Ingen påmeldte til visninger på fjellet

– Det pleier å koke, men er helt stille, sier eiendomsmegler Christian Haatuft på Geilo. Meglerne i de største hyttedistriktene har ikke avtalt visninger denne påsken.

FORLATT: Hytte til salgs på Geilo påsken 2020. Foto: Pål Harald Uthus
Fritidsbolig

– Vanligvis er påsken en full fest, men nå er det Viggo Venneløs-party. Jeg håper jeg aldri opplever dette igjen, sier Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Geilo til Finansavisen.

Han kan konstatere at det er «strålende sol og fantastisk skiføre med masse snø». Men:

– Jeg ser utover Geilo nå, og i forhold til hvordan det skulle vært her i påsken, er det litt trist. Vi får håpe det kommer en tid etter påsken.

Ingen påmeldte til visning

Den erfarne megleren har 30 annonser for fritidsboliger for salg på Geilo. I tråd med reglene for å begrense smittespredning, har han ikke satt opp en eneste visningsdato og må kun vente på at interessenter skal melde seg.

– Det pleier å koke, men er helt stille. Vi håper noen kommer på dagstur, men har ingen påmeldte. Nå som fjellet er stengt må vi ha kun én og én på visning, sier han.

MANGLER KJØPERE: Det er påskestille for Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Geilo. Foto: Andreas Klemsdal

I løpet av en normal påske anslår Haatuft at han ville hatt 20–40 visninger og solgt 10–15 eiendommer.

Ingen påmeldte i Trysil

Petter Birkrem, eiendomsmegler i Privatmegleren Ullevål, har over mange år solgt flest fritidsboliger på alpindestinasjonen Trysil. Denne påsken har han 21 fritidsboliger for salg, men heller ikke her er det påmeldte til visninger.

Jeg har ingen påmeldte til visninger på Trysil i påsken. Satt på spissen må vi være glade for at ikke vinterferien røk.
Petter Birkrem, Privatmegleren Ullevål

– Jeg har ikke fått inn noen avtaler om visninger i påsken ennå, men én har meldt seg på digital visning så langt.

Normalt har Trysil-megleren 15 fellesvisninger i påskeferien.

INGEN PÅMELDTE TIL VISNING: Eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål håper kjøpere kommer på dagstur til Trysil i påsken. Foto: Erlend Gjertsen

– Vi har innsett at det blir stille. Jeg satser på at det blir noen visninger på torsdag, fredag eller lørdag – når folk har fri. Selv om det er mange som har fri om dagen, sier Birkrem.

Megleren bygger selv hytte på Trysil og kjører dagsturer for å følge med på byggeprosjektet.

– Jeg er her oppe nå, og det finnes ikke folk her. Det blir en begrenset påske, på alle måter.

Birkrem kan skryte av å ha solgt 58 fritidsboliger på Trysil i januar og februar. Han hevder å ha normalt i snitt femten salg i vinterferien og fem salg i påsken.

– Sesongavslutningen kom litt tidlig i år. Jeg hadde håpet på godt salg i påsken, og satt på spissen må vi være glade for at ikke vinterferien røk.

Håper på påskeabstinenser

På Finn.no ligger det ute 51 annonser for fritidsboliger til salgs i Hemsedal. Til disse er det kun satt opp én visning langfredag i påsken.

NYBYGG UTEN KJØPERE: Fjellmegleren Hemsedal har solgt ti chalet-leiligheter i Skarsnuten 905 før bråstoppen. Foto: Illustrasjon: 3D Estate

– Vi har et par stykker som har sagt at de skal ta en dagstur. Vi regner også med at noen får litt abstinenser og kontakter oss for en tur i påsken, sier Gjermund Svendsen-Rosendal, daglig leder i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren.

Megleren sier sesongen har vært veldig bra inntil den bremset helt opp. I snitt pleier meglerkontoret å ha ti salg i Hemsedal i påsken.

– Det blir en annerledes påske. Det er veldig synd når vi ser ut på påskeværet. Interessen for fritidseiendommer her oppe er sterk, og alt kommer an på hvor lenge hytteforbudet varer.

HÅPER PÅ FJELLABSTINENSER: Daglig leder Gjermund Svendsen-Rosendal i Fjellmegleren på Hemsedal. Foto: Anki Grøthe

Felles for de tre meglerne Finansavisen har pratet med, er at de foreløpig ikke har senket prisene på sine objekter.

– Vi har ingen prisreduksjoner. Hytter er langsiktige investeringer. Vi har hatt god salgsvekst hvert år, og det er for tidlig å mene noe om hvordan coronakrisen kan slå ut.

– For mange er det verre å kvitte seg med hytta enn med huset. Det er mange følelser knyttet til en hytte, og jeg tror mange sitter på den så lenge de kan. Det blir vel ikke populært å reise utenlands heller, kommenterer Svendsen-Rosendal.

FORTSATT TIL SALGS: Fjellmegleren har hatt en stor leilighet i eksklusive Skigaarden, midt i Hemsedals alpinanlegg, for salg siden vinterferien. Foto: Aurelijus Norvaisas

Heller ikke priskutt på Geilo

Haatuft klargjorde fem–seks fritidsboliger på Geilo for salg like før påsken, i tillegg til de han hadde med som ikke ble solgt etter vinterferien.

– Vi hadde bra fart frem til 12. mars, men noen selgere har satt bremsen på. Påskefjellet er stengt etter at noen slo av lyset, sier megleren med referanse til regjeringens hytteforbud.

– Vi er nok avhengig av at myndighetene fjerner hytteforbudet for å få med oss salg i april og mai. 

Nå er det en gamechanger, og da fremstår hyttemarkedet i Norge mye mer solid og trygt enn utenlandsreiser og eiendommer i utlandet
Christian Haatuft, Eiendomsmegler 1 Geilo

– Et godt tegn er likevel at vi ser at det ikke har utløst et oppsving i verdivurderinger av fritidsboliger, så det ser ut til at folk ikke trenger å vise bankene sine hva de sitter på av verdier, legger Haatuft til.

Ifølge ham har foreløpig ingen av hans kunder kuttet prisen. Haatuft viser til at hyttemarkedet ikke er spesielt belånt og at folk ikke må selge:

– Vi så under finanskrisen at det ikke var mange tvangssalg som kom ut av den krisen. Markedet ble stille, så gikk det litt ned for de som måtte selge, men det kom tilbake med en oppgang i hytteprisene frem mot 2010.

REDERHYTTE: Den gamle hytten til reder Anders Jahre, i Haugastølvegen 194 på Geilo, byr på påskestemning, om det skulle dukke opp folk på visning i påsken. Foto: Pål Harald Uthus

Gamechanger i favør Norge

Haatuft tror fjellmarkedet vil være en vinner når fjellet åpner igjen. 

– Selv om det er hytteforbud nå, fremstår både Norge og hytta som et trygt sted å være og en trygg økonomisk investering. Nordmenn vil bli mer skeptiske til å kjøpe utenlandseiendom på grunn av høyere valuta og coronakrisen. 

Han viser til at eiendom i Spania kan bli 15 prosent dyrere å drifte i forhold til eurokursen, og at prisfallet kan bli dypt utenlands med den økonomiske krisen i Europa og usikkerhet for pandemier.

– Nå er det en gamechanger, og da fremstår hyttemarkedet i Norge mye mer solid og trygt enn utenlandsreiser og eiendommer i utlandet.

Pre-corona-priser i Trysil

Trysil-ekspert Birkrem har heller ikke redusert prisene i et forsøk på å lokke kjøpere til fjellet.

– Nei, det er ikke noe priskutt foreløpig. Alt er lagt ut på samme prisnivå som før coronakrisen. Om det blir prisjusteringer senere får vi bare se an. Det kan komme, men noen objekter går som bare det.

BURDE VÆRT LETTSOLGT: 3-roms leilighet på 46 kvadratmeter til 2,4 millioner kroner, med ski-in, ski-out til alpineldoradoet Trysil er vanligvis lettsolgt. Bare ikke i påsken 2020. Foto: Privatmegleren

Birkrem tror ikke noen opplever at de må selge hytta nå under coronakrisen, og viser til at bankene har justert ned rentebetingelsene til lånekunder med i snitt 0,85 prosent, og mange får innvilget avdragsfrihet.

– Selv om mange mister jobben, veier bankenes lettelser opp. Folk blir mindre stresset og får ro, sier Birkrem, og legger til:

– Jeg råder folk som skal selge til å vente til høstferien. Det er et stort og veldig bra marked for fjellhytter. Jeg tror høstferien blir bra, bare det ikke blir unntakstilstand ett års tid. Da får vi ta det som det kommer.

fjellhytte
hytteforbudet
hemsedal
trysil
geilo
petter birkrem
christian haatuft
hyttepriser
eiendomsmegler 1 fjellmegleren
privatmegleren
Eiendomsmegler 1 Geilo
Nyheter
Fritidsbolig
Fritid