– Vi lever litt fra hånd til munn

I løpet av hele fjoråret ble det kun solgt tre hyttetomter i Målselv Fjellandsby i Troms. Hverken hotellkjeder eller hytteprodusenter vil satse i fjellandsbyen, forteller medeier Øystein Johansen. 

TREGT MARKED: – Min våte drøm er å få inn en hotelleier og få bygget et hotell, sier daglig leder Øystein Johansen i Målselv Fjellandsby i Troms.  Foto: Målselv Fjellandsby
Fritidsbolig

– Vi lever litt fra hånd til munn før sesongen starter. Dette tomtesalget gir nødvendig påfyll for oss, sier Øystein Johansen, daglig leder og medeier i Målselv Fjellandsby i Troms, som ligger omlag to timers kjøring fra Tromsø. 

Han snakker om de 33 tomtene som nylig ble lagt ut for salg i fjellandsbyen. 

– Nå har jeg akkurat solgt den femte, forteller Johansen. 

Dermed har han allerede solgt flere tomter enn i hele 2019. Da ble det totalt solgt tre tomter i Målselv Fjellandsby. 

Prisene på tomtene spenner fra 550 til 950 kroner pr. kvadratmeter. Den dyreste av de fem sist solgte tomtene kostet 780.000 kroner, og totalt summerer salget seg for de fem til 3,5 millioner.

Konkurs

En lokal investorgruppe startet arbeidet med etableringen av Målselv Fjellandsby tilbake i 2005, og det ble blant annet satset på å bygge opp en Blåfjell-temapark inspirert av serien som gikk på NRK. Men det endte altså til slutt med konkurs.

I 2013 kjøpte Johansen og fire andre partnere konkursboet for ti millioner kroner. 

JOBBER PÅ SPRENG: Daglig leder og medeier Øystein Johansen i Målselv Fjellandsby. Foto: Målselv Fjellandsby

– Åtte millioner var lån og resten betalte vi av egen lomme. Men i ettertid har vi skutt inn ytterligere betydelige beløp av egen lomme, sier Johansen, og legger til at en av de fem partnerne da ble kjøpt ut. 

Siden etableringen er det solgt rundt 400 tomter i Målselv Fjellandsby, som har materialisert seg i bygging av 150 hytter og 56 leiligheter. 

Det er i tillegg en tomtebank på området med mellom 1.000 og 1.500 hyttetomter, og et alpinanlegg med tre heiser og 17 nedfarter, pluss diverse servicetilbud. 

– Vi overlever, men vi har brukt så og si alt vi har tjent på å putte tilbake i investeringer i heiser og anlegget, sier Johansen. 

Johansen forteller at de blant annet har ansvar for utleie av 56 leiligheter og 21 hytter som er i privat eie. 

KONKURS: Det ble blant annet satset på en Blåfjell-temapark, inspirert av serien som gikk på NRK. Det ble ingen suksess. Foto: Målselv Fjellandsby

Svakt i pluss

2018 endte i minus for Målselv Fjellandsby, men selv om tallene for 2019 ikke er helt klare, mener Johansen at bunnlinjen vil vise et lite pluss. 

– Jeg tror vi ender på rett side for 2019, men det er ikke snakk om veldig mye. Det er skikkelig tøft, sier Johansen. 

Han forventer at de totale inntektene for 2019 vil ende på rundt 20 millioner, det inkluderer salg av tomter, drift av alpinsenteret, utleie av fritidsboligene, salg av mat og drikke og formidling av opplevelser. 

Selv om økonomien er presset for Johansen og partnerne, tiltrekker de seg gjester som befinner seg i en langt romsligere økonomisk stilling. 

– Vi har gjester som kommer med privatfly til Bardufoss. Luksushytter kan man finne overalt, men de er her for de helt spesielle opplevelsene, som turer med snøscooter, nordlys og hundekjøring. 

Drømmer om hotell

Johansen forteller at de jobber hardt for å tiltrekke seg utenlandske turister. 

De har blant annet vært fire turer til Kina det siste året for å promotere Målselv Fjellandsby som turistdestinasjon, men Johansen sier at de opplever kinesiske turister som mer sparsommelige enn de trodde. 

– Mitt hovedinntrykk er at de kinesiske turistene bruker lite penger utover selve reisen og bostedet. Det blir lite salg av mat og drikke.  

– Hva er planene for den videre utviklingen av Målselv Fjellandsby? 

– Min våte drøm er å få inn en hotelleier og få bygget et hotell. Vi har vært i dialog med flere hotellkjeder, men de sier at vi er for små og må komme igjen når vi har bikket 300 hytter og leiligheter. Nå ligger vi rett over 200. I fjor ble det gitt igangsettingstillatelse til 22 hytter, så det tar tid. 

– Vi har også kontaktet flere hytteleverandører og spurt om de vil være med og sette opp en del hytter for salg, men det er ingen som har villet være med på det. Utviklingen her går sakte, erkjenner Johansen. 

fritidsbolig
Målselv Fjellandsby
hyttemarkedet
alpint
tomtesalg
Nyheter
Fritidsbolig