Eks-alpinist tar ny sats med Kvitfjell-prosjekt til 450 millioner

22 år etter at han foretok sin første investering i hyttemarkedet tar eks-alpinist Ole Kristian Furuseth igjen fart og vil bygge 72 leiligheter på Kvitfjell.

SISTE INNSPURT: Arkitekt John Arne Bjerknes (til venstre) i arkitektfirmaet Nordic studerer de siste detaljene i Kvitfjell-prosjektet til eks-alpinist Ole Kristian Furuseth (i midten). Furuseth diskuterer 3D-tegningene med arkitekt Frederico Francisco. Foto: Iván Kverme
Fritidsbolig

– Jeg satt i bilen med kona mi Linda, hun kjørte, og jeg satt og så på tegninger på mobilen. «Synes du egentlig den der er fin», spurte jeg arkitekten. «Nei», var svaret. Da sa jeg «dropp den», sier Ole Kristian Furuseth og peker med stort engasjement på illustrasjonene som viser planene for hans nye Kvitfjell-prosjekt, Seterlia, ved Segelstadsetra på Kvitfjell vest.

Den tidligere alpinisten, som tok OL-sølv i Nagano i 1998, snakker om peisen i toppleilighetene i prosjektet. For bare få dager siden så løsningen helt annerledes ut enn 3D-tegningen han nå viser frem.

I KPMG-bygget på Majorstuen i Oslo er partner og arkitekt John Arne Bjerknes i arkitektfirmaet Nordic og resten av teamet midt i den hektiske innspurten med å få alle detaljer på plass i leilighetsprosjektet.

På bordet ligger det prøver på fliser, stenheller og parkett. Det diskuteres hvilken fargenyanse eikeparketten skal ha. Furuseth løfter på biten med parkett, holder den opp mot lyset fra vinduet i 12. etasje og er fremdeles i tvil om de heller skal gå for den som er hakket mørkere.

Veldig snart må de aller siste avgjørelsene tas. Seterlia-prosjektet har planlagt salgsstart i midten av mars.

72 leiligheter

Totalt består prosjektet av 72 leiligheter fordelt på ni bygg med åtte leiligheter i hvert bygg, to leiligheter i hver etasje.

– Vi har tatt utgangspunkt i det som mellomeuropeerne kaller et chalet. Og vi ville ikke bygge det i rekkehus. Slik vi har tegnet det, vil hver leilighet få lys og sol fra tre sider, sier Bjerknes.

72 LEILIGHETER: Kvitfjell-prosjektet Seterlia i regi av Ole Kristian Furuseth. Illustrasjon: Nordic

Etter en hektisk periode med møter opptil flere ganger i uken mellom Furuseth, Bjerknes og resten av teamet, som består av arkitektene Frederico Francisco og Stephan Weinert, pluss den innleide interiørarkitekten Kristina Hyll Bjerknes, er diskusjonene snart ved veis ende.

– Vi har jobbet tett sammen med Ole Kristian på flere prosjekter tidligere, og vi treffes ofte underveis i prosessen. Da får vi raskt avklart om det er ting vi skal gjøre annerledes, i stedet for at man har jobbet lenge med løsninger som oppdragsgiver ikke vil ha, sier Bjerknes.

– Nå har vi laget det beste vi kan lage, så får vi se om vi har fått det til, sier Furuseth.

Prosjekt til 450 millioner

Den minste leiligheten blir på 83,5 kvadratmeter, fem av leilighetene blir på 92,5 kvadratmeter, og de to toppleilighetene blir på 137 kvadratmeter hver.

– Hva blir prisene i prosjektet?

– Vi har sendt listene til entreprenører som sitter og regner på tilbud nå. Så alt er ikke helt spikret. Men vi antar prisen ut vil ligge på opp mot 60.000 pr. kvadratmeter, sier Furuseth.

Det inkluderer garasjeplass i kjelleren og heis i bygget, pluss felles smørebod.

Basert på størrelsene på leilighetene vil prisene med andre ord spenne fra rundt fem til litt over åtte millioner. Totalt, for de ni byggene, vil det være snakk om et prosjekt med salgsverdier på rundt 450 millioner kroner.

– Dere er ikke redd for at Kvitfjell-markedet er mettet?

– Man er jo spent. Men det har ikke vært lansert nye leilighetsbygg i Kvitfjell på flere år. Dette er et helt nytt område på Kvitfjell, så vi tar ikke noe for gitt. Men det jeg er veldig fornøyd med, er at vi har utviklet noe bra. Det blir som når man står på ski, vi har forberedt oss godt, nå står vi på start, og så må man bare sette utfor.

Jeg trodde jeg skulle tjene penger som Bjørn Dæhlie gjorde, men det viste seg å være vanskelig
Ole Kristian Furuseth

– Hvor mange enheter må dere selge før byggingen tar til?

– Vi bør selge fem-seks av leilighetene. Gjør vi det, starter vi byggingen i mai, sier Furuseth.

Ville gjøre som Dæhlie

Den tidligere alpinisten la skiene på hyllen i profesjonell sammenheng i 2002 og har siden satset for fullt på eiendom.

På Gaustatoppen har han siden 2006 utviklet Gaustatoppen Lodge-prosjektet sammen med tidligere alpinist Jostein Haugen. På Jessheim, hvor han er fra, driver han en storstilt bolig- og næringsbyggutvikling sammen med sin bror Paal-Mogens Furuseth.

Men på Kvitfjell har han drevet på egenhånd siden 1998. Kvitfjell ligger i Ringebu kommune, om lag tre kvarters kjøring fra Lillehammer.

– Jeg begynte på Kvitfjell med å bygge en kjempestor utleiehytte på 450 kvadratmeter i 1998. Jeg trodde jeg skulle tjene penger som Bjørn Dæhlie gjorde, men det viste seg å være vanskelig, sier Furuseth med et smil.

Hytten eier han fremdeles gjennom firmaet Lodge Alpine og driver utleie av den.

– Så tenkte jeg at jeg må gjøre noe mer. Da kjøpte jeg fire tomter og bygget fire hytter og solgte. Det var i 2005.

Deretter var det prosjektet Basecamp som så dagens lys, hvor han bygget tre leilighetsbygg med ni leiligheter i hvert bygg.

Satser på ny

Men i 2011 gikk Furuseth på en smell på Kvitfjell. Oppføringen av leilighetsbygget Studio H, med 48 leiligheter, endte med konkurs. Konkursen ble utløst av at mange av leilighetskjøperne ikke klarte å gjøre opp for seg.

– Jeg synes den mentale smellen var verre enn den økonomiske. Det har kanskje gitt noe vegring for å starte nye, egne prosjekter på Kvitfjell, sier Furuseth.

Men med Seterlia-prosjektet satser han igjen for fullt på Kvitfjell.

HETE DISKUSJONER: Blant annet utformingen av peisen i toppleilighetene er blitt endret i innspurten av prosjektet. Illustrasjon: Nordic

– Jeg har også vært involvert i bygging av 18 hytter de siste tre-fire årene i samarbeid med ulike hytteprodusenter. Men dette er første gang jeg satser på et større prosjekt på egenhånd igjen, bekrefter han.

Seterlia-prosjektet gjennomføres gjennom selskapet Lodge Hytter, og allerede har Furuseth investert 12-13 millioner i infrastruktur i området.

Salg for 555 millioner

Blant andre prosjekter Nordic har tegnet for Furuseth, er Gaustatoppen Lodge, som han som nevnt utvikler sammen med Jostein Haugen. Som Finansavisen tidligere har omtalt, har de to solgt leiligheter på Gaustatoppen siden 2006.

Seneste oppdatering fra prosjektet er at ti av 15 leiligheter er solgt i salgstrinnet som ble lagt ut i fjor høst. De ti leilighetene har en samlet salgsverdi på 55 millioner.

Dermed har Haugen og Furuseth nå solgt leiligheter på Gaustatoppen for totalt 555 millioner kroner.

– Hvordan er marginene i leilighetsprosjektene dine på fjellet?

– Vi er langsiktige og har ikke tatt kjempestore marginer. Vi vil utvikle områdene. Men man kan ikke ha noe under 15 prosent i margin, for du bommer jo i hvert fall med 5.

fritidsbolig
kvitfjell
ole kristian furuseth
hyttemarkedet
Nyheter
Fritidsbolig