<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Disse gründerne tror ikke EQT på

– Vi har fått «lifestyle entrepreneurs» som lever flotte liv som gründere. De dyrker gründertilværelsen som en livsstil.

Publisert 22. nov. 2019
Oppdatert 25. nov. 2019
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 750 ord
GRANSKER PERSONLIGHETER: – En vanlig feil innenfor venture er å ikke se grundig nok på teamet, sier Hjalmar Winbladh, sjef for EQT Ventures. Foto: Anders Horntvedt

HELSINKI, FINLAND: – Det man ikke liker, er typisk at gründeren ikke brenner for det han eller hun gjør, eller at man ikke har utholdenheten og tålmodigheten til å gjennomføre, sier Hjalmar Winbladh (51), sjef for EQT Ventures.

Gründerkonferansen Slush i den finske hovedstaden samlet torsdag og fredag 25.000 gründere, investorer og mediefolk.

I en egen, lukket avdeling med utsikt over mylderet i salen satt EQT Ventures, Salesforce og et par andre større navn. Etter å ha gått opp en trapp kunne gründere og andre mulige samarbeidspartnere få møte toppene.

Det er ikke nok å ha fått litt såkornkapital, ha plass på en inkubator og å bruke masse tid der
Hjalmar Winbladh, EQT Ventures

Winbladh hadde separat møterom med EQT Ventures-navnet på døren og veggen i møterommet.

– Vanlig feil

– Teknologi og forretningsmodell er selvfølgelig viktig for oss når vi vurderer om vi skal investere i et selskap. Men en vanlig feil innenfor venture er å ikke se grundig nok på teamet.

– Hva slags gründere unngår du å satse på?

– Vi er i et marked der det er blitt populært å være gründere. Vi har fått «lifestyle entrepreneurs» som lever flotte liv som gründere. De dyrker gründertilværelsen som en livsstil. Det er ikke det samme som at man har utholdenheten som skal til når ting skjærer seg, for det kommer det til å gjøre før eller siden, sier han.

Han har selv vært gründer i syv selskaper. I 1999 var han med på å selge Sendit, ett av dem, til Microsoft for rundt én milliard kroner.

Winbladh er gift og har barn som nå er blitt voksne. Han gir uttrykk for at han heller satser på folk som kan prioritere og få ting gjort enn på arbeidsnarkomane gründere.

– Det er ikke nok å ha fått litt såkornkapital, ha plass på en inkubator og å bruke masse tid der, sier Winbladh.

– Lever man for å jobbe eller lever man for å ha fritid og leve? Det må ligge en visjon og drivkraft bak, legger han til.

Det er også viktig å være kritisk til seg selv og selskapets forretningsidé, mener Winbladh.

– Jeg blir skeptisk når gründerne ikke stiller spørsmål når man sitter fast. Det krever utholdenhet og viljestyrke å se feil og å gjøre om på ting, men den evnen er viktigere enn bare å stange hodet i veggen, sier han.

12 milliarder i venture-kapital

I sin tradisjonelle private equity-portefølje har EQT tidligere eiet selskaper som Aleris, Findus, ISS, Scandic og Securitas Direct samt store, norske handelsselskaper som XXL og Plantasjen.

I mars hentet EQT 90 milliarder kroner til et nytt oppkjøpsfond, og tidligere i høst gikk EQT selv på børs.

Det var Winbladh som i 2015 tok initiativ til dannelsen av EQT Ventures, som nå er selskapets arm for tidligfaseselskaper. I midten av november lukket selskapet et venture-fond på 660 millioner euro.

EQT Ventures II er et av Europas største venture-kapitalselskaper. Tilsammen forvalter nå EQT rundt 12 milliarder kroner i venture-kapital.

Bommer fire av fem ganger

For å finne aktuelle investeringsobjekter bruker selskapet kunstig intelligens-plattformen Motherbrain, som tidligere denne måneden fikk en egen artikkel hos Business Insider.

Til tross for mye datakraft og smarte folk på kontoret, innser Winbladh at tidligfaseinvesteringer er høyst risikable.

Vi har vært nær ved å investere to ganger i norske selskaper, og vi ser aktivt på to andre nå
Hjalmar Winbladh, EQT Ventures

– 80 prosent av kapitalen vi setter i arbeid vil ikke gi avkastning. De resterende 20 prosentene står med andre ord for 100 prosent av avkastningen. Vårt arbeid handler om å finne de globale vinnerne som kan gi 50 ganger avkastningen, sier han.

Ser på to norske selskaper

For tiden er det fire norske selskaper i EQTs portefølje:

* GlobalConnect, som tidligere het Broadnet.

* Olje- og gasselskapet Altus Intervention, som ble kjøpt fra Aker Solutions i januar 2014.

* Læremiddelselskapet itslearning.

* Værvarslingsselskapet StormGeo, som nå satser på skreddersydde værdata til internasjonal skipsfart.

EQTs venture-portefølje består av rundt 50 selskaper. Ingen av dem er norske, enn så lenge.

Det vil det bli en endring på, forsikrer Winbladh.

– Det er ikke snakk om hvis, men når. Vi har vært nær ved å investere to ganger i norske selskaper, og vi ser aktivt på to andre nå.