KjøpLogg inn
makro
Det blir raskt mye dyrere å binde renten
Bare i løpet av noen få dager har renten på tiårige norske statsobligasjoner steget fra 2,50 prosent til 2,80 prosent. Det blir raskt mye dyrere å binde boliglånsrenten.
Visesentralbanksjefen kjøpte hus til 16 mill. og bandt renten i fem år
Hvem sa at fastrente aldri lønner seg?  Visesentralbanksjef Øystein Børsum bandt renten på boliglånet sommeren 2020, og vil nyte lave renter mens folk flest må belage seg på kraftig renteoppgang.
Finansministeren frykter overoppheting: – Et litt morsomt poeng
Finansministeren rykker ut med en advarsel om at norsk økonomi kan bli overopphetet og at det kan fremtvinge flere renteøkninger. Får han rett?
Derfor frykter man stagflasjon: – Senskadene varte lenge
Det snakkes igjen om stagflasjon nå som invasjonen av Ukraina har ført til en prisboom på energi og uro for økonomisk brems. Redaksjonssjef Are Haram i Finansavisen forklarer konseptet stagflasjon, historikken og hvorfor dette kan ramme økonomiene våre i dag.
Venter sjokkgode tall – og langt dyrere boliglån
Handelsbanken tror arbeidsledighetstallene for februar vil havne langt under Norges Banks anslag – og presse rentebanen betydelig opp.
Olsen mener strøm driver opp renta uansett
Avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen har en klar melding før vårens lønnsoppgjør: Hvis strømprisene og inflasjonen gir høy lønnsvekst, så er Norges Bank forpliktet til å stramme til.
Vi bør vel kunne kåre en vinner i inflasjonsdebatten nå
Inflasjonen i USA og Europa er på sitt høyeste på flere tiår, og flere sentralbanker har endelig innsett alvoret. Noen så dette komme, og andre ikke.