Fortsatt vekst i sjøhyttemarkedet

Prisene på sjøhytter i Norge stiger for syvende år på rad, ifølge Eiendom Norge.

PRISOPPGANG: Prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget med 3,9 prosent det siste året. Her fra Ågerøya i Lillesand.  Foto: Kurt Engen
Fritidsbolig

Prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget med 3,9 prosent det siste året, ifølge Eiendom Norge. 

Den typiske sjøhytten koster nå i snitt 2.867.474 kroner.

– Prisene på sjøhytter i Norge stiger for syvende år på rad. Samtidig er det er solgt langt flere sjøhytter denne sesongen enn tidligere år, og det spesielt etter 1. mai i kjølvannet av coronautbruddet, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Stor aktivitet

I løpet av det siste året ble det solgt 2.164 fritidsboliger ved sjøen, noe som er en oppgang på 9,5 prosent fra året før. 

I mai og juni 2020 ble det solgt 715 sjøhytter, noe som er 40,2 prosent flere enn i mai og juni i 2019.

KONSTATERER OPPGANG: Adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Foto: Eiendom Norge

Flest sjøhytter ble det solgt i nye Lindesnes kommune og nye Asker kommune med henholdsvis 78 og 73 hytter.

– Antallet omsetninger i sjøhyttemarkedet i Norge har vært stabilt de siste årene, men i år har salget økt betydelig. Økningen er særlig stor etter 1. mai og inn mot sommeren. Dette har også vært tydelig i fjellhyttemarkedet, hvor antallet omsetninger i mai og juni har økt med 77,8 prosent sammenlignet med 2019, sier Lauridsen.

– Kombinasjonen av tiltakene mot coronautbruddet med reiserestriksjoner og den historiske null-renten har fått stor effekt i hyttemarkedet.

Økt salgstid

I snitt tar det 124 dager å selge en sjøhytte. Det er en økning på 23 dager fra samme periode året før.

Raskest gikk det å selge en fritidsbolig i Porsgrunn med et snitt på 33 dager. Tregest gikk det i Lyngdal med et snitt på 235 dager.

Salgstiden i landet under ett øker, og dette tyder ifølge Lauridsen på at mange sjøhytter som har ligget lenge har blitt solgt.

Den store etterspørselen etter sjøhytter har gjort at utbudet faller markant sammenlignet med i fjor
Henning Lauridsen, Eiendom Norge

– Dette stemmer også godt med tilbakemeldingene fra Eiendom Norges medlemmer, som melder om at interessen for sjøhytter er rekordstor nå inn mot sommeren, sier han.

Lavere utbud

Per 17. juni er det 1.490 sjøhytter til salg på Finn.no. Dette er 12,4 prosent færre enn på samme tid i 2019.

Det er flest hytter til salgs i Lindesnes, Kristiansand og Øygarden, med henholdsvis 88, 47 og 37 fritidsboliger for salg.

– Den store etterspørselen etter sjøhytter har gjort at utbudet faller markant sammenlignet med i fjor. Selv om det selges rekordmange i Norge nå, er sjøhytter for salg et knapphetsgode, sier Lauridsen.

Han mener dette illustreres godt med at det i fritt salg omsettes en svært liten andel av den totale mengden hytter. I Hvaler kommune er det eksempelvis over 4.300 hytter, men drøyt 1,5 prosent av dem er omsatt sist år.

Presis prising

Det siste året har Færder vært landets dyreste sjøhyttekommune med en medianpris på 6,0 millioner kroner. Deretter følger Sandefjord og Tvedestrand på henholdsvis 4.850.000 og 4.587.500 kroner.

I snitt ble hyttene solgt 0,6 prosent under prisantydning.

Sjefen for Eiendom Norge peker på at medianprisen er høy i mange områder, men på samme tid er det et stort spenn i prisklasser i sjøhyttemarkedet. 

– Meglerne har også truffet godt med prisantydningene sist år med et svakt negativt avvik mellom pris og solgt pris. Det betyr at de fleste selgerne må akseptere en litt lavere pris, sier han.

sjøhytter
Nyheter
Fritidsbolig