Konkurskongens hytte selges etter byggetid på 24 år

Niels A. B. Bugge skulle bygge det han mente ble Norefjells dyreste hytte. Nær et kvart århundre senere nærmer hytta seg ferdig, og er lagt ut for salg.

CORONA-SALG: Niels A. B. Bugges hytte på Norefjell skal nå nærme seg ferdig 24 år etter tomtekjøpt og 22 år etter byggestart. Foto: -
Fritidsbolig

I 1997 kjøpte konkurskongen Niels A. B. Bugge en utsiktstomt på Norefjell. To år senere startet han byggingen av en hytte på 241 kvadratmeter. Byggingen har imidlertid involvert problemer. Bugge har blant annet vært i konflikt om betaling til håndverkere.

Firmaet til den lokale snekkeren Knut Riis endte i konkurs etter at Bugge gikk til motsøksmål for overfakturering.

– Jeg måtte trekke kravet fordi jeg ikke hadde råd til å stå i en slik sak. Noen ganger er det dyrt å være fattig, sier Riis til Finansavisen over ti år etter bråket.

«Et kråkereir»

Før Riis startet innredningen av hytta hadde en annen lokal snekker satt opp tømmerkassa. «Hytta så ut som et kråkereir uten like. Det var massevis av fugleskitt, og hytta var ikke tett», sa Riis til Finansavisen i 2009.

Niels A. B. Bugge har selv aldri stått som eier av hytta. Den har hele tiden stått på hans datter, Benedicte Aall Bugge som fortsatt har hjemmelen, men den lokale håndverkeren Alf Kjærnås har overtatt hytta for ferdigstillelse, og skal være reell eier og selger.

KRØDEREN: Det har tatt lang tid med Norefjell Alpingrend 40, men utsikten er det ingenting å si på. Foto: -

Under byggebråket mente Bugge at han var blitt gjenstand for overfakturering. «Det som er tragisk er at vi blir rundlurt slik vi ble her bare halvannen time fra Oslo. Jeg har ikke vært i nærheten av å bli så rundlurt tidligere», sa Bugge til Finansavisen under håndverkerbråket.

Kjøpte ut tomten

Et boomende fjellhyttemarked har imidlertid fått fart i ferdigstillelsen av hytteprosjektet 24 år etter at det startet. Bendik Hall Blumenthal i Nordvik har fått oppdraget å selge eiendommen med den helt spesielle byggetiden.

«Meget eksklusiv laftet hytte med god beliggenhet rett ved alpinbakken», skryter han. Av annonsen fremgår det at hytta ble påbegynt i 1999, at hoveddelen ble gjort i 2002 til 2005, og at hytta «ferdigstilles i 2021».

Bugge har tidligere skrytt av at mye av verdien ligger i tomten selv om det har vært festetomt. «Du vet jo hva festetomt er - den billigste måten å skaffe seg fast eiendom på», uttalte Bugge til Finansavisen. Nå fremgår det at festetomten nylig er kjøpt ut.

SUS OG DUS: Advokat Niels A. B. Bugge startet hytteprosjekt på Norefjell i 1997 mens kreditorene fortsatt jaget ham. Foto: Knut Falch

Eneste bruk: Pantsettelse

Så hva koster det som Niels A. B. Bugge omtalte som «Norefjells dyreste hytte»? Blumenthal har satt en prislapp på 10 millioner kroner. Da kan han skryte av eiet tomt, vannbåren varme fra energibrønn, to verandaer, badstue og utsikt.

Selv om hyttebygget er 22 år gammelt, er den ennå ikke tatt i bruk. 

Den eneste bruken av hytta hittil knytter seg til at SpareBank 1 Ringerike i desember 2019 brukte hytta til å ta pant i eiendommen for 7,5 millioner kroner.

Spektakulær konkurs

Niels A. B. Bugge slo seg opp som advokat og eiendomsspekulant med eiendommer i Norge og England som gjennom Bugge Eiendom som gikk konkurs i kjølvannet av børskrakket i 1987. Kravene utgjorde 70 millioner, men der verdier ble ført over på familien før konkursen.

Bugge reiste mye til England etter konkursen, og bostyrer mistenkte en skjult utenlandsformue. Bugge ble slått konkurs to ganger på 1990-tallet, og selv etter 2000 har kreditorene jaget ham, delvis provosert av hans høye sigarføring med eiendommer, feriesteder i Norge og utlandet samt har ikke hatt inntekter, men hevder han har arbeidet for familien og at han er forsørget av denne.