– Jeg satt i ferien og reserverte leiligheter for 125 millioner

Knapt tre uker tok det å selge 28 leiligheter i nye Highland Lodge Fjellandsby på Geilo. – Overraskende, mener Tom Myrseth hos utbyggeren Merkantilbygg.

KJØPERE I KØ: I alt syv slike leilighetsbygg skal oppføres ved hotellet Highland Lodge på Geilo. Høy pågang fra kjøpevillige bergensere gjør at det andre byggetrinnet blir fremskyndet. Illustrasjon: 3D Estate
Fritidsbolig

Tvungen norgesferie har satt fart i salget av hytter og fritidsleiligheter i sommer, ikke bare langs kysten. På Geilo rakk ikke Merkantilbygg engang å gjøre ferdig prospektet for nye Highland Lodge Fjellandsby før kjøperne begynte å ringe.

– I juni hadde jeg prospektet nesten klart, og det var da det begynte å koke. Jeg satt i ferien og reserverte leiligheter for 125 millioner, sier Tom Myrseth, salgs- og markedsdirektør i Merkantilbygg.

I tillegg til nesten 2.000 utleieleiligheter i Oslo, eier selskapet både Vestlia Resort, Bardøla Høyfjellshotell og Highland Lodge på Geilo.

FORNØYD MED RESPONSEN: Fra venstre: Christian Haatuft i EiendomsMegler 1, hotellsjef Roger Espeli og Tom Myrseth, salgs- og markedsdirektør i Merkantilbygg. Foto: Paul Lochart

Det er på tomten til Highland Lodge, på en slette ned mot elven Usta, at den nye fjellandsbyen skal bygges.

Lukrativt mellomsjikt

I alt kommer det syv leilighetsbygg, hvorav to i første byggetrinn. Nå er 28 av 46 leiligheter solgt. De fleste er priset til mellom 3,5 og 4,5 millioner kroner, men både billigere og dyrere alternativer finnes. For 7.925.000 kroner får man en vestvendt femromsleilighet på 124 kvadratmeter med hems og 15 kvadratmeters balkong i fjerde etasje.

– Med så god respons høres det ut som om prisingen er feil?

– Njaaa, vi har analysert markedet nøye og sett på hva konkurrentene gjør, og har lagt oss på 58–59.000 kroner per kvadratmeter, sier Myrseth.

– Vi har mange fine løsninger på 50, 60 og 70 kvadratmeter, og det har vi tydeligvis truffet med. Det er svært mange som har 2 til 4 millioner å bruke. Bikker du 5 millioner, begynner du å slåss med hytter og andre ting.

Bergensere elsker Geilo, og folk fra Oslo har mye mer å velge mellom
Tom Myrseth, Merkantilbygg

Myrseth hadde likevel ikke regnet med mange henvendelser på kort tid.

– Jeg ble jo litt overrasket, da. At vi solgte for 100 millioner på ti dager er ekstremt sterkt. Jeg hadde en magefølelse på 60 til 80, sier han.

I tillegg til de 100 millionene, er det flere som har lagt inn reservasjoner for leiligheter i neste byggetrinn. De fleste av dem er bergensere.

– Vi har først og fremst rettet markedsføringen mot Bergen, så åtte av ti kjøpere er derfra. Det er gjerne «voksne familier», der barna er  mellom 5 og 15 år. Den andre målgruppen er de på 60 pluss.

– Hvorfor Bergen?

– Bergensere elsker Geilo, og folk fra Oslo har mye mer å velge mellom, sier Myrseth.

Fremskynder neste trinn

Rushet fra vest gjør at byggingen kan skje fortere enn planlagt.

– Vi hadde tenkt å vente litt med byggetrinn 2, men nå har vi en egen liste med 15–20 mennesker som vil bli kontaktet der. Jeg har veldig stor tro på 10–12 av dem, sier Myrseth.

– For å ikke miste kjøpere, tror jeg vi kommer i gang med salget før jul. I en tidlig fase sa vår eier at her kan vi holde på i syv til ti år, men med det tempoet som er nå, blir det kanskje fire til seks. At hele prosjektet er oppe og står om fem år, kan jeg ha tro på.

Fikk tomt på kjøpet

Eieren er Pål Georg Gundersen (68), som etablerte Merkantilbygg i 1979. Kapital har beregnet hans reelle formue til 7,7 milliarder kroner. Dermed havner han på 43. plass på listen over Norges 400 rikeste.

GEILOS UBESTRIDTE HOTELLKONGE: Gjennom Merkantilbygg eier Pål Georg Gundersen både Vestlia Resort, Bardøla Høyfjellshotell og Highland Lodge. Foto: Håkon Sæbø

Gundersen kjøpte daværende Highland Hotel for oppunder 100 millioner kroner i 2006. 

Selgeren var Stig Fische, som nå er best kjent som driveren av suksessfulle Støtvig Hotel på Larkollen i Moss. Highland var den gangen et nedslitt hotell med historikk tilbake til 1963, og selv om Fische spyttet inn et par titalls millioner på oppussing, ble det bare røde tall de seks årene han eide det.

Gundersen fikk imidlertid fart på økonomien ved å selge ut leiligheter og renovere hotellet – nå under navnet Highland Lodge. På Hotels.com får det en score på 7,6 av 10 mulige, en ikke altfor god prestasjon.

Meningen er at kjøperne i fjellandsbyen skal kunne benytte seg av fasiliteter på hotellet, og at hotellbetjeningen kan ta hånd om utleie for dem som ønsker det. 50 prosent av losjiinntektene vil da tilfalle Highland Lodge og Merkantilbyggs Geilogruppen.

Utleieplikt, men...

Ettersom hele eiendommen til Highland Lodge er regulert til næring, er det i utgangspunktet meningen at leilighetene skal leies ut når eierne ikke bruker dem. Men dette er nærmest en sovende bestemmelse i Hol kommune, ifølge Christian Haatuft hos EiendomsMegler 1 på Geilo.

Hvis jeg annonserer leiligheten min i Sunnmørsposten for 10.000 kroner i uken, så er det ingen som kan hevde at jeg ikke vil leie ut
Christian Haatuft, EiendomsMegler 1

– Kommunen sier at leiligheten skal være disponibel for utleie, men vi har ingen bookingsentral som i Hemsedal. Her er det opp til den enkelte, sier han.

– Man kan altså nekte utleie?

– Om man kan nekte eller ikke er et godt spørsmål. Men om du ikke leier ut, er det ingen som banker på døren og krever at du gjør det.

Haatuft eksemplifiserer:

– Hvis jeg annonserer leiligheten min i Sunnmørsposten for 10.000 kroner i uken, så er det ingen som kan hevde at jeg ikke vil leie ut.

Ønsker utleie

Roger Espeli er adm. direktør i Geilogruppen, som de tre Gundersen-hotellene på Geilo sorterer under. Han mener reguleringsplanen blir fulgt.

– De som kjøper og selv ikke kan holde leiligheten varm hele året ved egen bruk, eventuelt vil ha inntekter som bidrag til finansieringen, kan leie ut. I driftskonseptet ligger resepsjons- og nøkkelhåndtering, vask, sengetøy og vaktmestertjenester, sier han.

– Vi har en felles interesse i at det alltid skal være enheter tilgjengelig for utleie.

geilo
merkantilbygg
highland lodge
fritidseiendom
christian haatuft
eiendomsmegler 1
hol kommune
utleieplikt
Nyheter
Fritidsbolig