<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Alt om Evergrand-krisen

Mandag var frykten for en Lehman-lignende global smitteeffekt større enn noen gang. Her kan du lese alt om krisen i den kinesiske eiendomskjempen.

    Publisert 21. sep. 2021 kl. 13.09
    Oppdatert 21. sep. 2021 klokken 15.19
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 886 ord
    ENORME LÅN: Evergrande er Kinas største entreprenør og har fått enorme lån fra en rekke av landets viktigste finansinstitusjoner. Foto: Dreamstime

    Ekstrem gjeld og svak inntjening i Kinas boligbyggerkjempe skapte sjokkbølgene som rystet børsene mandag. Risikoen for at kinesiske Evergrande Group vil misligholde låneavtaler, sendte børser over hele verden i rødt. Den kinesiske eiendomsgiganten skylder over 2.500 milliarder kroner.

    «Dersom det gjeldstunge selskapet ender i mislighold, kan det gi store virkninger inn i finansmarkedene», skrev seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i morgenrapporten tirsdag.

    Lehman-lignende

    Evergrande er Kinas største entreprenør og har fått enorme lån fra en rekke av landets viktigste finansinstitusjoner. Mange frykter nå at vi får en Lehman-lignende situasjon, med omfattende smitteeffekter og kanskje en ny finanskrise, i det minste i Kina.

    Allerede har det månedlige salget av kinesiske tomter stupt med 90 prosent, og også andre av landets eiendomsselskaper har fått juling på børsen, skrev Finansavisen forrige uke.

    Etter mandagens kursfall på over 10 prosent, har markedsverdien krympet med nesten 90 prosent på mindre enn et år. Selskapet har to ganger på to uker advart at også deler av gjelden på over 300 milliarder dollar kan bli misligholdt. 

    I tillegg sliter det med å betale sine leverandører.

    Toppen av isfjellet

    Analysesjefen i SpareBank 1 Markets frykter at flere selskaper kan være i en lignende situasjon.

    – Det vi ikke vet, er om dette kun er toppen av isfjellet. Mest sannsynlig er det mer, uttalte Ringholm til TDN Direkt mandag.

    Og selv om vi får en form for risikojusterende redningsaksjon, tror han dette vil slå negativt ut på Kinas vekst, selv i «best case».

    – Den kinesiske eiendomssektoren har vært den dominerende sektoren i Kina og nå kommer den til å vokse mindre fremover, og dette kommer til å barbere bort noe av den fremtidige veksten i Kina, sa han.

    Shaky marked

    Ifølge kredittstrateg Ole Kjennerud i DNB Markets, har påslagene på Bloombergs Kung Fu-indeks steget fra 715 basispunkter ved inngangen til 2021, til 1.200 basispunkter i starten av august. Dette er først og fremst drevet av usikkerhet om Evergrande vil misligholde sin gjeld.

    Kjennerud mener det ikke er usannsynlig at også andre boligbyggere vil slite med sin gjeld.

    Den kinesiske eiendomsbransjen utgjør 69 prosent av Kung Fu-indeksen, mot 7 prosent for ordinær industri, skrev Kjennerud i en strategirapport.

    Les også: Derfor stuper børsene

    Mulighet for korreksjon

    Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, mener at mulighetene for en korreksjon er til stede, men at det er vanskelig å si hvor kraftig eller hvor lenge den i så fall vil vare.

    – Ser man i perspektiv så skal det ikke så mye til for en korreksjon gitt at aksjemarkedene har gått så mye, uttaler han til Finansavisen.

    – Tror du det blir en korreksjon?

    – September er historisk sett en shaky måned, og det kommer an på hvordan man definerer korreksjon. Men et fall på 5 prosent er innenfor rekkevidde med de siste ukenes fall, sier Chen.

    Chen mener imidlertid at en grobunn for kjøpsmuligheter er til stede.

    – Behov for korreksjon

    Mandag ettermiddag var hovedindeksen på Oslo Børs ned over 3 prosent.

    – Det er mange faktorer som trigger nedgangen, men utløsende faktor er Evergrande og frykt for sekundæreffekter på kinesisk økonomi, sa Jan Petter Sissener til Finansavisen.

    – I virkeligheten er det flere faktorer, og ikke minst er behovet for en korreksjon der, legger Sissener til, før han gikk på et fly mandag ettermiddag.

    VIX i været

    Mandag stiger Vix-indeksen, også kalt fryktindeksen, hele 33,8 prosent til 25, hvilket er det høyeste nivået siden mai.

    – Dette kan være starten på en korreksjon, sa forvalter i Vertu Kapitalforvaltning Espen Furnes til Finansavisen.

    Han tilskrev mye av oppgangen i Vix til situasjonen rundt det enorme gjeldsberget i Evergrande. 

    – Selv om gjelden er gigantisk, er det trolig smittefaren til resten av eiendomssektoren som skremmer investorene mest. Situasjonen er fortsatt uoversiktlig, og kan også potensielt virke negativt inn i den globale økonomien, sa Furnes.

    Les hele intervjuet med Furnes her.

    Bred kryptonedgang

    Det brede børsfallet i Europa påvirket også kryptomarkedet, som var klart ned.

    Kryptomarkedet var mandag ettermiddag blodrødt, der verdens største kryptovalutaer fallt med flere prosent. Verdens største kryptovaluta, bitcoin, var ned 5,6 prosent og dippet med det under 45.000 dollar.

    Analysesjef Bendik Norheim Schei i kryptoselskapet Arcane Research mente mandag imidlertid at tilbaketrekninger i markedet er forventet.

    – Jeg ville ikke lagt for mye i dette fallet. Kryptomarkedet er volatilt, og fall som i dag trenger ikke nødvendigvis ha noen konkret årsak. Det vi vet om dette fallet er at det skiller seg fra det vi så for to uker siden.

    I skrivende stund tirsdag står Bitcoin i 43.352, ned 3,8 prosent.

    – Et forferdelig sted

    Den amerikanske investoren Jim Chanos var dyster i sine påstander om kinesiske aksjemarkeder mandag.

    I et intervju med CNBC skrev investoren Jim Chanos at han mener det er et feiltrinn for amerikanske investorer å eie kinesiske aksjer, mens han samtidig uttrykker stor bekymring for verdens nest største økonomi.

    Han pekte på at Kina historisk sett har vært et ugunstig sted å putte pengene sine for vestlige investorer som et hovedargument.

    – Jeg mener at dette har vært et forferdelig sted for vestlige investorer å putte pengene sine, og det vil det fortsette å være. Aksjonærer og kreditorer er rett og slett ikke behandlet godt i den økonomiske modellen i Kina, og jeg mener at dette vil fortsatte, het det fra Chanos.