<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En mangelfull forståelse av risiko

Sveitsiske Credit Suisse tapte 5.5 milliarder dollar i andre kvartal.

Publisert 29. juli 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord
TAPSMASKIN: Credit Suisse tapte flere milliarder dollar i andre kvartal. Bildet er av bankens hovedkontor i Zürich.  Foto: Bloomberg

En mangelfull forståelse av risiko og ansvarsfravikelse er årsakene til at Credit Suisse i sin andrekvartalsrapport rapporterte om et tap på 5.5 milliarder i andrekvartal, ifølge Reuters. 

Det store tapet kommer etter en marginnedgang på 80 prosent. I et 10 milliarders-blodbad (dollar) i Wall Street-fondet Archegos var Credit Suisse den desidert største taperen. Dette kom etter at advokatselskapet Paul Weiss kritiserte bankens risikohåndtering og eksponering.

– Tapene som kom i forbindelse med Archegos-saken er et resultat av fundamentale feil i Credit Suisses investeringsavdeling. Banken fokuserte på å maksimere profitt på kort sikt , og endte opp med å totalt feilvurdere risikoen i Archegos, skriver Reuters.

Credit Suisse

  • Sveitsisk verdensomspennende bank
  • Grunnlagt i 1856 av Alfred Escher i Zürich
  • Behandler en samlet verdi av 1,5 billioner sveitsiske franc
  • En av få banker som har tapt penger i andrekvartal 2021 

Omsetningsfall

Det var ikke bare resultatet som fikk seg en knekk i andrekvartal. Omsetningen i investment bakning-avdelingen falt med 41 prosent, som viser at Archegos-hendelsen ikke kan få skylden for alt av tap. Trading-avdelingen gikk også på en omsetningssmell, der inntektene sank med 17 prosent ekskludert Archegos.

Konkurrenter av Credit Suisse, som UBS og Julius Baer, har kommet med sterk kritikk av bankens kvartal. De skriver til Reuters at hete markeder og høy kundeaktivitet har hjulpet banker med å tjene mer penger. Dette er altså ikke noe Credit Suisse har klart å dra nytte av.


Aksjen stuper

Som følge av kvartalsrapporten faller aksjen 3,7 prosent så langt i løpet av den sveitsiske børsdagen. Aksjen er dermed ned 22 prosent så langt i år. Dette er en motsetning sammenliknet med andre banker, der de sveitsiske konkurrentene UBS og Julius Baer har steget henholdsvis 19 og 16 prosent så langt i år.