Tyske småsparere kaster seg over grønn børskandidat

Denne uken har de tyske småsparernes klientkonto Clearstream Banking dukket opp på 11. plass på aksjonærlisten til batteriselskapet Freyr. 

KJEMPEVEKST: Adm. direktør Tom Einar Jensen i Freyr kan glede seg over kraftig kursvekst i det OTC-noterte selskapet.  Foto: Freyr
Industri

Mandag skrev Finansavisen om hvordan tyske småaksjonærer gjennom klientkontoen Clearstream Banking, tilhørende Deutsche Börse, den seneste tiden har gjort storeslem på Oslo Børs.

Blant annet har de hamstret aksjer i Play Magnus etter at den tyske aksjebloggen Der Aktionär pekte på selskapet som en tidoblingskandidat. Det sendte Play Magnus-aksjen til værs på nyåret. 

I tillegg er det de seneste månedene blant annet gjort store kjøp i grønne aksjer som Nel, Zaptec, Quantafuel og HydrogenPro.

Nå har de tyske småaksjonærene tatt steget inn i topplisten blant aksjonærene i det OTC-noterte batteriselskapet Freyr, som planlegger å ta spranget over på Euronext Grwoth i løpet av året. Planen er også å sette i gang byggingen av en gigantisk batterifabrikk i Mo i Rana i løpet av 2021. 

11.plass i Freyr

Torsdag er Clearstream Banking på 11. plass på listen over de 20 største aksjonærene i Freyr. 

Av listen fremgår det at klientkontoen sitter på Freyr-aksjer til en verdi av 22,2 millioner kroner. Dette tilsvarer drøyt 2,2 millioner aksjer, noe som utgjør en eierandel på 1,07 prosent. 

Da Finansavisen skrev om de tyske aksjonærenes suksess på Oslo Børs tidligere denne uken, mente sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets at de tyske investorene trolig både hadde kjøpt gode aksjer, og vært med på å drive kursene videre opp.

 «Når meglerhusene gjør emisjoner er vi veldig oppmerksomme på tyske investorer», påpekte Hermanrud overfor Finansavisen. 

567 % på et halvår

Om tyskernes inntog vil få en lignende effekt på Freyr gjenstår å se. Men selv på egne ben har selskapet, som de seneste månedene har annonsert en rekke nye samarbeid og ansettelser, sørget for en spinnvill kursoppgang siden det ble notert på OTC-listen i august.

I juli gjennomførte selskapet en emisjon for å hente inn 117 millioner kroner til kurs 1,50 kroner. Torsdag står Freyr-kursen i 10 kroner, noe som indikerer en kursoppgang på 567 prosent på et drøyt halvvår. 

Tidligere Hydro-toppsjef Torstein Dale Sjøtveit, som grunnla Freyr i 2018, er fremdeles største aksjonær gjennom selskapet ATS Next.

Med en eierandel på 24,77 prosent sitter Sjøtveit med Freyr-aksjer verdt om lag 510 millioner kroner.

En annen investor som har fått være med på den store oppturen er Bjørn Rune Gjelsten.

Han fikk en stor eierpost i Freyr som «bonus» da han i fjor høst overtok som majoritetseier i Helgeland Invest. Det var nemlig eierandelene i Mo Industripark, Helgelandbase og Vigner Olaisen som hadde lokket investoren. Da Gjelsten gikk inn i Helgeland Invest, som er fjerde største aksjonær i Freyr med en eierpost på 8,09 prosent, sto kursen i 3 kroner.

Aksjeposten er i dag verdt 166 millioner kroner.