Aksel Lund Svindal og Anders Buchardt satser stort på Hafjell

Aksel Lund Svindal nøyer seg ikke med Fýri i Hemsedal. Sammen med Anders Buchardt og AlpinCo vil han bygge for 900 millioner på Mosetertoppen.

GA MERSMAK: Anders Buchardt (f.v.) og Aksel Lund Svindal har nettopp åpnet sitt nye hotell i Hemsedal. Nå står et nytt prosjekt for døren. Stian Pøhner i Nordvik Bolig melder om stor interesse før salgsstart. Foto: Iván Kverme

– Det har vært travelt å bli pensjonist. Nå har jeg ikke noen unnskyldning for ikke å rekke ting heller, sier Aksel Lund Svindal.

Etter at han la alpinkarrieren på hylla for et år siden, har den tidligere utforkjøreren sikret seg godt for å unngå lediggang. Eget klesmerke, bok, filmprosjekt, en drøss med aksjeinvesteringer og medeierskap i Fýri – et hotell- og leilighetsprosjekt i Hemsedal – bidrar til å holde kalenderen smekkfull.

Lokalkjent

Fýri åpnet med 144 rom rett før jul, men har flere byggetrinn som kommer til å sende utbyggingskostnaden på nordsiden av en milliard kroner. Lund Svindal eier 13,5 prosent av prosjektet. AB Invest (63 prosent), Gunnar Oveland (13,5 prosent) og svenske ESS Group (10 prosent) er de øvrige eierne.

LANDSBY: Favn Hafjell er inspirert av gamle tiders klyngetun. Illustrasjon: Reiulf Ramstad Arkitekter

Bak AB Invest står Anders Buchardt og faren Arthur, og med dem har den pensjonerte alpinstjernen funnet tonen såpass bra at et nytt prosjekt står for tur:

I alt 220 fritidsleiligheter på 800 meters høyde på Mosetertoppen, inntil alpinanlegget på Hafjell. Med restaurant, kafé, sportsbutikk, skiutleie m.m. er det totalt snakk om investeringer for rundt 900 millioner kroner.

Prosjektet kalles Favn Hafjell, og vil skille seg markant ut fra andre leilighetsprosjekter på fjellet.

– Jeg hadde egentlig tenkt på Hafjell før Hemsedal, for jeg har vært mye mer både på Hafjell og Kvitfjell, sier Lund Svindal.

Aksel Lund Svindal (37)

 • Tidligere toppalpinist fra Lørenskog.
 • Har vunnet to OL-gull og fem VM-gull. Har også to sammenlagtseire i verdenscupen og 36 seire i enkeltrenn.
 • La opp i 2019 etter en 17 år lang karriere blant verdenseliten.
 • I 2018 lanserte han sitt eget klesmerke, Greater Than A.
 • Har betydelige aksjeinvesteringer både alene og via investeringsselskapet A Management, som eies 70 prosent av ham selv og 30 prosent av faren Bjørn Olaf Svindal. Kapital har tidligere beregnet Lund Svindals aksjeverdier til over 100 millioner kroner.
 • Er medeier i Fyri Resort i Hemsedal, som nylig åpnet med 144 rom, spa og konferanselokaler. Ytterligere byggetrinn vil gi en prosjektverdi på over 1 milliard kroner. Lund Svindal har en eierandel på 13,5 prosent.
 • Har en indirekte eierandel på 16 prosent i prosjektet Favn Hafjell.

Han har en indirekte eierandel på 16 prosent i prosjektet. De øvrige investorene er AB Invest med 64 prosent, Bjørn Erik Borgen (8 prosent), Gunnar Oveland (8 prosent) og DNB (4 prosent).

Nygammel byggeskikk

Buchardt og Lund Svindal har alliert seg med den prisbelønnede arkitekten Reiulf Ramstad, som fikk oppdraget med sine karaktersterke bygg der inspirasjonen er hentet fra både alpestrøk nedover i Europa og eldgammel, norsk byggeskikk.

Husene er plassert i såkalte klyngetun, og har store vindusflater med dype omramminger. Materialbruken preges av solid treverk med sømløse overganger.

– Utgangspunktet er norsk bygningskultur, og så gjøre det i nåtidens og forhåpentligvis fremtidens innpakning. Det er mye bra funksjon å hente i tradisjonell bygningsstruktur – man skal beskytte seg mot vær og vind, man bygger i bratt terreng, og ikke minst med tanke på bygningsformer og materialer, sier Buchardt.

DEBUT: Reiulf Ramstad Arkitekter har tegnet museer, togstasjoner og boligblokker – for å nevne noe. Dette er første gang det prisbelønnede kontoret står bak et leilighetsprosjekt på fjellet. (1 / 7)

Et lite stykke Sveits

Planen er å bygge fire klyngetun som er bundet sammen, med totalt 120 leiligheter. Ovenfor kommer 100 chaletleiligheter.

Chalet er et ord man normalt forbinder med gjøkur, hemmelighetsfullt bankvesen og ostefondue – ifølge Det norske akademis ordbok er det snakk om et «sveitsisk våningshus eller seterhus med kraftig formet og utadvendt gavlparti».

I første omgang er det meningen å bygge 27 «vanlige» leiligheter og 28 chaletleiligheter, hvorav de førstnevnte selges med utleieplikt.

– Det er et krav fra Øyer kommune?

– Ja, det er det. Men vi ser også at veldig mange leier ut uansett, uavhengig om det er en plikt eller ikke. Og for destinasjonen og alpinanlegget ønsker man selvsagt at dette er mest mulig i bruk. Vi vil ha lys i vinduene hele året, sier Buchardt.

Alpinanlegget eies av AlpinCo, der Buchardt-familiens AB Invest selv sitter med drøyt 40 prosent av aksjene. De øvrige eierne er den 82 år gamle norskamerikaneren Bjørn Erik Borgen og DNB.

Favn Hafjell

 • Fritidsboligprosjekt på Mosetertoppen, nær gondolens toppstasjon på Hafjell.
 • Omfatter 120 leiligheter med utleieplikt og 100 chaletleiligheter uten utleieplikt. I tillegg skal det selges 20 hyttetomter. Det planlegges også servicefasiliteter som butikk og skiutleie, samt kafé og restaurant.
 • Byggherre er AlpinCo Gondoltoppen, som eies 80 prosent av selskapet Tregrensa og 20 prosent av AlpinCo. Tregrensa eies av AB Invest (70 prosent), Aksel Lund Svindal (20 prosent) og Gunnar Oveland (10 prosent).
 • Anslått prosjektverdi er cirka 900 millioner kroner.
 • Leilighetsprisene starter på 3,5 millioner kroner. Salget starter denne måneden.

Fra 3,5 millioner

Prisene vil starte på cirka 3,5 millioner kroner for en utleiepliktig leilighet på 60 kvadratmeter, og bevege seg opp mot 6 millioner for 120 kvadratmeter.

Vilkårene for utleien er ennå ikke 100 prosent bestemt. Ifølge prosjektets hjemmeside legges det opp til «fleksibel utleie», men at leilighetene skal stå til disposisjon minst 12 uker i vinterhalvåret.

De utleiefrie chaletleilighetene får et spenn fra cirka 90 til 120 kvadratmeter. For disse er ikke prisene avgjort. I tillegg skal det selges 20 hyttetomter.

– Dette skal være oppnåelig for mange, sier Buchardt.

IKKE BARE EN GALLIONSFIGUR: – For meg gir det muligheten til en bratt læringskurve, sier Aksel Lund Svindal. Anders Buchardt til høyre. Foto: Iván Kverme

– Det er vel dyrere å bygge slik dere gjør her?

– Ja, det er det, selv om det er vanskelig å anslå hvor mye mer. Byggeprisene er i kontinuerlig endring uansett, sier han.

Nytt gir med ny vei

Nordvik Bolig har megleroppdraget. Partner og eiendomsmegler Stian Pøhner sier han har mottatt mange henvendelser om Favn i forkant av salgsstarten.

– Markedet på Hafjell har vært kjempebra i flere år, hevder han.

Kjøretiden er noe som er utrolig viktig for folk, å kunne være i hus til fredagstacoen og gullrekka
Stian Pøhner, Nordvik Bolig

Det er særlig én faktor som har fått fart på kjøpsinteressen: kortere reisetid fra Oslo på grunn av ny E6 med fire felt og fartsgrense på 110 km/t, en vei som kryper stadig nærmere Lillehammer.

I sommer åpnes strekningen frem til Brumunddal, og i desember er veien ferdig frem til Moelv. Innen 2025 skal det bli fire felt helt frem til Øyer.

SETTER FART: Kjøretiden til Hafjell blir redusert for hver nye parsell som åpner av nye E6. Foto: Håkon Sæbø

– Kjøretiden er noe som er utrolig viktig for folk, å kunne være i hus til fredagstacoen og gullrekka. Det er kanskje faktor nummer én. Det koster penger å investere i en fritidsbolig, og for å forsvare investeringen må man få mest mulig tid der fremfor å sitte i kø, sier Pøhner.

Parkeringsplass medfølger alle leilighetene, men i tråd med tidens ånd er utbyggerne nøye med å påpeke at man også kan komme seg til fjells ved hjelp av tog, buss, gange og gondol, om man ikke er fullt så sensitiv på reisetiden.

– Om man viser frem togbilletten, gir AlpinCo 20 prosents rabatt på heiskort, sier Pøhner.

Aktiv medinvestor

Kollektivtilbudet blir det liten tid for Buchardt å teste. I tillegg til utbyggingen på Hafjell og i Hemsedal, er han tungt involvert i fjellprosjekter på Kvitfjell og Gaustatoppen. Detaljorientert som han er, nøyer han seg ikke med fjernstyring fra en kontorstol i Oslo.

Eiendomsteknisk er det begrenset hvor mye erfaring jeg har
Aksel Lund Svindal

– Det blir mye reising?

– Ja, men det er jo bra, for da får jeg jo kjørt mye bil, sier Buchardt, som har flere internasjonale billøp på CV-en.

Også Lund Svindal får kjørt seg. Han er ikke bare en gallionsfigur eller en finansiell investor.

– Eiendomsteknisk er det begrenset hvor mye erfaring jeg har, men det som imponerer meg mest med dette, er at det går så sinnssykt ned i dybden på alle felt. Man ser kompleksiteten i hele prosjektet, ikke bare når det gjelder fagområder, men også det mellommenneskelige samarbeidet. For meg gir det muligheten til en bratt læringskurve, sier Lund Svindal.

ÅPNET I DESEMBER: Fýri Resort i Hemsedal. Foto: Fýri Resort

– Så du er involvert i alt som skjer?

– Ikke alt, men jeg prøver å være med på en del forskjellige prosesser. Jeg har vært involvert med Reiulf (Ramstad, journ. anm.), og når du begynner å vise dette til andre som har vært mye i fjellet, og folk med én gang synes det ser fett ut, da er det verdt det.

Duoen regner med at alt er bygget ferdig i løpet av en drøy femårsperiode.

– Det er veldig avhengig av markedet. Det vi vet, er at det blir perioder med trykk og perioder der det blir roligere. Volumet i fritidsboligmarkedet svinger mer enn boligmarkedet. Det har jeg erfaring med fra Gaustatoppen, sier Buchardt.