<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Satser 20 millioner på privat kirurgi

Tidligere Volvat-ansatte og Colosseum-gründer Gard Lauvsnes tar opp kampen med Volvat og Aleris. De har satset 20 millioner kroner på ny kirurgisk klinikk.

Publisert 27. jan. 2020
Oppdatert 29. jan. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 713 ord
UTFORDRER VOLVAT OG ALERIS: Tom Henry Sundøen (t.v.) og andre tidligere Volvat-kolleger har fått med seg Colosseum-gründer Gard Lauvsnes (t.h.). Foto: Anders Horntvedt

MOSS: – I flere år dro jeg alene inn mellom 15 og 20 millioner kroner i året for Volvat. Når vi nå har åpnet vår egen klinikk og etterhvert får avtaler på plass, vil vi nærme oss 50 millioner i omsetning pr. år, sier Tom Henry Sundøen (47), gründer og daglig leder i Colosseum Faust.

Han har i rundt 20 år jobbet som ortopedkirurg i offentlig og privat sektor, og han skal ha vært sentral i oppbyggingen av Volvat i Østfold, som har base i Fredrikstad.

Har startet to klinikker

Etter ti år i Volvat opphørte arbeidsforholdet høsten 2018. De seneste to–tre årene har Sundøen og medgründerne, som også er tidligere Volvat-ansatte, vært sentrale i opprettelsen av to nye, private klinikker.

* Faust Medisinske Senter i Fredrikstad tilbyr private spesialisthelsetjenester innen gynekologi, allmennmedisin, hjertespesialist og ortopedi uten henvisning. Åpnet i januar 2019.

* Colosseum Faust, en dagkirurgisk enhet i Moss som utfører operasjoner innen ortopedi, gastrokirurgi, øre-nese-hals, karkirurgi og plastikkirurgi. Klinikken åpnet i november 2019.

I de store selskapene rømmer kompetansen
Tom Henry Sundøen, Colosseum Faust

– Både jeg og kollegene ønsket å eie egen arbeidsplass, og det er planen at vi skal gjøre fremover. Ved å tilby eierskap vil vi aldri gå tom for faglig kompetanse. I de store selskapene rømmer kompetansen fordi man ikke ønsker å være en del av et system der faget glemmes eller styres av økonomer, hevder Sundøen.

Han anslår at oppbyggingen av Colosseum Faust har kostet rundt 20 millioner kroner i lokaler og utstyr.

3,5 millioner kroner av dette er skutt inn som egenkapital, mens resten er forpliktelser i form av garanterte leiekontrakter.

Startet med Stordalen og Spetalen

Sundøen og medgründerne Kristinn Eiriksson, Kristian Mydske Vegsgaard, Vidar Aasbø, Knut Ivar Erlingsen, Lise Marie Storeli, Kjell Ingar Pettersen og Jørn Schelin eier 40 prosent av Colosseum Faust.

EIERNE AV COLOSSEUM FAUST: Fra venstre ortoped Tom Henry Sundøen, anestesilege Vidar Aasbø, sykepleier Lise Marie Storeli, kardiolog Kjell Ingar Pettersen, øre-nese-hals-spesialist Kristian Mydske Vegsgaard, anestesisykepleier Knut Ivar Erlingsen og gastrokirurg Kristinn Eiriksson. Foto: Colosseum Faust

De resterende 60 prosentene eies av Colosseum Mann Holding, som Gard Lauvsnes startet i 2013.

Gründerne betegner Lauvsnes som en økonomisk støttespiller.

Lauvsnes er opprinnelig tannlege, og grunnla Colosseumklinikken med Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen på laget.

Jeg har tjent pengene mine, men det er ikke noe problem å dele den pølsen som er for lang
Gard Lauvsnes, investor

Senere solgte han Colosseum-aksjene i to omganger, først til private equity-selskapet IK Investment Partners og deretter til familieeide Jacobs Holding.

Ved inngangen til 2019 hadde Gard Lauvsnes en egenkapital på 226 millioner kroner i holdingselskapet sitt, Vallergaard Invest.

– Jeg har tjent pengene mine, men det er ikke noe problem å dele den pølsen som er for lang. Jeg har lyst til å skape noe bra. Blir tilbudet en suksess, blir den som regel også en økonomisk suksess, sier Lauvsnes.

Sundøen traff Lauvsnes under en åpning av Colosseum Mann i Sarpsborg sommeren 2018.

– Tankene om helsedrift var sammenfallende for Faust-gjengen og Gard Lauvsnes. Deretter ble det flere møter for å utforme konseptet Colosseum Faust, sier Sundøen.

Henter omsetning fra tre kilder

Tanken er at inntektene skal komme fra tre kilder: Pasienter som dekker behandlingen fra egen lommebok, avtaler med det offentlige, og operasjoner som blir dekket av private helseforsikringer.

– Vi skal konkurrere med de store, som Volvat og Aleris. Vi ønsker å være en innovativ kirurgisk klinikk som har landsfunksjon på en del problemstillinger, sier Sundøen.

– Allerede før åpning har vi operert pasienter fra Tromsø, Bergen og Stavanger. Vi skal være prisgunstige, og pasientene vil kjenne at vi har hjertet vårt i dette prosjektet, sier Sundøen.

I oppstartsmånedene november og desember 2019 omsatte Colosseum Faust for 0,6 millioner kroner. Prognosen for 2020 er å levere et nullresultat. I 2021 skal bedriften levere overskudd med en estimert omsetning på 20 millioner kroner.

– Hvordan ser bedriften ut etter fem år?

– Da håper jeg at vi kan ha Colosseum Faust-klinikker i flere byer. Én i hvert fylke kunne ha vært et supplement til det offentlige helsevesenet, sier Sundøen.

– Det er mange kirurger i Norge som ønsker å jobbe i egen klinikk, men kostnadene ved å starte alene blir for store. Sammen med flere blir dette mer realistisk, legger han til.