Flatland og Buchardt gikk tom for tomter

– Nå er det utsolgt. Det er ikke en eneste tomt igjen, sier Anders Buchardt i Gaustatoppen Invest. Selskapet venter på ny regulering og halverte driftsresultatet i fjor.

VENTER PÅ KOMMUNEN: Anders Buchardt hevder interessen er stor for den neste ladningen av hyttetomter ved Gaustatoppen. Foto: Iván Kverme
Fritidsbolig

Siden 2006 har tidligere Casino-vert Hallvard Flatland (63) og Anders Buchardt (45) solgt rundt 300 hyttetomter ved Gaustatoppen. Det har vært en lukrativ forretning, men i fjor ble driftsresultatet i felleseide Gaustatoppen Invest nesten halvert fra 20,2 til 11,0 millioner kroner.

– Når man driver med eiendomsutvikling generelt og tomteutvikling spesielt, så svinger det fra år til år, sier Anders Buchardt.

Regulering tar tid

Håpet i fjor var at Tinn kommune skulle godkjenne ytterligere 50–60 tomter opp mot tregrensen ved alpinanlegget. Det skjedde ikke.

Gaustatoppen Invest

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter35,040,6
Driftsresultat11,020,2
Resultat før skatt11,519,9
Årsresultat9,015,5
EIER HALVPARTEN: Hallvard Flatland. Foto: NTB Scanpix

– Det har vært en mer omfattende prosess enn vi så for oss da. I sånne reguleringsprosesser dukker det gjerne opp forhold man ikke hadde forutsett. Det er mye å ta hensyn til, som veiadkomst, skianlegg og heisplassering. I tillegg er det et krevende terreng, sier Buchardt.

Dermed gikk parhestene tom for tomter å selge.

– Nå er det utsolgt. Det er ikke en eneste tomt igjen.

Buchardt håper reguleringen er klar innen nyttår, og melder om stor interesse.

– Det er mange som har meldt seg og vil kjøpe.

Usikker på hyttevekst

I notene påpekes det at coronaviruset «vil påvirke Gaustatoppen Invest i den forstand at inntektene i en periode vil kunne bli redusert, grunnet lavere aktivitet i selskapet. Kontantstrømmen vil således påvirkes negativt, og dette vil slå ut i mindre tilgjengelig likviditet og dårligere resulater».

– Hyttemeglere ved sjøen melder om økt interesse og prisvekst som følge av coronakrisen. Er pågangen større hos dere?

300 TOMTER PÅ 14 ÅR: Deler av hytteområdet ved Gaustatoppen. Foto: Nordvik & Partners

– Nei. Tiden på året gjør at fokuset på fjellet ikke er så stort, så det må vi komme tilbake til, sier Buchardt.

– Tror du det kan komme en boom om krisen vedvarer og flere nordmenn må feriere i Norge?

– Jeg er veldig spent. Det er opplagte ting som tyder på at flere vil søke den veien, mot fritidsbolig i eget land, men samtidig kan det hende at folk blir mer forsiktige. De to forholdene trekker litt i hver sin retning.

Dårlig timing på Hafjell

Gaustatoppen er ikke den eneste fritidsdestinasjonen Buchardt har involvert seg i. Sammen med ulike partnere utvikler han eiendom både i Hemsedal, på Kvitfjell og Hafjell.

Ved påsketider skulle gigantprosjektet Favn Hafjell lanseres, med blant annet eks-alpininst Aksel Lund Svindal på eiersiden. Det gikk heller dårlig.

– Der traff vi corona noe veldig, så det er ikke så overraskende at det stoppet opp der, sier Buchardt.

– Er prosjektet i fare?

– Nei, nei, nei. Overhodet ikke. Men nå er tiden for å tenke seg om en ekstra gang. Finnes det andre måter å realisere prosjektet på? Det går på rekkefølge, produkt og fremdrift.

Jeg tror mange vil få en positiv overraskelse fordi de nærmest blir tvunget til å gjøre noe annet i ferien
Anders Buchardt

Dropper utbytte

I fjor tok Flatland og Buchardt et utbytte på 5 millioner hver fra Gaustatoppen Invest. Nå overføres alt til egenkapitalen, som forøvrig er bunnsolid. Gjeldsgraden i selskapet er 22 prosent.

– Blir et rush i fjellheimen nå i sommer?

– Ja, det tror jeg. Det er mange som må tenke alternativt, og jeg tror mange vil få en positiv overraskelse fordi de nærmest blir tvunget til å gjøre noe annet i ferien. Forhåpentligvis kan det gi en varig endring også, sier Buchardt.

– Du skal også på norgesferie?

– Det skal jeg. Jeg har allerede laget en lang liste over ting jeg har lyst til å oppleve.

Reporter: Eline Hvamstad Redigering: Karoline Elgesem
gaustatoppen
anders buchardt
hallvard flatland
hytter
tomter
fritidseiendom
tinn
rjukan
hafjell
favn hafjell
norgesferie
Nyheter
Fritidsbolig