En oversikt satt sammen av Bloomberg viser at de 15 mest lønnsomme hedgefondforvalterne i USA samlet tjente 15,8 milliarder dollar i fjor.
Ken Griffin (Citadel) topper med 2,5 milliarder dollar, foran Chris Hohn (TCI) på 2,1 milliarder dollar. På 3. plass dukker den heller ukjente Karthik Sarma opp. SRS Investment Management-forvalteren dro ifølge nyhetsbyråets estimater inn 2,0 milliarder dollar i 2021.
Var der da Avis gikk amok
For Sarma var det i hovedsak én eneste aksje som sørget for suksessen: Avis Budget Group.
47-åringen har hatt troen på bilutleiekjempen i 11 år, og fikk uttelling så det monnet i fjor, da aksjen steg 456 prosent. Mye av denne oppgangen kom 2. november, i kjølvannet av tallene for tredje kvartal. Den sterke rapporten, og en betydelig shortskvis, sørget for at aksjen doblet seg bare på denne ene dagen.
SRS eier rundt 50 prosent av Avis, og Sarma har sitt i styret siden 2020. Aksjeposten sørget for en 2021-avkastning på 35 prosent for investorene i flaggskipfondet. For forvalteren personlig ble effekten rundt regnet en tredobling av nettoformuen til rundt 3 milliarder dollar, ifølge en analyse av Bloombergs milliardærindeks.
Det store oppsvinget i nettoformuen henger sammen med at investeringen er spredd på flere av SRS-porteføljene, og personlig eier Sarma rundt 90 prosent av det ene fondet som eier Avis-aksjer.
Slo storheter fra soverommet
Fra «coronaeksilen» på soverommet hos søsterens familie i New Jersey klarte 47-åringen altså en inntjening som overgikk storheter som Steve Cohen (Point 72), Ray Dalio (Bridgewater) og Bill Ackman (Pershing Square) med klar margin.
Cohen dro inn 1,1 milliarder dollar i fjor, de to øvrige rundt halvparten.
Suksessåret løftet forvaltningskapitalen i SRS til 8 milliarder dollar, noe som er beskjedent i forhold til eksempelvis Citadel og TCI på over 40 milliarder dollar.
Tidenes verste for «Tigergutt»
Sarma, som kom til USA fra India for å ta en mastergrad på Princeton, startet i Tiger Global i 2001 før han etablerte SRS i 2006. Siden 2007 har Sarma klart rundt 12 prosent i annualisert avkastning, mot 11 prosent for S&P 500.
I et vanskelig aksjemarked i januar stupte Avis 15 prosent, og SRS tapte 4,5 prosent. Dette var likevel mindre enn både S&P 500 og mange hedgefond.
Én som glimrer med sitt fravær på Bloombergs oversikt er Ole Andreas Halvorsen og Viking Global Investors, som gikk på sitt største tap noensinne i fjor. Forklaringen overfor investorene var ifølge nyhetsbyrået «dårlige veddemål» som ble gjort etter en undervurdering av pandemi-effektene.
Kapital skrev tidligere i februar at Halvorsen gikk på flere aksjeminer i 2021.