Refser utleieklausuler på fjellet

– Altfor mange misforstår. Det er ikke slik at de som bygger, gjør dette for at andre skal tjene penger på utleie, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

STOR FORSKJELL: Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret hevder at kjøpere av leieleiligheter med utleieklausul på alpindestinasjoner går på et realt tap i forhold til gevinsten kjøpere av vanlige selveierleiligheter vil få over tid. Foto: Eivind Yggeseth
Fritidsbolig

– Alle skal bli rike på å leie ut leiligheter. Men slik er det ikke. Altfor mange misforstår. Det er ikke slik at de som bygger, gjør dette for at andre skal tjene penger på utleie, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

– Det er kun de som bygger prosjektene som kan bli rike på dette, gjennom salg av leilighetene og potensielle driftsinntekter. Når du nærmer deg sluttbruker, er fortjenesten tatt ut. Kjøperne blir ikke rike, fastslår Øye.

Han mener folk blir blendet av at inntektene skal være skyhøye på utleieleiligheter.

– Men regnestykket er feil. Man tenker at man har en gratis leilighet finansiert gjennom utleie, men i realiteten sponser man utleie ved å betjener høye kostnader med leieinntekter for å holde det flytende  mens fjellhytteprisene i hele resten av markedet løper fra deg.

Venter på jamringen

– Det hevdes at SkiStar har høyt belegg på utleieleiligheter i Hemsedal?

– Det er ikke overraskende at det går bra akkurat nå. Det er full fart og masse moro, og da går det jo bra. Men så kommer baksiden av medaljen med kostnader og en del ikke så hyggelige diskusjoner om prioriteringer, hvor alle som har kjøpt leilighet med utleieklausul må spytte inn penger.

– I tillegg kommer betydelig slitasje på utleieleilighetene – det koster å leie ut.

Øye mener prosjektene er uoversiktlige.

– Når virkeligheten kommer for en dag, viser det seg at man ikke vet helt hva man har kjøpt. Vi har sett det samme om og om igjen gjennom 20 år med utleieklausuler.

fritidsbolig
prognosesenteret
bjørn-erik øye
hyttepriser
Nyheter
Fritidsbolig