Børsene i Europa avsluttet uken med et omfattende fall fredag, etter at den amerikanske tiåringen gjorde et byks. Bevegelsene sender sjokkbølger i aksjemarkedet ettersom investorene beveger seg over i mindre risikofylte verdipapirer.
Oslo Børs lå ved 15-tiden ned 2,9 prosent til 1.125 poeng, mens Frankfurt DAX, Euronext 100 og FTSE-indeksen i London lå an til fall på over 2,5 prosent.
På Wall Street så utsiktene like dystre ut, med fall i førhandelen på over 1,5 prosent for de toneangivende indeksene S&P 500, Dow Jones og Nasdaq Composite.
Lange renter
– I dag er det såre enkelt. Lange renter rett opp, dollaren rett opp, alle aksjer rett ned og kobber- og oljeprisen rett ned. Forklaringen er høyere usikkerhet, svak makroøkonomi, høyere renter og dårlige tider, sier analysesjef Bjarne Schieldrop i SEB fredag.
Den amerikanske 10-årsrenten, populært kalt «tiåringen», hoppet fredag fra 3,5 til 3,8 prosent etter flere dagers vedvarende oppgang.
– Det er risk off for alle penga. Her støvsuger Putin Russland for unge menn som tragisk nok skal ut å bli kanonføde. Krigen skal fortsette og rentene skal videre opp, sier Schieldrop.
Oljeprisene faller også tungt fredag, der prisen på et fat nordsjøolje (brent spot) faller 2,8 prosent til i overkant av 87 dollar.
– Det er ikke noe spesifikt til det underliggende i oljemarkedet. Alt skal ned, dollaren skal opp, og da skal olje og industrimetaller ned, sier analysesjefen.
Utløsende årsak
Olav Chen, leder for allokering og renter i Storebrand, tror dagens utløsende faktor var en skattebestemmelse i Storbritannia.
– Jeg tror katalysatoren for børsfallet i dag var det som skjedde i Storbritannia, der Liz Truss har vært ute og snakket om store skattekutt. Det dro opp de britiske rentene med 20-30 punkter, som jo er ganske dramatisk, sier Chen.
– Markedet er ganske sensitivt nå, og når den britiske tiåringen hopper over 30 punkter på én dag, gir det utslag. Så det kan være katalysatoren, men det er ingen tvil om at bakteppet har vært renteuken vi har hatt, der mange sentralbanker har vært ute og høynet rentene.
På onsdag hevet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve styringsrenten med 75 basispunkter for tredje gang på rad. Det har ført til at flere sentralbanker også har oppjustert styringsrentene, som igjen har ført til brede kursfall.
I tillegg har Federal Reserve hintet til en fjerde trippelheving i november.
– Hvis Fed signaliserer at de skal heve med 25 eller 50 basispunkter, eller en enkel eller dobbelt heving, tror jeg det ville vært nok til at markedet tok seg en pust i bakken og reagert positvit. Men enn så lenge er det fremdeles høy sannsynlighet for at Fed vil gjøre en trippelheving for fjerde gang, sier Chen.