrakter var oppe i 1.162 euro pr. megawattime (MWh).

– Vi kan være inne for noe lignende, sier Rystad Energy-analytiker Fabian Rønningen til Bloomberg, og legger til at vindgenerering vil spille en viktig rolle for prisutviklingen.

– Vindkraft ser igjen ut til – for året – å returnere relativt lave nivåer de neste par dagene, men fortsatt mer enn hva vi så mandag og tirsdag i forrige uke, legger han til.

– Høy sannsynlighet

Analytiker Bengt Longva i StormGeo-Nena karakteriserer overfor nyhetsbyrået sannsynligheten som «høy» for kraftig prisoppgang i løpet av de travleste timene mandag morgen og ettermiddag – både i Storbritannia og på det europeiske kontinentet.

Tysk vindkraftproduksjon estimeres å toppe ut på 22.175 megawatt onsdag morgen, men ifølge tall fra European Energy Exchange og Bloomberg-modeller er den tirsdag formiddag så vidt over 3.000 megawatt.

I Sør-Europa ser mildværet ut til å fortsette, og prognoser fra Maxar Technologies viser at temperaturene i eksempelvis Madrid ventes å stige til 5,3 grader over normalen tirsdag neste uke.