<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Alzheimer-fiasko

Lungekreft-kandidaten falt gjennom tidligere i år, og nå lider Alzheimer-kandidaten samme skjebne for sveitsiske Roche. Aksjen straffes.

Publisert 14. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
PÅ VEI UT: Severin Schwan går av som Roche-sjef i mars neste år. Foto: NTB

Jakten på å finne en Alzheimer-medisin som virker fortsetter, og mandag måtte Roche ifølge Reuters meddele at deres tvillingstudier (Graduate 1 og 2) av gantenerumab ikke nådde målet om å bevare evner som husk, problemløsning, orientering og personlig pleie hos pasienter som er i sykdommens tidlige stadier.

I begge de to identiske studiene har rundt 1.000 deltakere blitt undersøkt av leger over en to-årsperiode. Innenfor hver studie ble frivillige tilfeldig fordelt til å få injisert enten antistoff-middelet gantenerumab eller en placebo-kandidat.

– Skuffet litt for ofte

Gantenerumab tilskrives en såkalt «klinisk reduksjon» på 8 og 6 prosent for henholdsvis Graduate 1 og 2, men resultatene var ifølge selskapet ikke statistisk signifikante.

Credit Suisse-analytikere, som opererte med 20 prosents sannsynlighet for at årlige salgsinntekter ville toppe 10 milliarder dollar, beskriver ifølge nyhetsbyrået de negative testresultatene som «utvetydige.» Berenberg-analytikerne anslo 50 prosents sannsynlighet for det samme.

«Deres pipeline har skuffet litt for ofte til å holde aksjen på en liste over favoritter», skriver analytikerne i Luzerner Kantonalbank i et notat.

Enda et tilbakeslag

Markedet reagerer med å sende Roche ned 3,6 prosent på Zürich-børsen mandag ettermiddag, mens USA-duoen Biogen og Eli Lilly – som jobber med egne Alzheimer-kandidater – stiger markant i førhandelen på Wall Street. Førstnevnte er opp over 4 prosent.

Alzheimer-fadesen er et nytt tilbakeslag for den sveitsiske kjempen, som tidligere i år måtte se sin lovende lungekreft immunterapi-kandidat tiragolumab falle gjennom.

Gantenerumab-resultatene vil også være en hodepine for påtroppende Roche-sjef Thomas Schinecker, som kommer fra jobben som selskapets diagnostikksjef. Han vil erstatte Severin Schwan – som ifølge Reuters har hatt suksess med å diversifisere Roche bort fra sitt tradisjonelle kreftfokus.