KjøpLogg inn

– Exit i oljeaksjer vil ikke ta verden til nullutslipp

BlackRock-sjef Larry Fink avviser å selge seg ut av olje og gass. Hans største ETF har tung fossil eksponering.

Publisert 18. jan. 2022 kl. 16.03
Oppdatert 18. jan. 2022 klokken 16.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
GIR IKKE OPP FOSSILT: BlackRock-sjef Larry Fink. Foto: Bloomberg

BlackRock la mandag frem sin rapport for fjerde kvartal, og denne viste at verdens største kapitalforvalter avsluttet 2021 med 10.000 milliarder dollar i forvaltningskapital, det vil si rundt 87.600 milliarder kroner.

Dette gir BlackRock betydelige eierandeler i mange store selskaper – også oljeselskaper. I sitt  årlige «CEO letter» gir konsernsjef Larry Fink denne gang klart uttrykk for forvaltergigantens syn på fossil energi.

Avviser fossil exit

«Det å selge seg ut av hele sektorer – eller flytte karbonintensive aktiva fra børsnoterte til private markeder – vil ikke ta verden til nullutslipp. Og BlackRock har ikke som policy å selge seg ut av olje og gass», skriver han ifølge Bloomberg.

Nesten en tredjedel av BlackRocks forvaltningskapital er investert i såkalte børsnoterte fond (ETF-er), hvorav mange er passive fond i iShares-familien som følger populære indekser som S&P 500 og Russell 2000.

ETF-ene har ikke bare eierandeler i fossile giganter som Exxon Mobil og Chevron; BlackRocks største ETF i ESG-sfæren har ifølge nyhetsbyråets analysearm Intelligence tyngre vekting i 12 fossile aksjer enn S&P 500.

Dobling i bærekraft

Finks fokus på kapitalisme – og ikke klima – i årets «CEO letter» er et markant retningsskifte sammenlignet med brevene de siste årene.

«Vi fokuserer ikke på bærekraft fordi vi er miljøforkjempere, men fordi vi er kapitalister og tillitsmenn for våre klienter», skriver han ifølge Bloomberg, og oppmuntrer selskaper til å prioritere langsiktige resultater fremfor kortsiktige.

Miljøkritikken har haglet mot BlackRock parallelt med veksten i forvaltningskapitalen, som i 2021 kom på 15 prosent. Og den kommer fra alle kanter. Venstresiden mener selskapet burde gjøre mer, raskere, mens budskapet fra enkelte høyrestyrte delstater er at de ikke vil investere hos forvaltere som styrer unna olje og gass.

509 milliarder dollar av BlackRocks forvaltningskapital (på altså 10.000 milliarder dollar, red. anm.) var ved utgangen av 2021 investert i bærekraftige aktiva, mer enn en dobling i løpet av året.