Blogginnlegg satte fyr på traust finansaksje

FIRST Veritas-forvalter Thomas Nielsen mener ABG Sundal Collier burde handles til mellom 16 og 17 kroner. I dag står kursen i overkant av 6 kroner.

BULL: FIRST Veritas-forvalter Thomas Nielsen liker ikke å mene så mye om fremtiden, men han har klokkertro på ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme
Finans

ABG Sundal Collier er mest kjent som et meglerhus, og ikke en aksje som er «sexy» å handle. Det er ingen analytikere som har dekning på aksjen og investorinteressen er følgelig svært lav.

Da FIRST Veritas-forvalter Thomas Nielsen publiserte en gjennomgang av ABG Sundal Collier på sin blogg borsbrol.no, ble det full fart i aksjen. Mandag klokken 16.00 var kursen opp over 9 prosent til 6,31 kroner, noe som priser egenkapitalen til 3 milliarder kroner.

– Jeg pleier å kjøre en quiz der jeg ber folk se på et regnskap og deretter gjette hvor mye selskapet er verdt. I dette tilfellet ville jeg nok ha gjettet at kursen er tre ganger høyere enn den er i dag, sier Thomas Nielsen, før han legger til at First Veritas er aksjonær i ABG Sundal Collier.

– Jeg synes det er altfor mye fokus på hva ABG mener om andre aksjer, og tilsvarende for lite om ABGs egen aksje.

Tjener på MiFID

ABG Sundal Collier er en uavhengig nordisk investeringsbank med over 30 års historikk som børsnotert i Norge. Siden 2006 har meglerhuset levert en driftsmargin på 25 prosent i gjennomsnitt og en cash-conversion på 92 prosent.

– Kurtasjeinntektene har falt strukturelt drevet av reguleringer og prispress, men i det siste har de flatet ut og faktisk steget litt. Inntektene fra Corporate finance  har gradvis vokst og er nå på sitt høyeste nivå siden 2007, sier Nielsen, og fortsetter:

– Jeg skal ikke mene så mye om fremtiden, men basert på utviklingen til selskapet ser det lovende ut. Økte reguleringer og krav gjennom for eksempel MiFID-direktivene bidrar trolig til å styrke posisjonen til de beste, for eksempel gjennom at klienter ønsker færre motparter, og konkurrenter ikke har ressurser til å håndtere endringene.

Feilprising

Ifølge Nielsen har ABG Sundal Collier en direkteavkastning på 6,8 prosent, mens P/E-multippelen de siste 12 månedene er på 8,8-gangeren.

– Hvorfor skal ABG være 60 prosent billigere enn børsen. Selv om det finnes andre gode selskaper på Oslo Børs klarer jeg ikke å forestille meg at ABG ikke er bedre enn snittet. Om P/E på 21,8 er korrekt for Oslo Børs, mener jeg ABG burde handles til over 25-gangeren. Da snakker vi en kurs på mellom 16 og 17 kroner og en direkteavkastning på 2,5 prosent. Det er ikke urealistisk, sier forvalteren.

– Når jeg snakker med folk om aksjen er det mye negativitet. Investorer mener gjerne at investeringsbanker burde ha lav P/E-multippel siden meglerne kan slutte på dagen og starte for seg selv. Men tallene viser jo at det ikke har vært noe problem historisk, så det må være noe form for systemverdi. Og det kommer alltids flinke inn, så jeg synes risikoen er overvurdert.

Liker betalte analyser

I mai 2018 kjøpte ABG Sundal Collier opp den svenske plattformen Introduce, som tilbyr betalte analyser.

– Det burde være mulig å få god vekst fra dette forretningsområdet. Siden analysene hverken har anbefaling eller kursmål bør de oppfattes som mer uavhengige enn vanlige analyser. Det er også mulig å kapitalisere på produktet gjennom relasjon til selskapet, roadshows og andre kundeaktiviteter, sier Nielsen.

Og utallige børsnoteringer trekker forvalteren frem som et gullrush der ABG har vært spadeprodusent.

– Siden 2016 har det blitt utbetalt 79 øre pr. år i gjennomsnitt. Jeg aner ingenting om fremtiden, men gitt den solide balansen blir beste gjetning at ABG fortsatt kommer til å utbetale det de tjener, sier han.