De beste og dårligste aksjefondene så langt i 2020

Thomas Nielsen i FIRST Norden Fokus har knust hovedindeksen i år. Rune Kaland, en av forvalterne i DNB Navigator, kan ikke si det samme.

FORNØYD: Thomas Nielsen er fornøyd med avkastningen i fondet, men peker på at tilfeldigheter har mye å si på så kort tid Foto: Ivan Kverme
Finans

– Vi er veldig fornøyd med å ha kommet så godt i gang. Det er viktig for et nyoppstartet fond å levere god avkastning så fort som mulig, sier Thomas Nielsen, som er forvalter i FIRST Norden Fokus. Hans fond har gjort det best av de norske aksjefondene hittil i 2020.

Fokus på å eie kvalitetsselskaper

Fondet åpnet for kunder i august i 2019 og har så langt i år en avkastning på 36 prosent. Dette er over 20 prosentpoeng mer enn andreplass på listen, Delphi Global, som har en avkastning på 15,3 prosent.

Thomas Nielsen forteller til Finansavisen at han er veldig fornøyd med å ha kommet så godt i gang og forteller at investeringene har gått over all forventningen. Han legger heller ikke skjul på at det nok er en del tilfeldigheter som styrer i et så kort tidsrom.

— Det å ha kvalitetsselskaper med lang historikk og god marginstabilitet har nok vært viktig den siste tiden, så vi har vært heldige som har en investeringsfilosofi som legger stor vekt på dette, sier Nielsen.

Gigantfond gjør det sterkt

DNB Teknologi, som er Norges største aksjefond med forvaltningskapital på over 27 milliarder kroner, kommer på en fjerdeplass med en avkastning på 12,7 prosent så langt i år.

Fondet investerer i globale teknologiselskaper, og har blant annet Facebook, Alphabet (Google) og Microsoft på listen over de 10 største posisjonene i porteføljen.

Beste aksjefond så langt i 2020

PlassNavn på fondAvkastning YTD
1First Norden Fokus35,9%
2Delphi Global N15,3%
3C Worldwide Healthcare Select14,7%
4DNB Teknologi R12,6%
5DNB Grønt Norden12,5%
6C Worldwide Norden11,6%
7C Worldwide Globale Aksjer10,5%
8DNB Norden N9,9%
9DNB Global Lavkarbon9,2%
10ODIN Norden C9,2%

Har vært ganske mørkt

På jumboplass finner vi DNB Navigator, som har en avkastning på minus 40 prosent hittil i år. Fondet investerer utelukkende i aksjer på Oslo Børs innenfor sektorene oljeservice og shipping.

Rune Kaland, en av to forvaltere i DNB Navigator, legger ikke skjul på at «det har vært ganske mørkt» innenfor oljeservice og shipping, og at det reflekteres i fondets resultater. Til tross for dette peker han på at de har levert meravkastning i år, om man sammenlikner med deres referanseindeks, og ikke Hovedindeksen.

– Det som må til for at oljeservice skal ta seg opp igjen, er at oljeprisen må komme opp på et nivå er det er lønnsomt for produsentene å skulle investere, sier Kaland.

Forvalteren forteller videre at:

– Vanligvis ville investeringene ha kommet tilbake raskere enn det vi nå har sett, men oljeselskapene er mer forsiktige nå som følge av den usikre markedssituasjonen og en streng balansedisiplin.

2. kvartal blir dårlig

Kaland sier at det nok allerede er priset inn at resultatene for 2. kvartal innenfor oljeservice kommer til å bli dårlige, og at fokuset i større grad vil være på hva selskapene sier om fremtiden, og ikke bare tallene de rapporterer.

Videre på listen over de dårligste fondene hittil i 2020, finner vi Pareto Investment Fund, som også har hatt en betydelig overvekt i oljeservice. 

Fondet har også gått på stygge tap i enkeltaksjer som Norwegian og Royal Caribbean Cruise Lines, og har en avkastning så langt i år på minus 26,4 prosent.

Dårligste aksjefond så langt i 2020

PlassFondAvkastning YTD
1DNB Navigator A−40,0%
2Pareto Investment Fund−26,4%
3First Generator−24,6%
4Forte Trønder−22,7%
5Fondsfinans Norge−20,1%
6Fondsfinans Global Energi−20,0%
7Storebrand Global Multifaktor Valutasikret−18,8%
8PLUSS Markedsverdi−18,4%
9PLUSS Aksje−17,0%
10Nordea Norge Verdi−16,4%
fond
oljeservice
dnb
first fondene
Nyheter
Finans