Oppkjøpsgründere skiller lag

Oslo-kontoret er lagt ned, og svensk-britiske Martin Soderberg er ny sjef i Spear Capital etter at makkeren Christian Victor Bernau sa takk for seg.

SHOPPER BEDRIFTER I AFRIKA: – Vi ser store muligheter fremover, sier Martin Soderberg (til høyre), managing partner i Spear Capital. Til venstre Christian Victor Bernau, som sluttet i fjor vår. Foto: Anders Horntvedt

– Jeg sluttet som sjef i Spear åtte år etter at jeg startet selskapet. Det har vært noen fantastiske år med mye jobb, men også mange reiser hjemmefra, skriver Christian Victor Bernau i en epost til Finansavisen.

Han var i flere år sjef i Spear Capital, som forvalter penger for milliardærene Kjetil Holta, Egil Stenshagen og Sundt-familien.

Har hentet 600 millioner kroner

Spear Capital er et private equity-selskap med to fond som investerer i det sørlige Afrika. 

Fondene er registrert på Mauritius, og til sammen er det hentet inn 600 millioner kroner.

Selskapet er formelt etablert i Sør-Afrika og Zimbabwe, og jobber med å bygge ut team og kontor i Zimbabwes hovedstad Harare samt øke fokus på Zambia, Zimbabwe og Malawi. 

Selskapet har imidlertid stort sett norske investorer. Inntil relativt nylig hadde selskapet kontor ved siden av Oslo rådhus og norsk daglig leder.

Nå er imidlertid kontoret sagt opp, og Bernau er ute av selskapet.

– Sluttet i april 2019

– Christian sluttet i april/mai 2019, står det i en epost fra Martin Soderberg, som nå er managing partner i Spear Capital. 

Lederskiftet har imidlertid ikke blitt omtalt offentlig før nå.

Disse investerer i Spear Capital

Holta Invest (Kjetil Holta)

Sundt AS (Helene Else og Christian Gruner Sundt)

Centra Capital (familien Haglund og familien Eriksen)

Stenshagen Invest (Egil Stenshagen med familie)

Gjønnes (Øystein Haslum)

Sauar Invest (Erik Sauar)

Krogsrud Invest (familien Krogsrud)

Norfund

Gjensidige-stiftelsen

Det statlige, nederlandske utviklingsfondet DGGF

Marius Steen familien (Torkap AS)

Vätterleden AB (svensk family office)

+ noen mindre family offices samt private investorer

– Nå jobber jeg med mer nærliggende prosjekter som også er lettere å kombinere med et normalt familieliv. Et av mine nye prosjekter er et oppkjøp av Wener, et veldrevet entreprenørselskap i Oslo med fantastiske medarbeidere, legger Bernau til.

Svensk og engelsk statsborger

Soderberg har på sin side bakgrunn fra næringsliv og finans i både Norge, Sverige, Zimbabwe og Sør-Afrika.

Han er svensk og engelsk statsborger, og har norsk-svensk kone. 

Siden slutten av 1990-talet har han stort sett bodd i Zimbabwes hovedstad Harare, og periodevis har han bodd i Oslo, Gjøvik og Cape Town.

Han har studert økonomi ved Universitetet i Gøteborg, og jobbet med investeringer i Skandinavia og Asia på midten av 90-talet. 

På 2000-tallet jobbet han fem år i fiskekrokselskapet Mustad med ansvar for Afrika og Midtøsten, og i 2007 startet han sitt eget tradingselskap for råvarer i Sør-Afrika.

Han startet Spear Capital sammen med Bernau i 2012, og var tidligere partner i private-equity-selskapet Athena Capital i Cape Town.

– Ser store muligheter

– Vi er meget takknemlige for den innsatsen han gjorde for Spear frem til han sluttet, opplyser Soderberg.

Spear Capitals investeringer

Meieriselskapet Dendairy (Zimbabwe).

Dagligvaregrossisten Metro Commodities (Zimbabwe).

Designbyrået Kommunikasjonsbyrået Jincom (Sør-Afrika).

Pigmentprodusenten New Africa Inks Polymeric (Sør-Afrika).

Kyllingslakteriet Peries Food (Sør-Afrika)

RunwaySale Pty Ltd (26 %) e-handel innen mote (Sør-Afrika)

Han opplyser at kapitalinnhentingen i Spear II-fondet er avsluttet godt resultat, og at selskapet nå er inne i en aktiv investeringsfase.

– Vi ser store muligheter for Spear II fremover, samtidig som vi utvikler virksomhetene i Spear I frem til salg, legger han til.

I et intervju med Kapital i januar 2019 opplyste Bernau at ett av selskapene skulle avhendes i 2019, og alle fire innen utgangen av 2020.

– Dette er noe vi vurderer fortløpende. Vi har nettopp sikret og gjennomført en delvis exit i Metro, der vi har solgt 29 prosent, mens vi beholder de siste 20 prosentene. Vi har en investeringshorisont på tre til seks år, men vi kan også sitte lengre, sier Soderberg.

– Kjøperne vil typisk være industrielle aktører, afrikanske family offices eller andre private equity-aktører med sørafrikansk eller europeisk kapitalbase, sa Bernau.

Status i dag er seks aktive investeringer.

– Vi har videre gjort en delvis exit i en av investeringene i Spear I med godt resultat, og vi er nå i sluttfasen av en ny investering i Spear som vi håper å få gjennom snart, opplyser Soderberg.