Doblet verdien på ett år

Fintech-startupen Defero har doblet verdsettingen fra 20 til 40 millioner kroner og styrer mot børs.

HÅPER PÅ MANGEDOBLING: – Vi er et enten-eller-case. Hvis vi lykkes, blir vi verdt mye mer enn vi er nå, sier Eigil Arff Tarjem, daglig leder i Defero. Foto: Iván Kverme
Finans

Defero er en tjeneste der privatpersoner kan kredittsjekke seg selv gratis med data fra Experian. Hensikten er å få hjelp til å styrke privatøkonomien ved hjelp av egne kredittdata. Overfor långivere kan det være et godt kort.

– Flere oppgir at de har fått lavere rente etter å ha konfrontert banker med disse opplysningene. Vi ønsker å hjelpe folk med å få bedre betingelser, sier Eigil Arff Tarjem (32), gründer og daglig leder i Defero.

Dobling på et år

Tidligere i år hentet selskapet 2 millioner fra både nye og eksisterende aksjonærer.

Etter den fullførte emisjonen er Defero verdsatt til 40,3 millioner kroner.

– Kapitalen ble hentet inn i februar og mars, og ble registrert i løpet av annet kvartal, opplyser Tarjem.

Emisjonskursen betyr at verdsettingen i Defero er doblet på et år.

Basert på fundamentale forhold kan selvfølgelig en prising på 40 millioner fremstå som frisk
Eigil Arff Tarjem, Defero

– Vi hentet 1 million kroner i mai 2019, og da til en prising på 20 millioner kroner. Vi hadde ikke de store problemene med å få hentet kapital til dobbelt så høy verdi. Det skyldes at vi i løpet av 2019 lanserte tjenesten vår og begynte å få omsetning på den, sier Tarjem.

Eigil Arff Tarjem har bachelorgrad fra BI, og har jobbet som aksjemegler i det nystartede Courtier Securities. Han har også jobbet i Axo Finans, som senere ble kjøpt opp av amerikanske Corsair Capital.

Deretter var han i Dun & Bradstreet, som nå heter Bisnode.

– Basert på fundamentale forhold kan selvfølgelig en prising på 40 millioner fremstå som frisk. Men vi er et enten-eller-case. Hvis vi lykkes, blir vi verdt mye mer enn vi er nå, sier han.

Vil på børs

Planen er at Defero skal bruke emisjonskapitalen på utvikling og vekst.

Emisjonsprosessen har ingen profilerte investorer på eiersiden, og heller ingen såkornfond eller lignende.

– Vi ønsket å gi brukere av tjenesten en sjanse til å delta i emisjonen. Over 50 prosent av de nye investorene var medlemmer av Defero som ikke har en personlig relasjon til gründerne utover at de er brukere av Defero. Resterende var eksisterende aksjonærer og nye investorer gjennom nettverk, sier Tarjem.

MÅL OM FOLKEAKSJE: – Over 50 prosent av de nye investorene var medlemmer av Defero, sier daglig leder Eigil Arff Tarjem. Foto: Iván Kverme

Håper på 100.000 brukere

For tiden har Defero over 36.000 registrerte brukere, som Defero kaller medlemmer.

– Målet for 2020 er 50.000 medlemmer, og 100.000 medlemmer i 2021. Vi ser en økende vekstrate, mye drevet av organisk trafikk, samtidig som større banker begynner å fatte interessen for Defero, sier han.

Konkurransebildet beskriver han som fordelaktig.

– Det finnes noen andre som snuser på markedet, men inntil videre er vi alene om å formidle skarpe kredittdata. Store aktører som Bisnode og Experian er rettet mot bedriftsmarkedet, sier Tarjem.

Håper å tjene penger i år

Brukere som velger å benytte seg av Deferos innebygde budsjettfunksjon, vil få ytterligere informasjon om privatøkonomien og hjelp til å avdekke flere besparelsesområder. Budsjettfunksjonen viser hva andre bruker på utgiftsposter, og hvilke betingelser man kan forvente å få.

Omsetningen i Defero oppstår dels fra brukere som betaler premiummedlemskap og delvis fra partnerinntekter.

Planen er å lansere løsningen i Norden innen to–tre år. I samme moment er planen å børsnotere Defero-aksjen, enten på Merkur Market eller Oslo Axess.

Defero

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter0,80,0
Driftsresultat−1,8−0,4
Resultat før skatt−1,8−0,4
Årsresultat−1,8−0,4
Eiere: Eigil Arff Tarjem (57,1 %), David Emilio Irgens Utler (7,9 %), Carl Christian Ribe (7,5 %), Jon Berg Onstad (4,9 %), andre (22,6 %).

– På lengre sikt har Defero en strategi om å være en børsnotert folkeaksje. Kapitalforhøyelsen i første halvår er første steg mot det, sier han.

– Når skal dere tjene penger?

– Vi skal ha positiv kontantstrøm i slutten av 2020 eller tidlig neste år. Ting går i riktig retning for oss for tiden, sier han.

I desember 2019 gjestet Eigil Arff Tarjem Økonominyhetene. Se intervjuet under:

Gjest: Eigil Arff Tarjem, Defero Foto: Preben Torgalsbøen