Setter jetmotor på gründermiljø

Konsulentfirmaet får med seg Investinor og Andresen-familiens Ferd som nøkkelinvestorer til tidligfasemiljøet sitt, Arkwright X.

NY INVESTERINGSFAMILIE: Fra venstre Erik Bjørstad, direktør for Ferd Impact Investing, Nicolai Klemeyer Smith, Partner Arkwright X, Rannveig Fadum, investeringsdirektør i Investinor og Mathilde Tuv Kverneland (sittende), investeringsansvarlig i Arkwright X. Foto: Iván Kverme
Finans

– For de selskapene som kommer gjennom nåløyet, vil vi stille med kompetanse, nettverk, kapital og kontorlokaler. Vi kommer til å bidra til vekst i selskapene, sier Mathilde Tuv Kverneland, investeringsansvarlig i Arkwright X.

Arkwright X holder til på Aker Brygge i Oslo, og har siden 2017 vært et investerings- og kontormiljø for tidligfase teknologiselskaper.

Etableringen er plassert i en egen kontorfløy hos konsulentfirmaet Arkwright, som tilbyr management consulting, det vil si typisk si konsulentoppdrag innenfor strategi, omstilling og teknologi og ledelse.

I gründerfløyen er dresskoden mer avslappet enn den mer formelle stilen i selve Arkwright: Hettegensere og joggesko er tillatt.

Solgt for 2,2 milliarder kroner

Til tross for en litt mer laidback stil, er det ikke grunn til å klage på økonomiske prestasjoner og omdømme så langt.

* Arkwright X-selskapet Spacemaker ble verdsatt til 2,2 milliarder kroner da selskapet i november 2020 ble solgt til amerikanske Autodesk.

* Ignite Procurement vant Finansavisens konkurranse Vext 2020, og har vært del av Arkwright X-miljøet siden 2019.

* Unloc har på landet sin side landet avtaler med Obos og BBL Pivotal, og ansetter folk med bakgrunn fra Google, Facebook og Goldman Sachs.

Så langt har vekstkapitalen fra Arkwright-siden kommet i form av kronerulling fra ansatte og partnere som skyter inn penger i små, separate holdingselskaper som er opprettet for formålet.

Nå får gründermiljøet jet fart på investeringene sine: Inn som nøkkelinvestorer i tidligfasesatsingen kommer Investinor og Ferd, Andresen-familiens investeringsselskap.

200 MILLIONER KRONER SOM ØVRE GRENSE: Fra venstre Rannveig Fadum, investeringsdirektør i Investinor (fremst), Mathilde Tuv Kverneland, investeringsansvarlig i Arkwright X, Erik Bjørstad, direktør for Ferd Impact Investing og Nicolai Klemeyer Smith, partner i Arkwright X. Foto: Iván Kverme

– Blir enige om investeringsbeløp

Foreløpig skifter ingen penger hender, investorene setter ingen penger inn på et felles fond, og juridisk har de heller ikke bundet seg til å investere en krone ennå.

Ferd og Investinor kommer inn som deltagere i et nytt investeringsprogram som kalles Arkwright X Investment Family (AXIF).

Om de riktige investeringsmulighetene dukker opp, har AXIF ambisjon om å investere rundt 200 millioner kroner over de neste fem til seks årene, med to til fire nye investeringer pr. år.

Investeringsbeløp pr. selskap vil typisk variere mellom 1 og 15 millioner kroner. 

– Arkwright X og gründerne blir enige om et investeringsbeløp, og så fordeler vi det ut på de interesserte investorene i AXIF, inkludert Arkwright, sier Tuv Kverneland.

AXIF regner typisk med å ta mellom 5 og 20 prosent av aksjene i selskapet.

Frem til nå har muligheten til å bruke Arkwrights kontorlokaler og nærheten til selskapets øvrige ressurser vært en sentral del av modellen.

Det vil det fortsatt være, men i prinsippet kan fellesskapet fremover sette penger på selskaper fra hele Norden. Øverst på ønskelisten står selskaper med banebrytende teknologi for B2B-markedet som samtidig bidrar til oppfyllelse av FNs bærekraftsmål.

– Imponert over Arkwright X

– Vi er utrolig glade for å få Ferd og Investinor med på laget. De har begge solid erfaring og utfyller vår kompetanse og vårt nettverk godt. I tillegg har de finansielle muskler, sier Nicolai Klemeyer Smith, partner i Arkwright X.

Erik Bjørstad, direktør for Ferd Impact Investing sier samarbeidet passer meget bra med Ferds egen strategi.

– Vi har fulgt Arkwright X siden oppstarten, og er imponert over hva de har klart å få til, kommenterer Bjørstad.

Investinor deltar i samarbeidet gjennom sitt presåkornsmandat.

– Arkwright X har tilgang på mange spennende investeringsmuligheter i presåkorn- og såkornfasen. Det tette samarbeidet med Arkwright Consulting gir tilgang til et veldig sterkt kompetanse- og analysemiljø, fastslår Rannveig Fadum, investeringsdirektør i Investinor.