– Markedet er litt tråere

Sirdal-utbygger Njål Østerhus drømte om hyttesalg for 200 millioner, men endte på 100. Nå bygger han 60 hytter uten å ha kjøpere på plass. 

HYTTESALG TIL 100 MILLIONER: Njål Østerhus solgte 20 hytter i Sirdal i Agder i 2019.  Foto: Østerhus Gruppen
Fritidsbolig

– Nå forbereder vi oss til rush i vinterferien og starter med visninger til helgen, sier utbygger Njål Østerhus i Østerhus Gruppen. 

Han eier eiendomsselskapet sammen med sin bror Cato Østerhus og har base i Rogaland, hvor de driver storstilt boligutbygging. 

De to brødrene står også bak en større hytteutbygging i Sirdal i Agder, som er Stavanger-innbyggernes nærmeste hyttested, cirka halvannen times kjøring fra byen. 

I desember 2018 uttalte Østerhus følgende til Finansavisen: «Vi vil doble omsetningen de neste to årene og venter en omsetning på 150–200 millioner kroner årlig i 2019 og 2020».

Han snakket da om hyttesatsingen i Sirdal gjennom selskapet Solhytten, som eies av Østerhus Gruppen. 

Satser på dyrere hytter

– Hvordan gikk det? 

– Vi solgte 20 hytter i fjor i prissjiktet fra 4 til 7,5 millioner. Totalt endte vi på en omsetning på 100 millioner. 

– Det ble ingen ny rekord med andre ord?

– Nei, det ble litt færre enn vi hadde tenkt. Det henger delvis sammen med at vi kom senere i gang med arbeidene på en del av tomtene og at vi derfor ikke satte i gang bygging før vinteren, og delvis at markedet har vært litt tråere. Vi trodde vi skulle fange litt flere kjøpere med å bygge litt større og dyrere hytter, sier Østerhus. 

Fra 2019 satset Østerhus-brødrene på noe dyrere hytter enn tidligere, hvor fem millioner som regel var taket. Nå går prisene opp til 7,5 millioner. 

Dermed er det fortsatt 2016 som har rekorden, med et hyttesalg på 135 millioner. I de to påfølgende årene 2017 og 2018 endte hyttesalget på henholdsvis 110 og 95 millioner. 

– Hvor mange av de 20 solgte hyttene kostet over fem millioner? 

– Åtte hadde en prislapp på mellom fem og 7,5 millioner, sier Østerhus. 

Hytter for 300 millioner

Han forteller at de pr. dags dato har ti usolgte hytter under oppføring, som alle nærmer seg ferdigstillelse, 20 ferdigstøpte grunnmurer og 30 ferdigplanerte tomter. 

Totalt dreier det seg om hytter som vil ha en samlet salgsverdi på 300 millioner kroner, som foreløpig ikke er solgt. 

SATSER STORT: Bolig- og hytteutbygger Njål Østerhus i Østerhus Gruppen. Foto: Hans Iver Odenrud

– Vi vil starte bygging av alle disse hyttene i år. 

For 2020 er målsetningen et hyttesalg på 125 millioner kroner. 

– Vi må bare fortsette med produksjonen. Vi pleier å få til fem-seks salg i vinterferien og satser på det i år også, og så tar vi det derfra, sier Østerhus.

Han forteller at hyttene i snitt selges når de har en ferdigstillelsesgrad på 50 prosent. Ifølge Østerhus tar det rundt 12 måneder fra grunnmuren blir støpt til hyttene er ferdige, og kvadratmeterprisen har ligget stabilt rundt 40.000 kroner de seneste årene. 

Nyheter
Fritidsbolig